Muzeum umění Olomouc láká návštěvníky na program prodloužených střed

Olomouc - Volný vstup až do osmi večer, speciální komentované prohlídky, animační programy pro dospělé, koncerty a mnohé další nabídne každou první středu v měsíci svým návštěvníkům Muzeum umění Olomouc. Program první prodloužené středy 5. března se bude odvíjet od aktuálních výstav Káji Saudka a Ludmily Padrtové, ale nebudou chybět ani Beatles. V kavárně Café ´87 totiž bude zahájena výstava Beatlemánie na Hané.

Prodloužením otevírací doby a volným vstupem do Muzea moderního umění i Arcidiecézního muzea Olomouc chce vedení instituce podle ředitele Michala Soukupa vyjít vstříc všem věkovým skupinám návštěvníků. „Dopoledne mohou tuto nabídku využít například školy, večerní program pak směřujeme na dospělé publikum, pro které je standardní otevírací doba do 18 hodin často nedostatečná," sdělil ředitel. Podobné akce jsou podle něj zcela běžné ve světových muzeích a galeriích. „Stejně jako například Metropolitní muzeum, Tate Gallery nebo londýnská Národní galerie chceme do tohoto výjimečného dne soustředit i atraktivní doprovodný program, animace, besedy, koncerty nebo speciální komentované prohlídky výstav," doplnil Soukup.Doprovodný program vůbec první prodloužené středy v Muzeu umění zahájí v 15 hodin poznávací program pro dospělé Za uměním, který povede lektorka Michaela Johnová Čapková. „Strávíme tvůrčí hodinku a půl ve společnosti poválečného abstraktního umění, především pak s dílem první dámy české abstrakce Ludmily Padrtové," naznačila Johnová Čapková. V 18 hodin začíná „jukebox" na retrospektivě krále českého komiksu Káji Saudka. „Jukeboxem rozumíme speciální komentovanou prohlídku, jejíž průběh ovlivní sami diváci výběrem exponátů, o kterých má průvodce mluvit, i případnými dotazy, které mu budou klást," vysvětlil lektor David Hrbek. „Nelze sice říci, že by se formát klasických komentovaných prohlídek, přežil, ale chtěli bychom našim návštěvníkům nabídnout něco navíc. Ne vždy se totiž kurátorův výběr exponátů shoduje s představou publika," doplnil s tím, že „jukebox" na výstavě Káji Saudka povede kurátor Libor Gronský.Přímo na výstavě Káji Saudka pak od 19 hodin zahraje olomoucká kapela Blue Canisters a o půl hodiny později se v kavárně Café ´87 uskuteční vernisáž výstavy Beatlemánie na Hané, která připomene fenomenální britskou kapelu a především její kulturně společenský vliv „za železnou oponou". „Na veřejnou výzvu se nám ozvala řada lidí se zajímavými materiály, a tak můžeme vystavit fotografie, plakáty i trojrozměrné exponáty, které se dotýkají fenoménu Beatles a nezávislé kultury na Olomoucku," uvedl Hrbek. Komorní výstava podle něj zahrnuje dokumenty z 60. – 80. let 20. století. Za její vrchol pak považuje unikátní soubor tří kopií korespondence mezi prezidentem Václavem Havlem, Ringo Starrem a Paulem McCartneyem z roku 1996. „Na vernisáž naváže v kavárně vystoupení několika muzikantů, kteří zahrají vlastní verze písniček Beatles," dodal Hrbek.Program OD 10 DO 20 | Prodloužená středa 5. 3. 2014:

Za uměním / Aktivně poznávací program pro dospělé návštěvníky15:00-16:30Muzeum moderního umění | Salon, KabinetPotěšení z dívání, poučení a vlastní výtvarný záznam, to jsou hlavní pilíře nového programu, který vás jednou měsíčně provede výstavami Muzea umění Olomouc. Začínáme exkurzí do poválečného abstraktního umění ve společnosti Ludmily Padrtové, první dámy české abstrakce.Na akci je třeba si předem rezervovat místo. Informace a rezervace: Mgr. Michaela Johnová Čapková, johncapkova@olmuart.cz, tel: 585 514 299.

Jukebox (speciální program k výstavě Hommage ā Kája Saudek)18:00-19:00Muzeum moderního umění | TrojlodíTento program je založen na principu „jukeboxu". Návštěvníci si vyberou podle zájmu konkrétní exponát a kurátor výstavy MUDr. Libor Gronský k němu podá vyčerpávající výklad.

Koncert skupiny Blue Canisters k zahájení výstavy Beatlemánie na Hané19:00 – 19:30Muzeum moderního umění | TrojlodíJiří Lamač - klávesy, foukací harmonikaPetr Večeřa - bicí, perkuseZdeněk Dohnal - kontrabas, baskytara

Vernisáž výstavy Beatlemánie na Hané19:30Muzeum moderního umění | Café 87Padesát let uplynulo od chvíle, kdy Beatles dobyli Spojené státy a beatlemánie ve světě vypukla naplno. Do jaké míry zasáhla i Hanou? To jsme se snažili zmapovat výstavou Beatlemánie na Hané. Na veřejnou výzvu se nám ozvala řádka lidí se zajímavými materiály, a tak na výstavě uvidíte fotografie, plakáty i trojrozměrné exponáty, které se dotýkají zmíněného fenoménu a nezávislé kultury na Olomoucku. Expozice zahrnuje materiály z období 60. – 80. let. Vrcholem výstavy je pak unikátní soubor tří faksimile dopisů z roku 1996, korespondence mezi prezidentem Václavem Havlem, Ringo Starrem a Paulem McCartneyem. V rámci vernisáže proběhne neformální debata s pozvanými hosty.

Beatles Revivals20:00Muzeum moderního umění | Café 87Součástí vernisáže výstavy Beatlemánie na Hané bude vystoupení muzikantů, kteří zahrají vlastní cover verze písní Beatles. Vystoupí: Blue Canisters, Tomáš Valent (Flash The Readies), Kamila Spíchalová a Karel Páral (Loco Poco) a Hope Astronaut.

Související

Štěpánka Bieleszová, Vladimír Birgus a Michal Soukup

Policie odložila trestní oznámení na exředitele Muzea umění

Policie odložila trestní oznámení na bývalé ředitele Muzea umění Michala Soukupa a jeho předchůdce Pavla Zatloukala. ČTK to dnes řekl krajský policejní mluvčí Libor Hejtman. Trestní oznámení na ně podal před odchodem z funkce ministra kultury Antonín Staněk (ČSSD). Důvodem byly okolnosti přípravy stavby Středoevropského fóra v Olomouci (SEFO), jež se chystá přes deset let. Na projekt vláda uvolnila 600 milionů korun. Staňka se ČTK kontaktovat nepodařilo, nebere telefon.
Antonín Staněk (ČSSD)

Staněk tepe Zaorálka: Zrušit výběrové řízení na šéfa MUO je vážná chyba

Bývalý ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) považuje za vážnou chybu, že jeho nástupce a spolustraník Lubomír Zaorálek zrušil výběrové řízení na nového ředitele Muzea umění Olomouc (MUO), které vypsal v červenci před svým odchodem z funkce. Podle něj bude šéf muzea jmenovaný bez výběrového řízení zpochybňován. Staněk to dnes uvedl na twitteru v reakci na Zaorálkovo páteční rozhodnutí.

Více souvisejících

Muzeum umění Olomouc

Aktuálně se děje

před 59 minutami

před 6 hodinami

včera

Hráči České republiky slaví po skórování v zápase předkola skupiny A mezi Norskem a Českou republikou na Mistrovství světa v ledním hokeji IIHF 2024 v Praze (Česká republika, 11. května 2024).

Češi slaví druhou výhru. K obratu proti tvrdým Norům zavelel jubilant Červenka, jenž vyrovnal Jágra

Druhý těžký zápas ve dvou dnech museli čeští hokejisté sehrát na úvod domácího světového šampionátu. Zatímco páteční duel s Finskem gól ze hry navzdory skvělému hokeji nenabídl a rozhodnout tak musely až samostatné nájezdy, kdy ten rozhodující proměnil kapitán Roman Červenka, v sobotním duelu s Norskem padlo hned devět branek. Tento zápas ale pro Čechy nezačal nejlépe a to i přes to, že Červenka ve svém 200. zápase za národní tým otevřel skóre. Norové totiž ještě v první třetině otočili na 3:1 a Češi se dlouho následně snažili o vyrovnání. To se podařilo v bojovné druhé třetině a až ve třetí třetině se jim podařilo otočit stav zpátky na svou stranu. Zásluhou Stránského, Hájka a Paláta tak nakonec došli k výhře 6:3. 

včera

včera

Senioři, ilustrační foto

Kolika let se dožívají lidé v EU? Česko je na tom výrazně lépe než Slovensko

V Evropské unii loni stoupla očekávaná délka života nad úroveň před pandemií covidu-19, jak uvádí evropský statistický úřad Eurostat. Země v jižní části Evropy, jako Španělsko, Itálie a Malta, zaznamenaly nejvyšší naději na dožití, zatímco nejnižší údaje byly zaznamenány v Rumunsku, Bulharsku a Lotyšsku. Slovensko je ve srovnání s Českem na horší úrovni, uvedl server Brussels Times.

včera

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie

Ukrajina posílí své vojáky v Charkovské oblasti, kde ruské invazní síly zahájily ofenzivu

Prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že Ukrajina posílí své vojáky k obraně Charkovské oblasti, kde ruské invazní síly začaly nově útočit. Zelenskyj v pravidelném večerním hlášení uvedl, že Kyjev poskytuje vojákům veškerou potřebnou podporu k obraně svých pozic. Dále poděkoval za nově ohlášenou americkou pomoc ve výši 400 milionů dolarů a zdůraznil, že Kyjev se snaží zajistit co nejrychlejší dodání materiálu na frontu.

včera

včera

Na této fotografii, kterou poskytla severokorejská vláda, severokorejský vůdce Kim Čong-un ve středu dohlíží na zkušební odpálení nového vícenásobného raketového systému na neznámém místě v Severní Koreji 10. května 2024.

Kim Čong-un má novou zbraň. Dohlížel na ostrý test

Podle severokorejských státních médií KLDR zařadí od letošního roku do výzbroje nový salvový raketomet ráže 240 milimetrů. Server NBC News s odkazem na agenturu AP dodal, že tato změna představuje „významný posun“ v bojových schopnostech dělostřelectva armády.

včera

včera

včera

včera

Palestina

Rafah opouští kvůli invazi statisíce lidí

Přibližně 150.000 lidí už od pondělí uprchlo z města Rafah na jihu Pásma Gazy, kterému hrozí rozsáhlá izraelská vojenská ofenzíva, uvedla v sobotu Agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům (UNRWA). O výrazně vyšším počtu, a sice 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentura DPA s tím, že tato tvrzení nelze nezávisle ověřit.

včera

včera

MS v hokeji

Británie si připsala nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS, Kazaši přehráli Francii

V sobotu svým druhým hracím dnem pokračuje světový šampionát v ledním hokeji konající se v Praze a Ostravě. Sobotní program odstartoval již dvacet minut po pravém poledni, kdy se jednak v Praze utkali Britové s favorizovanou Kanadou, v Ostravě se pro změnu hrál důležitý duel s ohledem na záchranu v elitní divizi MS mezi Francií a Kazachstánem. Přestože Kanaďané si z duelu s Brity odvážejí výhru 4:2, nadřeli se na ni a že to nebyl jednoduchý duel pro „javorové listy“, tak o tom svědčí i ta skutečnost, že se pro Británii jedná o nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS. Druhý polední zápas hraný v Ostravě ovládli nakonec Kazaši díky svým uměním v prostoru za brankou soupeře a Francouze tak přehráli 3:1. 

včera

včera

včera

Izraelská armáda

Izrael zřejmě využil americké zbraně k porušování mezinárodního práva

Bílý dům zaslal americkému Kongresu zprávu, ve které se uvádí, že je pravděpodobné, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které odporují mezinárodnímu právu. Podle informací agentur AP a Reuters ale americká administrativa nemá dostatečné důkazy ani konkrétní případy, které by to potvrdily, kvůli nedostatku informací ze strany Izraele.

včera

včera

včera

Největší solární bouře za 20 let narušila funkci družic Starlink

Společnost Starlink dodávající satelity, kterou vlastní společnost SpaceX, v sobotu varovala před zhoršenými službami zapříčiněnými největší geomagnetickou bouří za posledních dvacet let, která je způsobena sluneční aktivitou. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy