Bitva o Guadalcanal: Půlroční střet s Japonci dal Američanům pořádně zabrat

Bitva o Guadalcanal začala v roce 1942, když americké námořnictvo přistálo 7. srpna na stejnojmenném ostrově. Přistání nikdo nebránil - ale dalších 6 měsíců trvalo Američanům porazit Japonce, kteří ostrovu nechtěli vzdát bez boje. Co mělo být krátkou bitvou se proměnilo v souboj vůle a výdrže.

Japonská prohra ve slavné bitvě o Midway donutila stratégy Země vycházejícího slunce přehodnotit plány a koncentrovat síly především na upevnění moci v prozatím dobytém území. Pro Američany byla bitva o Midway zlomovým bodem. Poprvé mohli začít myslet na znovuzískání ztracených ostrovů v Pacifiku. A první takový střet měl nastat na ostrově Guadalcanal.

Extrémně důležitá pozice

Guadalcanal je součástí Šalamounových ostrovů, které leží severovýchodně od Austrálie. Je to vlhký a džunglí pokrytý ostrov. Jeho důležitost však spočívá ve významné strategické pozici pro obě strany konfliktu. Japonsko by ovládnutím ostrovu mohlo odříznout Američanům cestu do Austrálie. Američané by získali skvělý výchozí bod pro obranu Austrálie proti Japonsku. 

V Japonsku panovala ohledně důležitosti ostrova neshoda. Mnoho vysoce postavených důstojníků armády věřilo, že Japonsko až moc rozmělňuje své síly na příliš velké území a do konfliktu o ostrov by se pouštět nemělo. Námořnictvo nesouhlasilo. Podle něj by každé zpomalení v postupu znamenalo slabost, které by USA využily. Námořnictvo spor vyhrálo a bitva mohla začít.

Ze začátku to vypadalo nevinně

První zprávy z Guadalcanalu nevypadaly vůbec nebezpečně. Japonci se na ostrov vydali poprvé v květnu 1942 a původně se zdálo, že je ze všeho nejvíce zajímal dobytek na ostrově. Později se ukázalo, že začali budovat letiště a do konce června jich byly na ostrově už 3000. Funkční letiště na Guadalcanalu by znamenalo velké nebezpečí pro americké síly v regionu.

Šéf veškerých amerických námořních sil admirál Ernest King si přál útok plnou silou, který by potencionální hrozbu smazal. A tak se i proti doporučení Roosevelta a Churchilla (vždy dát prioritu evropské frontě) podařilo útok schválit. Šlo o první ofenzivní kampaň USA od prosince 1941.

Jednoduchý plán

Kingův plán vypadal velmi jednoduše. První divize mariňáků měla zajistit pláž a přistání pro zbytek jednotek. Háček byl v tom, že muži v ní nebyli zkušení a nebyli zvyklí spolu pracovat. Navíc chyběly detailní mapy a plány ostrova - jako například kde je možné bezpečně zakotvit. Díky tomu byl útok opakovaně odložen. Neprve z 1. srpna na 4. a poté až na 7. srpna 1942.

V ranních hodinách začal útok. Byla to nejsilnější obojživelná síla své doby. Podporu zajišťovaly tři letecké lodě - Saratoga, Wasp a Enterprise. Jejich ochranu pak měla na starost bitevní loď USS North Carolina a 24 dalších podpůrných lodí. Dalších pět křižníků chránilo samotné plavidlo s vojáky, kteří se měli na ostrově vylodit. 

Američanům se dokonale povedlo taktické překvapení. Když mariňáci přistáli na "rudé pláži", čekali solidní odpor Japonců. Nenarazili na nic. Štěstí pro ně - v průběhu dne dorazily zásoby a zbraně. Díky nezkušenosti kormidelníků naprosto neorganizovaně.

Žádná procházka růžovým sadem

Američané však brzy narazili na první pořádný problém - klima. Horká a dusná džungle si velmi rychle začala vybírat daň na vojácích nesoucí těžké vybavení. Počasí také negativně ovlivňovalo rádiovou komunikaci mezi postupujícími jednotkami a základnou na pláži. V prvních 24 hodinách neproběhl žádný kontakt mezi znepřátelenými stranami. Podobný luxus si nemohli užívat vojáci, kteří měli za úkol dobýt okolní menší ostrovy. Tvrdý odpor jim způsobil 20% ztráty.

Američané dorazili na čerstvě zbudované letiště na Guadacanalu pozdě večer 8. srpna. Opět žádný odpor, Japonci se schovali v džungli. Zprávy o dosažení letiště byly přivítány s velkou radostí ve Washingtonu a Canbeře. Radost byla velmi brzy překažena. Japonský křižník překvapil americké námořnictvo a donutil ho se stáhnout. Japonsko kontrolovalo moře a pěšáci zůstali sami. Pomalu se začali připravovat na očekávaný útok po zemi.

Sebevědomý Japonec

Japonské posily přistály na Guadacanalu 18. srpna. Regiment vedl plukovník Ichiki. Ten měl dostat informace, že ho podpoří další vojáci. Ichiki však měl o amerických mariňácích nevalné mínění a byl přesvědčen o svém vítězství. O tři dny později se rozhodl provést jednoduchý bajonetový útok na americké pozice. Dobře rozmístěné kulomety znamenaly smrt mnoha Japonců.

Ichiki přikázal stažení, ale už bylo pozdě. Jeho muži byli obklíčení ze tří stran a s mořem na té čtvrté. To bylo poprvé, co Američané zjistili, že Japonci se nevzdávají a jsou ochotní za svého císaře zemřít. Utéci dokázala pouze malá část vojáků včetně velitele. Pro Ichikiho však byla porážka tak tvrdá, že když se dostal do bezpečí, spáchal rituální sebevraždu.

I přes triumf zůstali Američané velmi opatrní. Věděli, že na ostrov dorazí další Japonská síla - ta, na kterou Ichiki nepočkal. Příjezd se pokusili překazit, ale úspěch byl pouze částečný. Útok proběhl 12. září a vedl ho generál Kawaguchi. Bohužel pro Japonce, značně vyčerpal své muže postupem džunglí. Nakonec se střetlo zhruba 1000 Američanů proti 2000 Japoncům. Američané ztratili 446 mužů, Japonci zhruba 1200.

Konec legrace

Japonské generalitě došla trpělivost a na ostrov přesměrovala veškerou dostupnou sílu. Na Guadacanalu přistálo 20 000 japonských vojáků. V reakci na to posílilo Američany 23 000 mužů. USA se zaměřovaly na precizní obranu a opakovaně úspěšně odrážely japonské útoky.

Jednotky ze Země vycházejícího slunce byly brzo na pokraji vyčerpání. Američané chtěli situace využít a přešli do ofenzívy. Japonská generalita v Tokyu odmítla přiznat porážku a na ostrov poslala další muže - jen proto, aby byl konvoj napaden a téměř celý zničen. Až v prosinci nařídil císař stažení, které trvalo další dva měsíce. 

Americké vítězství na Guadalcanalu zajistilo bezpečí pro Austrálii a stalo se klíčovým bodem části druhé světové války odehrávající se v Pacifiku. Japonci nasadili celkem 31.400 vojáků a ztratili dvě třetiny z nich. Američanů přijelo celkem 60.000 a ztráty čítaly "pouhé" 2000 mužů.

Související

Adolf Hitler, 1938

Netvora Adolfa Hitlera formovali i jeho rodiče. Narodil se jim před 135 lety

Když se dne 20. dubna 1889 narodil chlapec, který dostal jméno Adolf Hitler, jeho rodiče nemohli tehdy tušit, že přivedli na svět jednoho z největších diktátorů všech dob, který rozpoutá světovou válku a masové vraždění milionů nevinných lidí. Byli to však možná právě rodiče, kdo formoval pokřivenou osobnost Adolfa Hitlera.

Více souvisejících

II. světová válka Japonsko USA (Spojené státy americké) Bitva o Guadalcanal Japonská armáda

Aktuálně se děje

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy