Opravdu jsou Němci národem sucharů? Strefují se do nich i Češi, všimli si ve světě

„Nejkratší kniha na světě? Kniha německých vtipů.“ Němci jsou často vykreslováni jako lidé naprosto postrádající smysl pro humor. Ostatní národy si z nich za to rádi dělají legraci. Je však toto klišé pravdivé? A odkud se vůbec vzalo?

V cestopisném článku stanice BBC se německá učitelka podivuje, že Němci jsou ostatními národy považovány za absolutně seriózní, nikdy se nesmějící tvory. Přiznává, že se s tímto obrazem Německa setkala až při rozhovorech se svými anglickými známými. „Já naprosto miluji humor,“ říká učitelka francouzštiny a angličtiny.

Z chybějícího smyslu pro humor Němců si dělal legraci už spisovatel Mark Twain: „Německý vtip není k smíchu." V tomto duchu vnímá celý svět Němce. V roce 2011 byli Němci na internetové seznamce Badoo.com v mezinárodním hlasování, kterého se účastnilo na 30 000 lidí, vyhlášeni za nejméně vtipný národ na světě.

(Ne)vtipná němčina

Jsou však Němci skutečně tak nevtipní a zcela seriózní národ? Podle lingvistů má velkou roli v vnímání světa Němců jako vážných tváří odlišná jazyková struktura němčiny. S jejími časy, pády a složitou gramatikou v ní nefungují některé vtipy možné v angličtině, jako např. ty, co jsou založeny na tom, že v angličtině může být osloven jako žena i muž ( a naopak), což v němčině nelze.

Podobný problém má i čeština, kdy je vcelku pokaždé jasné pohlaví daných osob, se kterými je spjata humorná situace. Přesto Češi nejsou narozdíl od Němců považováni za lidi bez smyslu pro humor. Podle lingvistů je percepce Němců jako až příliš vážných lidí dána dalšími jazykovými specifiky. Němčina se vyznačuje schopností spojit několik slov dohromady a stvořit nové. Vtipy, které si hrají s jejich dvojím významem, nelze příliš dobře přeložit do jiných jazyků a část německého humoru tak vždy pochopí pouze Němci či velmi dobří znalci němčiny.  

Tyto sloučená slovní spojení zároveň odkazují na další specifický rys německého jazyka, který výrazně ovlivňuje německý humor pronášený v cizím jazyce. Němčina je díky nim velmi lapidární, stručný a hutný jazyk. Němci se proto zdají cizím národům, např. Angličanům, jako až přespříliš přesní a přímí ve svých vyjádřeních.

Německá mutace webu The Local kromě jazykového vlivu upozorňuje i na historický kontext. Mnohé národy – a vzhledem k tradici černohumorné České sody a dalších satirických pořadů, knih či komiksů by se dalo říci, že zvláště Češi si tento druh humoru oblíbili – si rádi dělají srandu z nacistů a Adolfa Hitlera (populární memy se vztekajícím se Hitlerem z filmu Pád třetí říše jsou toho pádným důkazem). V Německu se pochopitelně jedná o téma, kterému se raději Němci vyhýbají.

Nicméně, lze říci, že se mu spíše vyhýbali. Nedávno uvedená filmová adaptace satirického románu Už je tady zas (Er is wieder da) o Hitlerovi probuzeném v moderním Německu, se stala v německých kinech obrovským hitem. I v českých kinech uspěla přisprostlá trilogie Fakjů pane učiteli. Tyto komedie ukazují, že Němci nejsou možná tak zcela bez humoru, jako by se mohlo zdát.

V diskuzní síti Quora uživatelé uvádějí další zajímavé důvody, proč jsou Němci chápáni jako lidé bez humoru. Podle jednoho diskutujícího je to zčásti dáno válečnou propagandou. Němci, respektive nacisté, byli vykreslováni jako lidé bez humoru, aby proti nim stojící síly měly další důvod, proč si je ošklivit a bojovat s nimi.

Většina diskutujících se však shodla na jiném faktu a sice, že Němci jsou velmi slušní a rezervovaní na veřejnosti. Okolní národy je proto považují za „chladné čumáky.“ Nicméně, v soukromí se to mění. Němcům chvíli trvá, než se jiným otevřou a začnou s nimi jednat jako se svými blízkými přáteli a kolegy. Pak mohou i cizince poznat, že Němci nejsou bez smyslu pro humor, jak se obecně uvádí.  

Související

Více souvisejících

Německo Vtipy

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy