Role sv. Václava v dějinách? Nevýrazný kníže posloužil německé ideologii

Svatého Václava nám každodenně připomíná kovová dvacetikoruna a velké části národa obývající Prahu ještě navíc obrovská socha na Václavském náměstí. Přestože dnes již z historie dobře víme, že kníže Václav byl v podstatě jeden z řady nevýznamných přemyslovských knížat, dějinná paměť z něho udělala symbol státu. Kdo všechno s vervou budoval jeho kult?

Dnes se může zdát paradoxní přístup prvního budovatele svatováclavského kultu. Nebyl jim nikdo jiný, než samotný strůjce vraždy knížete Václava jeho bratr Boleslav. Ve středověku to totiž se smrtí zbožného člověka nebylo jen tak. Zemřít ve jménu Krista se totiž považovalo za mučednictví, jehož prostřednictvím se mohl nebožtík vypracovat až do panteonu svatých a to byla ta nejlepší kariéra, jakou si středověk uměl představit. Jednalo se sice o kariérní vzestup až po smrti, ale to nikomu příliš nevadilo. Boleslav si tyto okolnosti dobře uvědomoval a začal svatý kult svého bratra přičinlivě budovat. Zakladatelem českého středověkého státu byl totiž právě Boleslav, který smrt bratra využil k propagandě.

Kníže Václav se hodil Karlovi IV., husitům i Habsburkům

Dalším velkým propagátorem kultu svatého Václava byl Karel IV. V tomto případě se projevila, jak Karlova obsese kultem svatých, tak vztah k českému království a tradici přemyslovské dynastie. Za husitských válek odkaz knížete Václava nezůstal zapomenut. Ovšem jak katolíci, tak kališníci si neváhali přisvojit českého světce na svou stranu. Ke svým propagandistickým účelům si pak svatováclavské dědictví půjčovaly nejrůznější frakce bez ohledu k oblibě této postavy u opozice. Habsburkům se hodil k propagaci státního katolického náboženství, naopak českým vlastencům a obrozencům přišel vhod při vyzdvihování slavné české historie.  

Založil Československo Masaryk nebo sv. Václav?

Po dlouhém pobytu v Rakousko-Uherském soustátí přišel český světec na přetřes i po vzniku první československé republiky. Na vlnách propagandy opět lavíroval na dvou protichůdných proudem politických zájmů. Vztah mezi katolictvím, které zdědilo punc provázanosti s odvrhnutými Habsburky, a republikánskou státní mocí v čele s prezidentem Masarykem byl docela napjatý. Například o lidové straně její kritici s vervou prohlašovali, že poslouchá více Řím než republiku. Sporu nebyl samozřejmě ušetřen ani odkaz knížete Václava, obzvláště v roce 1929, který se stal rokem oslav tisíciletého výročí úmrtí světce.

Pro některé lidovce se staly oslavy výjimečnou příležitostí přivlastnit si významnou postavu: „My, katolíci, musíme touto oslavou provésti novou revoluci, ne takovou jaká byla 28. října 1918, ale převrat vnitřní, náboženský a mravní. Katolíci musí být mravní elitou národa.“ Hlásal například generální tajemník lidovců Stašek a přisazoval si i poslanec pověřený problematikou oslav Hlinka: „Svatý Václav umřel, ale nezemřela jeho idea a můžeme říci, je-li dnes náš stát samostatný, existuje-li naše republika i po dlouhých bojích reformačních husitských a pokrokářských, že je to zásluha sv. Václava. Ať přijde kolik chce Lutherů, Kalvínů, Husů a Wiclefů, zůstane v československém národě univerzální a jediná samospasitelná církev katolická, mimo niž není spásy.“ Podobná zvolání nebyla přijímána s důvěrou u rozmáhajících se ne-katolíků, kteří vnímali svatého Václava, jako symbol země, jako jejího patrona takřka zbaveného náboženských souvislostí.

Nakonec posloužil i nacistům

Konečnou parodií bylo zneužití svatováclavského symbolu nacisty. Stal se totiž symbolem poddanství Čechů před Němci. Přestože politická situace v 10. století byla naprosto nesouměřitelná s dobou protektorátu, neváhali nacisté dějiny překroutit. Koneckonců dělali tak mnozí před nimi a neméně takovýchto překrucovatelů nastoupilo po nich.

Související

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

Více souvisejících

historie svatý václav Československo nacisté

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

včera

Turecko podpořilo Rutteho do pozice šéfa NATO. Chybí mu podpora tří zemí

Turecko potvrdilo, že podpoří do čela Severoatlantické aliance dosluhujícího nizozemského premiéra Marka Rutteho. Podle agentury Reuters to oznámil vysoce postavený turecký činitel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy