Květnová prodloužená středa v Muzeu umění se blíží

Olomouc - Další prodlouženou středu, tedy první středu v měsíci s volným vstupem, otevírací dobou od 10 do 20 hodin a doprovodným programem, připravilo pro návštěvníky Muzeum umění Olomouc. Tentokrát se 7. května akce odehrají především v Arcidiecézním muzeu Olomouc a budou vycházet z výstavy Gotické Madony na lvu, která končí už 11. května. Vybírat je možné mezi programem pro děti, komentovanou prohlídkou s restaurátorem nebo koncertem středověké hudby.

Vůbec poprvé muzeum do prodloužené středy zařadilo speciální program pro děti. V 15 hodin začne v Arcidiecézním muzeu workshop nazvaný Ve středu umění vedený lektorem Markem Šobáněm. „Středem našeho zájmu bude výstava Gotické Madony na lvu. Po krátké komentované prohlídce čeká návštěvníky tvůrčí dílna inspirovaná gotickými sochami. A pokud si účastníci přinesou fotoaparát, obohatí sami sebe o zajímavý snímek do rodinného alba," naznačil Šobáň a upozornil, že zájemci o program by měli být přítomni od jeho začátku.Mezi gotické Madony, které do Olomouce zapůjčila řada evropských institucí včetně pařížského Louvru, se lze vydat i v doprovodu renomovaného restaurátora Radomíra Surmy a kurátorky výstavy Jan Hrbáčové. Komentovaná prohlídka zaměřená na zvláštnosti tvorby středověkých soch začíná v 17.30 hodin. Středověký program květnové prodloužené středy vyvrcholí v 19 hodin v sále Mozarteum koncertem souboru Weytora, který se specializuje na interpretaci středověké hudby a dobovou atmosféru navozuje nejen hudbou, ale i použitím věrných kopií tehdejších hudebních nástrojů a oděvů.Bez doprovodného programu ovšem nezůstane ani Muzeum moderního umění v Denisově ulici. V 18.30 hodin začíná jak koncert ZUŠ Žerotín v Besedním sále, tak vernisáž výstavy význačného zlínského malíře Svatopluka Slovenčíka (1934–1999) v kavárně Café ´87. „Osmdesáté výročí narození Svatopluka Slovenčíka už připomněla rozsáhlou výstavou Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně a Topičův klub v Praze. U nás bude prezentace jeho díla komornější," řekl kurátor Ladislav Daněk s tím, že výstava bude rozdělena na dvě části. „Nyní představíme závěrečná léta Slovenčíkovy tvorby, která reprezentují takzvané monochromy a eternity spolu s malířsky pojednanými térovými papíry či obrazové kompozice s neonovými trubicemi. Druhý díl výstavy zahájíme v září a věnujeme jej výběru z autorovy kreslířské tvorby," dodal.Prodlouženými středami chce vedení Muzea umění Olomouc vyjít vstříc všem věkovým skupinám návštěvníků. „Dopoledne mohou tuto nabídku využít například školy, večerní program pak směřujeme na dospělé publikum, pro které je standardní otevírací doba do 18 hodin často nedostatečná," vysvětlil ředitel Michal Soukup. Podobné akce jsou podle něj zcela běžné ve světových muzeích a galeriích. V první březnovou a dubnovou středu do muzea zavítalo více než tisíc lidí.

Související

Štěpánka Bieleszová, Vladimír Birgus a Michal Soukup

Policie odložila trestní oznámení na exředitele Muzea umění

Policie odložila trestní oznámení na bývalé ředitele Muzea umění Michala Soukupa a jeho předchůdce Pavla Zatloukala. ČTK to dnes řekl krajský policejní mluvčí Libor Hejtman. Trestní oznámení na ně podal před odchodem z funkce ministra kultury Antonín Staněk (ČSSD). Důvodem byly okolnosti přípravy stavby Středoevropského fóra v Olomouci (SEFO), jež se chystá přes deset let. Na projekt vláda uvolnila 600 milionů korun. Staňka se ČTK kontaktovat nepodařilo, nebere telefon.
Antonín Staněk (ČSSD)

Staněk tepe Zaorálka: Zrušit výběrové řízení na šéfa MUO je vážná chyba

Bývalý ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) považuje za vážnou chybu, že jeho nástupce a spolustraník Lubomír Zaorálek zrušil výběrové řízení na nového ředitele Muzea umění Olomouc (MUO), které vypsal v červenci před svým odchodem z funkce. Podle něj bude šéf muzea jmenovaný bez výběrového řízení zpochybňován. Staněk to dnes uvedl na twitteru v reakci na Zaorálkovo páteční rozhodnutí.

Více souvisejících

Muzeum umění Olomouc

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy