Prodloužená středa v Muzeu umění láká na autogramiádu Vladimíra Birguse

Olomouc - Příležitost prohlédnout si výstavu přímo s jejím autorem nabízí Muzeum umění Olomouc v rámci červnové prodloužené středy, tedy první středy v měsíci s volným vstupem, prodlouženou otevírací dobou a doprovodným programem. V Muzeu moderního umění provede ve středu 4. června svou výstavou fotograf Vladimír Birgus. Poslední prodloužená středa před prázdninami ale nabídne také premiéru pracovních listů pro děti ke stálé expozici Století relativity, rodinný workshop nebo rockový koncert na terase.

Premiéru budou mít v rámci červnové prodloužené středy samoobslužné pracovní listy pro děti od 10 let ke stálé expozici Století relativity v Muzeu moderního umění. „Je to první z řady doprovodných materiálů k expozici výtvarného umění 20. století pro děti. Klademe důraz na práci s veřejností, proto budeme doplňovat materiály určené všem věkovým kategoriím tak, aby návštěvníci měli důvod se do muzea vracet," řekla lektorka Michaela Johnová Čapková. Cílem pracovních listů je podle ní přiměřenou a zábavnou formou přiblížit rozmanitost umění 20. století. „Chtěli bychom hlavně motivovat školáky ke kreativnímu dívání se na obrazy a sochy. Děti budou plnit pět úkolů a víc už neprozradím, přijďte se přesvědčit," dodala lektorka. Pracovní listy budou po celý den k dispozici zdarma v pokladně Muzea moderního umění. Rodinám s dětmi je určen i knižní workshop vycházející z aktuální výstavy produkce světoznámého nakladatelství Raniera Pretzella. Dílna, z níž si účastníci mohou odnést vlastní knížku, bude v Muzeu moderního umění přístupná průběžně od 16 do 19 hodin.Hlavní postavou červnové prodloužené středy bude fotograf, historik fotografie, publicista a pedagog Vladimír Birgus, který zájemce od 16.30 hodin provede vlastní retrospektivní výstavou. „Pohovoří nejen o čtyřiceti letech tvorby, ale taky o svém vztahu k Olomouci, k fotografii a odborné práci. Bude také podepisovat novou monografii, kterou při příležitosti výstavy vydalo nakladatelství Kant," informovala kurátorka Štěpánka Bieleszová.V sále Mozarteum Arcidiecézního muzea se bude pro změnu promítat dokument mapující záchranný archeologický výzkum na Dolním náměstí v Olomouci. Po projekci následuje beseda vedená archeologem Richardem Zatloukalem. Ten také provede zájemce aktuální výstavou Tajemství skrytá pod zemí. Finále červnové prodloužené středy obstará od 20 hodin na Terase kavárny Café ´87 jazzrocková kapela Sibérija, která na festivalu Malá alternativa 2010 v Praze získala cenu poroty i diváků.Prodloužené středy zavedlo Muzeum umění Olomouc v únoru. „Chtěli jsme vyjít vstříc všem věkovým skupinám návštěvníků. Dopoledne mohou tuto nabídku využít školy, večerní program pak směřujeme hlavně na dospělé publikum, pro které je standardní otevírací doba do 18 hodin často nedostatečná," vysvětlil tehdy ředitel Michal Soukup. Že má o podobné akce publikum zájem, potvrzuje návštěvnost v březnu a dubnu, kdy prodloužené středy navštívilo více než tisíc lidí. V červenci a srpnu sice zůstane zachován během první středy v měsíci bezplatný vstup, ale k doprovodnému programu se muzeum vrátí až v září.Prodloužená středa 4. 6. 2014:

Proletím stoletím s uměním10.00-20.00 hod. | Galerie, MansardaPo dobu otevření muzea budou na pokladně k dispozici samoobslužné pracovní listy do expozice Století relativity určené všem hravým návštěvníkům od 10. let.

Kniha, jakou svět neviděl16.00–19.00 hod. | Atelier, GalerieKnižní workshop pro malé i velké návštěvníky inspirovaný výstavou autorských knih z dílny nakladatele Rainera Pretzella. Program je otevřený a návštěvníci budou pracovat průběžně, jak přijdou.

Osobní přítomnost | Vladimír Birgus16.30 hod. | Salon, KabinetJméno fotografa a historika Vladimíra Birguse je neodmyslitelně spjato s řadou výstavních a publikačních aktivit v oblasti fotografie. Birgus byl dlouholetým pedagogem na pražské FAMU, od roku 1990 vede Institut tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě, je autorem a spoluautorem více než padesáti knih, recenze a články publikuje v denním tisku a odborných časopisech a z pozice kurátora připravil desítky výstav u nás i v zahraničí. Nesmazatelnou stopu však Birgus zanechal i v Olomouci, kde v průběhu sedmdesátých let strávil jak svá gymnaziální, tak i svá vysokoškolská studia. V Olomouci se v té době podílel na rozvoji kulturního života, aktivně působil jako kurátor řady fotografických výstav v dnes již zaniklé Galerii v podloubí. O svém vztahu k Olomouci, k fotografii a také o vlastní tvorbě a odborné práci pohovoří autor přímo na výstavě, která je retrospektivou jeho čtyřicetileté tvorby. K výstavě vychází i obsáhlá kniha z nakladatelství KANT. Vstup zdarma. Rezervace nutná v pokladně muzea (tel. 585 514 241).

Sibérija (Rýmařov, Libina, Oskava)20.00 hod. | TerasaInstrumentální hudební skupina vychází z vlivu jazzu, rocku a alternativy. Osobitou improvizací tvoří nečekané hudební plochy a vybízí k aktivnímu poslechu. Na festivalu Malá alternativa 2010 v Praze získala kapela cenu poroty i diváků.

Tajemství Dolního náměstí18.30 hod. | MozarteumProjekce dokumentárního filmu mapujícího záchranný archeologický výzkum na Dolním náměstí v Olomouci. Následuje beseda vedená Richardem Zatloukalem z Národního památkového ústavu. Poté Richard Zatloukal provede zájemce výstavou Tajemství skrytá pod zemí, která se koná v křížové chodbě arcidiecézního muzea.

Související

Štěpánka Bieleszová, Vladimír Birgus a Michal Soukup

Policie odložila trestní oznámení na exředitele Muzea umění

Policie odložila trestní oznámení na bývalé ředitele Muzea umění Michala Soukupa a jeho předchůdce Pavla Zatloukala. ČTK to dnes řekl krajský policejní mluvčí Libor Hejtman. Trestní oznámení na ně podal před odchodem z funkce ministra kultury Antonín Staněk (ČSSD). Důvodem byly okolnosti přípravy stavby Středoevropského fóra v Olomouci (SEFO), jež se chystá přes deset let. Na projekt vláda uvolnila 600 milionů korun. Staňka se ČTK kontaktovat nepodařilo, nebere telefon.
Antonín Staněk (ČSSD)

Staněk tepe Zaorálka: Zrušit výběrové řízení na šéfa MUO je vážná chyba

Bývalý ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) považuje za vážnou chybu, že jeho nástupce a spolustraník Lubomír Zaorálek zrušil výběrové řízení na nového ředitele Muzea umění Olomouc (MUO), které vypsal v červenci před svým odchodem z funkce. Podle něj bude šéf muzea jmenovaný bez výběrového řízení zpochybňován. Staněk to dnes uvedl na twitteru v reakci na Zaorálkovo páteční rozhodnutí.

Více souvisejících

Muzeum umění Olomouc

Aktuálně se děje

včera

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Lex Ukrajina prošel. Sněmovna prodloužila ochranu pro ukrajinské uprchlíky

Poslanecká sněmovna schválila vládní novelu, která prodlužuje dočasnou ochranu pro ukrajinské uprchlíky před ruskou agresí. Těm, kteří se rozhodnou zůstat v Česku a nepotřebují tuto ochranu, bude nově nabídnuta možnost speciálního dlouhodobého pobytu. Sedmou změnu zákona, známou jako lex Ukrajina, nyní posoudí výbory pro bezpečnost a sociální politiku.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

sport

EURO 2024: Modričovo odčinění neproměněné penalty přišlo vniveč, Španělé s přehledem postoupili

Chorvatský veterán Luka Modrič nechtěl, aby duel s Itálií byl jeho dost zřejmě posledním reprezentačním zápasem v kariéře. A dělal to pro to maximum. V zápase téměř o všechno pro Chorvatsko mohl skórovat ve druhé půli už z penalty, ale další pokutový kop na tomto Euru Chorvaté neproměnili. Nakonec to nevadilo, jelikož za necelou minutu se míč dostal před italskou branku znovu, tam si ho našel právě Modrič a nekompromisně zavěsil. Zbytek zápasu strávil už na lavičce a samou nervozitou tlačil časomíru ke konci duelu. Jenže v poslední osmé minutě nastavení se přeci jen Italům vyrovnat zásluhou Zaccagniho střely a výrazně tak zkomplikoval Chorvatů naděje na postup do osmifinále. To Španělé potvrdili, že hrají na Euru zatím nejlepší fotbal a po výhře 1:0 nad Albánií se můžou těšit z postupu z prvního místa skupiny B s devíti body na kontě. 

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Rusko zakázalo přístup k desítkám médií z EU

Ruské ministerstvo zahraničních věcí v úterý oznámilo, že zakáže přístup k vysílacím zdrojům desítek médií z Evropské unie. Toto rozhodnutí je odvetou za zákaz Unie vůči třem ruským médiím, uvedla agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Energetika

Evropská rada chce posílit pomoc Ukrajině. Elektrárny navrhují lepší řešení, než posílání peněz

Lídři Evropské unie vyzvou ke zvýšení vojenské a finanční pomoci Ukrajině. Obávají se zvyšující se intenzity ruských útoků proti elektrárnám, kvůli kterým žijí miliony Ukrajinců po tmě. Šéf největší ukrajinské energetické společnosti Ukrenergo vyzývá, ať evropské země neposílají humanitární pomoc, ale „aby přišly na Ukrajinu, vydělaly peníze a zvýšily výrobní kapacitu“. 

včera

včera

včera

Bolton, John

Jak zajistit mír v Asii? Vyzbrojte Jižní Koreu jadernými zbraněmi, navrhuje Bolton

Bývalý poradce USA pro národní bezpečnost John Bolton v úterý v Soulu prohlásil, že opětovné umístění amerických taktických jaderných zbraní do Jižní Koreje by mohlo posílit její schopnost odstrašování vůči severokorejským hrozbám, zvláště v době, kdy se prohlubují vztahy mezi Severní Koreou a Ruskem, uvedla agentura Jonhap. 

včera

Metro C nepojede v úvodu prázdnin v celé délce trasy. Bude výluka

Pražskou hromadnou dopravu čeká na úvod letních prázdnin v jedné oblasti zatěžkávací zkouška. Na jednom z úseků linky metra C bude totiž po dobu pěti dní přerušen provoz. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy