Oslavte Velikonoce soutěží o nejkrásnější kraslici v Národním zemědělském muzeu

Praha – Národní zemědělské muzeum pořádá velikonoční soutěž o nejoriginálnější autorskou kraslici a bude se také snažit prolomit rekord o největší muzejní kolekci kraslic v České Republice a v Evropě.

Kraslice dostala své jméno ze staroslovanského slova „krasniti" a už i staří Sumerové barvili při oslavách jara vajíčka zlatě, Egypťané rudě, Peršané používali karmínovou, Římané zelenou. Ať už ale tento symbol zrození má jakoukoliv barvou a k výzdobě je použita technika batikování, drátkování, gravírování, polepování či voskování, magická moc vajíčka bude těmito ornamenty ještě více posílena.

Autorské soutěže s názvem Krásnění s NZM aneb soutěž o „nej" kraslici roku 2016 se můžete zúčastnit v Národním zemědělském muzeu v Praze. Cílem soutěže bude vytvořit nejkrásnější, nejoriginálnější, nejnápaditější a nejvtipnější velikonoční kraslici. Přinést kraslici mohou účastníci soutěže od 8.3. do 23.3.2016 do budovy Národního zemědělského muzea, do soutěže lze přihlásit až pět autorských kraslic.

Soutěž je určena pro děti i dospělé, všechna díla budou k vidění v NZM do 30. března, kdy proběhne vyhlášení 10 nejlepších kraslic. Na pátek 18. března je připraven speciální program v podobě worshopů a tvůrčích dílen. Po skončení soutěže se muzeum pokusí vytvořit největší a nejkrásnější sbírku velikonočních kraslic v republice a možná i v Evropě.

Související

Více souvisejících

Velikonoce muzea

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 53 minutami

Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Lavrov: Moskva bude bránit své zájmy v Arktidě. Diplomaticky i vojensky

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru zveřejněném v pátek uvedl, že Moskva bude bránit své zájmy v oblasti Arktidy diplomatickými i vojenskými způsoby. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy