Výstavu Magdaleny Jetelové čeká slavnostní zakončení

Olomouc - Slavnostní zakončení výstavy světoznámé výtvarné umělkyně Magdaleny Jetelové připravuje již dnes 12. prosince Muzeum umění Olomouc. Za účasti v Německu žijící autorky muzeum představí katalog k výstavě a zveřejní projekty umělců z Evropy i Japonska. Finále večera obstarají Vratislav Brabenec a Joe Karafiát z kapely The Plastic People of the Universe. Samotná výstava nazvaná (DES)ORIENTATION? | Projekty z let 1982–2013 je k vidění ještě do 29. prosince letošního roku.

Program slavnostního zakončení otevře již v 16 hodin neformální setkání s Magdalenou Jetelovou přímo ve výstavních prostorách Muzea moderního umění. „Nabízíme zájemcům exkluzivní komentovanou prohlídku s autorkou, která vytvořila náročné prostorové instalace v mnoha prestižních muzeích a galeriích v Evropě, Spojených státech nebo Japonsku," vyzdvihl jedinečnost setkání ředitel muzea Michal Soukup. Vlastní oficiální program začne v 18.30 hodin prezentací katalogu k výstavě. Ten zahrnuje eseje německé historičky umění Susanne Altmannové, kurátorky olomoucké výstavy Olgy Staníkové, historika architektury Rostislava Šváchy a publicisty Mirka Vodrážky odhalující pozadí tvorby Magdaleny Jetelové včetně konkrétních projektů představených na výstavě. „Důležitou součástí publikace jsou reprodukce exponátů a unikátní snímky instalací od sedmi fotografů, například Ester Havlové, Jana Neuberta i samotné autorky," doplnila kurátorka Olga Staníková.Po celý den přitom bude ve výstavním sále Trojlodí probíhat prezentace uměleckých projektů, jimiž autoři reagovali na otevřenou výzvu ke spolupráci, kterou Magdalena Jetelová vyslala svou akcí se signálním kouřem během vernisáže olomoucké výstavy a navázala tak na myšlenku vytvoření Středoevropského fóra Olomouc, multifunkčního kulturního centra, které vznikne po dokončení rekonstrukce budovy muzea. „Při vernisážové performanci se signálním kouřem nechala z budovy muzea vycházet rudý dým běžně používaný například na moři při volání o pomoc. Zvolenou barvou připomněla dobové značení satelitních republik pod sovětskou sférou vlivu. Stejně jako při předchozích akcích tohoto typu chtěla Jetelová upozornit na potlačování, skrývání a rychlé zapomínání důležitých informací souvisejících s komunistickým režimem," přiblížila akci Staníková s tím, že byla koncipovaná jako otevřená výzva k angažovanému vyjádření k současné kulturní a politické situaci ve středoevropském prostoru. Muzeum při příležitosti zakončení výstavy promítne projekty celkem patnácti umělců pocházejících z České republiky, Rakouska, Německa, Bulharska, Ruska, Gruzie a Japonska. Symbolické rozloučení s výstavou Magdaleny Jetelové završí vystoupení Vratislava Brabence a Joe Karafiáta z kapely The Plastic People of the Universe.Výstavní projekt (DES)ORIENTATION? | Projekty z let 1982–2013 představuje starší i zcela nové prostorové realizace Magdaleny Jetelové pracující s dynamikou, světlem a vizualizací skrytých energií. Neopomíjí ani nejnovější práce s textem nebo kouřem odkazující k nedávné společné historii bývalých posttotalitních zemí. Unikátní samostatná prezentace vytvořená autorkou na míru muzea byla zahájena 30. května a potrvá do 29. prosince. Za pět měsíců si ji prohlédlo 13 825 lidí.

Související

Štěpánka Bieleszová, Vladimír Birgus a Michal Soukup

Policie odložila trestní oznámení na exředitele Muzea umění

Policie odložila trestní oznámení na bývalé ředitele Muzea umění Michala Soukupa a jeho předchůdce Pavla Zatloukala. ČTK to dnes řekl krajský policejní mluvčí Libor Hejtman. Trestní oznámení na ně podal před odchodem z funkce ministra kultury Antonín Staněk (ČSSD). Důvodem byly okolnosti přípravy stavby Středoevropského fóra v Olomouci (SEFO), jež se chystá přes deset let. Na projekt vláda uvolnila 600 milionů korun. Staňka se ČTK kontaktovat nepodařilo, nebere telefon.
Antonín Staněk (ČSSD)

Staněk tepe Zaorálka: Zrušit výběrové řízení na šéfa MUO je vážná chyba

Bývalý ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) považuje za vážnou chybu, že jeho nástupce a spolustraník Lubomír Zaorálek zrušil výběrové řízení na nového ředitele Muzea umění Olomouc (MUO), které vypsal v červenci před svým odchodem z funkce. Podle něj bude šéf muzea jmenovaný bez výběrového řízení zpochybňován. Staněk to dnes uvedl na twitteru v reakci na Zaorálkovo páteční rozhodnutí.

Více souvisejících

Muzeum umění Olomouc

Aktuálně se děje

před 52 minutami

Orangutan sumaterský, ilustrační fotografie.

ZOO odhalila jméno novorozeného orangutana. V indonéštině znamená naději

Orangutan sumaterský, který se narodil v ZOO Praha přesně před měsícem, dostal jméno Harapan, které v indonéštině znamená "naděje". Jméno vybrali chovatelé z téměř dvou tisícovek návrhů veřejnosti. V neděli ho slavnostně odhalili společně s ředitelem ZOO Miroslavem Bobkem ministr zahraničí Jan Lipavský či britský velvyslanec Matt Field. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Volby, ilustrační fotografie.

Eurovolby se blíží. Na ANO se dotahuje Spolu, ukazuje nový průzkum

Evropské volby, které jsou na programu příští týden, by teď v Česku vyhrálo hnutí ANO, vyplývá z průzkumu agentury STEM/MARK na vzorku 1623 respondentů. Europoslanců by však měl vítěz stejně jako druhá koalice Spolu. K zisku alespoň jednoho mandátu má namířeno šest subjektů.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Garri Kasparov, foto: Frank Hoppe

Kasparov je pro Moskvu zahraničním agentem. Hrozí mu stíhání

Šachovému velmistrovi Garrimu Kasparovovi hrozí v rodné zemi, kterou opustil před deseti lety, další trestní stíhání za porušení zákona o tzv. zahraničních agentech. Informovala o tom ruská státní agentura TASS. Kasparov by v případě odsouzení mohl jít do vězení. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Jevgenij Prigožin

Zesnulý šéf Wagnerovců Prigožin má u hrobu novou sochu

Zesnulý zakladatel žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, který loni uspořádal vzpouru proti Putinovu režimu, se dočkal nové sochy. Odhalena byla v sobotu u jeho hrobu v Petrohradě, vojáci k ní položili květiny, informovala agentura AFP.

včera

Nou Camp, domácí hřiště klubu FC Barcelona. Byl dokončen v roce 1957 a nynější kapacita 98 600 diváků ho činí největším fotbalovým stadionem Evropy.

Změny na lavičkách fotbalových velkoklubů. Barcelonu bude trénovat Flick, Bayern zase Kompany

U Bayernu Mnichov bylo o něco jasnější, že se bude po skončení sezóny poroučet Thomas Tuchel, to u Barcelony byla fotbalová veřejnost svědky veletočů kolem působení trenéra Xaviho. Nejprve uvedl, že po sezóně skončí, ještě před pár týdny to však vypadalo, že bude nadále pokračovat. Nakonec to vše rozčíslo klubové vedení, které už se službami Xaviho pro příští ročník nepočítalo. Zatímco do Barcelony míří bývalý kouč německé fotbalové reprezentace Hansi Flick, do Bayernu Mnichov možná překvapivě přichází Vincent Kompany, jenž naposledy koučoval anglické Burnley, s nímž sestoupil z anglické Premier League.

včera

včera

včera

Trest pro Feriho je adekvátní, konstatoval odvolací soud v rozsudku

Tříletý trest odnětí svobody pro exposlance Dominika Feriho je adekvátní, konstatovali soudci odvolacího senátu pražského městského soudu v rozsudku podle informací České televize. Feri v uplynulých dnech nastoupil do vězení, kde si má odpykat trest za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění. Odvolací soud mu ho potvrdil na konci dubna.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy