V Olomouci začal sedmý ročník festivalu Dny židovské kultury

Olomouc – Českou premiérou opery Viktora Ullmanna Pád Antikrista v Moravském divadle byl v sobotu 18. října zahájen již sedmý ročník festivalu Dny židovské kultury. Až do 23. října tak čeká návštěvníky festivalu řada zajímavých přednášek, besed, koncertů nebo filmových a divadelních představení, které tentokrát nesou podtitul s názvem Hudba v čase apokalypsy.

Dny židovské kultury 2014 pořádají Muzeum umění Olomouc, Židovská obec Olomouc a Centrum judaistických studií Kurta a Ursuly Schubertových FF UP, v úzké spolupráci s Moravským divadlem Olomouc. V loňském roce jej navštívilo bezmála dva tisíce diváků. „Letošní rok je Rokem české hudby a festival se k tomuto konceptu připojuje, byť jaksi postranně. Pojem ´česká hudba´ se totiž tradičně spojuje se Smetanou, Dvořákem, Janáčkem nebo Martinů, zatímco Dny židovské kultury přibližují dílo Viktora Ullmanna, skladatele, který v českém hudebním provozu stále existuje jaksi načerno, ačkoliv vzešel z multikulturního prostředí česko-německo-židovské Prahy a jazyk české hudby ho výrazně formoval," upozornil Alexandr Jeništa z Muzea umění Olomouc. Viktor Ullmann, jehož opera Pád Antikrista v nastudování souboru opery a operety Moravského divadla Olomouc vedeného režisérem Janem Antonínem Pitínským festival v sobotu 18. října uvedla, byl podle Jeništy nejvýraznějším představitelem generace skladatelů, jejichž osud tragicky určila druhá světová válka a holokaust. „Roku 1942 byl pro svůj židovský původ deportován do Terezína, v roce 1944 byl převezen do Auschwitz-Birkenau, kde zahynul," dodal dramaturg festivalu s tím, že jeho tvorba bude předmětem besedy i dvou přednášek.Hudbu v čase apokalypsy však festivalový program nahlíží i z jiného úhlu. Filmová sekce, kterou připravuje Centrum judaistických studií FF UP, se letos zaměřuje na dokumentární snímky, které sledují izraelskou rockovou či punkovou scénu v kontextu neustále přítomného válečného napětí v Izraeli a na celém Blízkém východě. „Také v tomto smyslu je téma letošního ročníku Dnů židovské kultury vysoce aktuální," domnívá se Jeništa. Kromě zmíněných akcí nabídnou Dny židovské kultury například koncert olomouckého klavíristy a skladatele Marka Keprta, biografickou tragikomedii Divadla plyšového medvídka Hugo Haas se vrací nebo vystoupení klezmerové kapely Létající rabín. Podrobný program festivalu je k dispozici na www.olmuart.cz.

Související

Štěpánka Bieleszová, Vladimír Birgus a Michal Soukup

Policie odložila trestní oznámení na exředitele Muzea umění

Policie odložila trestní oznámení na bývalé ředitele Muzea umění Michala Soukupa a jeho předchůdce Pavla Zatloukala. ČTK to dnes řekl krajský policejní mluvčí Libor Hejtman. Trestní oznámení na ně podal před odchodem z funkce ministra kultury Antonín Staněk (ČSSD). Důvodem byly okolnosti přípravy stavby Středoevropského fóra v Olomouci (SEFO), jež se chystá přes deset let. Na projekt vláda uvolnila 600 milionů korun. Staňka se ČTK kontaktovat nepodařilo, nebere telefon.
Antonín Staněk (ČSSD)

Staněk tepe Zaorálka: Zrušit výběrové řízení na šéfa MUO je vážná chyba

Bývalý ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) považuje za vážnou chybu, že jeho nástupce a spolustraník Lubomír Zaorálek zrušil výběrové řízení na nového ředitele Muzea umění Olomouc (MUO), které vypsal v červenci před svým odchodem z funkce. Podle něj bude šéf muzea jmenovaný bez výběrového řízení zpochybňován. Staněk to dnes uvedl na twitteru v reakci na Zaorálkovo páteční rozhodnutí.

Více souvisejících

Muzeum umění Olomouc

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 55 minutami

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

před 12 hodinami

Indové v ruské armádě prosí o záchranu. Moskva slibovala peníze, místo toho je poslala na frontu

Indická vláda oznámila, že Rusko vrátilo několik desítek z 91 Indů, které podvodem donutilo bojovat na Ukrajině. Na frontě jich mělo zahynout už devět, další jsou zmrzačení. Úředníci jim slibují rychlý výdělek nebo studium na vysokých školách, chudí indičtí muži ale nevědí, že se ve skutečnosti nechávají naverbovat.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy