Dny evropského dědictví odhalí zákoutí Arcidiecézního muzea

Olomouc – Bohatý program Dnů evropského dědictví, který byl dnes zahájen, opět nabízí prohlídku řady unikátních míst. Jedním z nich jsou i běžně nepřístupné prostory olomouckého Arcidiecézního muzea, které se v sobotu 6. září spolu s dalšími zákoutími areálu národní kulturní památky při příležitosti Dnů evropského dědictví zdarma otevřou veřejnosti. Muzeum umění Olomouc si svátek památek připomene i akcí PechaKucha Night v uzavřeném kině Central, komentovanou archeologickou procházkou centrem města nebo programem pro děti.

Program ke Dnům evropského dědictví v muzeu začal již dnes promítáním filmu Šašek a královna na nádvoří Arcidiecézního muzea. Ve čtvrtek 4. září se po devíti letech veřejnosti otevře kino Central, které je součástí areálu Muzea moderního umění v Denisově ulici. Kinosál, využívaný od roku 2005 především jako sklad kulis Divadla hudby, bude od 20 hodin hostit třetí olomouckou PechaKucha Night neboli sled prezentací sloužících k propagaci a podpoře kultury, architektury, designu, umění a kreativních nápadů. „Poprvé jsme se při výběru prezentujících řídili jedním tématem, a tím je ´město´. Všech deset účinkujících se nějakým způsobem podílí na utváření tváře města a možnostech života v něm," řekla za organizátory Alžběta Smejkalová. Kino Central si lze prohlédnout i v sobotu 6. září od 10 do 12 hodin. Od 11 hodin bude sálem a jeho historií i možnou budoucností provádět dramaturg Divadla hudby Alexandr Jeništa.V sobotu se poté otevřou běžně nepřístupné prostory v Arcidiecézním muzeu. V rámci programu nazvaného Tajemství muzejních chodeb se zájemci mohou od 10 do 18 hodin projít po Slavnostním schodišti nebo po točitém schodišti vedoucím do Menšího sklepení, prohlédnout si Hospodářský dvůr, tedy administrativní část muzea, Krvavou pavlač i Severní a Jižní terasu a další zákoutí rekonstruované národní kulturní památky, o které i prestižní průvodce Lonely Planet prohlásil, že ji „musíte vidět". „Návštěvníci si v pokladně mohou vyzvednout plánky s vyznačenými místy a pokusit se je v objektu muzea nalézt" doplnil lektor Marek Šobáň.Také v neděli se lze od 15 hodin vydat s historičkou umění Simonou Jemelkovou na komentovanou archeologickou procházku centrem města, završenou prohlídkou výstavy Tajemství skrytá pod zemí, která v Ambitu Arcidiecézního muzea představuje výsledky archeologických průzkumů náměstí v Olomouci a Krakově. A proč zajít do Muzea moderního umění? Po celý víkend budou k dispozici pracovní listy ke stálé expozici moderní výtvarné kultury Století relativity. „Cílem pracovních listů s pěti úkoly je motivovat malé návštěvníky do deseti let k tvořivému dívání se na obrazy a sochy a přiměřenou a zábavnou formou přiblížit rozmanitost umění 20. století," přiblížila skládačku lektorka Michaela Johnová Čapková. Všechny akce s výjimkou PechaKucha Night jsou zdarma. Kompletní program můžete nalézt na www.olmuart.cz.

Související

Štěpánka Bieleszová, Vladimír Birgus a Michal Soukup

Policie odložila trestní oznámení na exředitele Muzea umění

Policie odložila trestní oznámení na bývalé ředitele Muzea umění Michala Soukupa a jeho předchůdce Pavla Zatloukala. ČTK to dnes řekl krajský policejní mluvčí Libor Hejtman. Trestní oznámení na ně podal před odchodem z funkce ministra kultury Antonín Staněk (ČSSD). Důvodem byly okolnosti přípravy stavby Středoevropského fóra v Olomouci (SEFO), jež se chystá přes deset let. Na projekt vláda uvolnila 600 milionů korun. Staňka se ČTK kontaktovat nepodařilo, nebere telefon.
Antonín Staněk (ČSSD)

Staněk tepe Zaorálka: Zrušit výběrové řízení na šéfa MUO je vážná chyba

Bývalý ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) považuje za vážnou chybu, že jeho nástupce a spolustraník Lubomír Zaorálek zrušil výběrové řízení na nového ředitele Muzea umění Olomouc (MUO), které vypsal v červenci před svým odchodem z funkce. Podle něj bude šéf muzea jmenovaný bez výběrového řízení zpochybňován. Staněk to dnes uvedl na twitteru v reakci na Zaorálkovo páteční rozhodnutí.

Více souvisejících

Muzeum umění Olomouc

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Magdalena Davis

Vedení Zelených po debaklu ve volbách rezignovalo

Po neúspěchu v krajských volbách, které proběhly v pátek a sobotu, vedení strany Zelených rezignovalo. Straně se podařilo obhájit pouze jeden z původních sedmi mandátů, které dosud její členové zastávali v krajských zastupitelstvech po celé České republice. Informovala o tom spolupředsedkyně Magdalena Davis v tiskové zprávě. Nové vedení strany bude zvoleno v listopadu.

před 1 hodinou

Jiří Čunek (KDU - ČSL)

Čunek označil volby za neúspěch. Mluví o cunami hnutí ANO

Jiří Čunek, lídr koalice K21 Zlínský kraj 21. století (KDU-ČSL), označil výsledek voleb za neúspěch své koalice a popsal ho jako "cunami hnutí ANO." Prohlásil to ve volebním štábu poté, co ANO vyhrálo krajské volby ve Zlínském kraji se ziskem 20 mandátů v zastupitelstvu, které má celkem 45 členů.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

včera

Aktualizováno včera

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

včera

včera

včera

Polsko se ocitlo na ruském seznamu zemí s destruktivní neoliberální ideologií

Polsko se ocitlo na ruském seznamu zemí s "destruktivní neoliberální ideologií", která je v rozporu s "tradičními ruskými duchovními a morálními hodnotami". V pátek o tom informovala nezávislá ruská webová stránka Mediazona.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy