V Betlémské kapli máte jedinečnou příležitost nasát tu pravou vánoční atmosféru

Prošli jste již několik vánočních trhů? Shlédli vánoční strom na Staroměstském náměstí, okusili punč na Václavském náměstí a stále máte pocit, že ta pravá vánoční nálada stále nepřichází? Máte jedinečnou příležitost to změnit. Stačí se přesunout na Betlémské náměstí na Starém Městě a navštívit Betlémskou kapli.

K vánočnímu času neodmyslitelně patří, že si připomínáme tradice našich předků. A právě těmto tradicím je interaktivní výstava a program v Betlémské kapli.

Je zde připomínáno, že již v dobách předkřesťanských, kdy lidé koncem roku slavili zimní slunovrat, bylo pořádání „hostin“ součástí těchto oslav, a je tomu tak až do dnešních dní. I když se předmět oslav poněkud změnil, Vánoce a „hodování“ patří neodmyslitelně k sobě.

Organizátoři se zde pokusili ukázat, jak se vaření vlastně vyvíjelo. Pokud do Betlémské kaple zavítáte, zahájíte ji možná netradičně opékáním masa na otevřeném ohni a  pokračovat budete vařením pomocí kumháru, dýmnou jizbou s otevřeným ohněm a dýmníky, černou kuchyní a přes pec se dostanete až ke kachlovým sporákům. Máte navíc ojedinělou možnost nahlédnout i do vývoje vybavení kuchyní. Uvidíte nádoby na vaření i pomůcky, které usnadňovaly přípravu pokrmů. Řada z nich se nakonec neprosadila, svým vzhledem dnes působí bizardně, a co do své funkce až záhadně. O to více ale mohou být jako exponáty přitažlivé.

Určitě zajímavá je i  rozmanitost vánočních pokrmů. Návštěvníkům výstavy jsou tak představeny klasické vánoční pokrmy: černý kuba, muzika, hubník, peřinky, jahelník, pučálka, kapr načerno, kapr namodro a pod. Možná budete mít štěstí a některý ze zmiňovaných pokrmů i ochutnáte!   Příprava těchto pokrmů je totiž organizátory naplánována.

Pozornost je zde věnována i perníkům, ať to jsou perníky na jídlo, dekorativní, nebo na hraní (tzv. „drůbežky“). Vystaveny budou i různé druhy perníkového koření a perníkových forem. A samozřejmě se nezapomnělo ani na vánoční cukroví, jehož příprava je i v současnosti jedním z dominantních vánočních zvyků.

Svůj prostor na výstavě dostanou také bylinky, které jsou nedílnou součástí staré kuchyně. Prezentovány jsou poněkud netradičně, jak je dnes lidé většinou neznají.

Je nedílnou tradicí, že v Betlémské kapli samozřejmě nesmí chybět ani betlémy. Opět jsou zde vystaveny betlémy ze všech možných materiálů. Např. z různých těst: slaného, vizovického, perníkového, kynutého, chlebového (tzv. příbramští chlebáčci), ale i betlémy z bílkového sněhu, marcipánu nebo sušených plodů.

Ke kuchyním neodmyslitelně patří také pálení vonných látek, vykuřování bylinkami, dnes purpura a vánoční františci.

Na výstavě opět budou předvádět své řemeslo nejrůznější lidoví tvůrci – řezbáři, krajkářky, dráteníci, košíkáři a pod. Určitě vás zaujmou i ukázky zdobení perníků, tvorby marcipánových figurek a sněhových řetězů.

Na své si příjdou i děti. Vedle vždy velmi oblíbeného pískoviště zde najdou i další zábavné prvky – kostkoviště, kuličkopád a další překvapení.

Na závěr lze jen připomenout, že výstava se uskuteční v podzemních prostorách Betlémské kaple, Betlémské náměstí 4, Praha 1.

Související

Více souvisejících

Praha Betlémská kaple v Praze

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy