Sonderkommando: V koncentračních táborech dělalo tu nejstrašnější práci

Sonderkommando (česky zvláštní oddíl) je název užívaný pro oddíl, který koncentračních táborech nacistického Německa vykonával práci v plynových komorách a při spalování mrtvol. Tvořili ho sami vězňové, obvykle silní a zdatní a jejich hlavním úkolem bylo udělat pořádek po zabíjení jejich spoluvězňů.

 Oddíly sonderkommando vznikly ve všech německých vyhlazovacích táborech – Auschwitz-Birkenau, Chełmno, Belzec, Treblinka, Sobibór, Lublin-Majdanek. Sonderkommandos se přímo neúčastnili zabíjení vězňů, tento úkol byl vyhrazen příslušníkům oddílů SS. Příslušnící sonderkomandos museli vykonávat ty nejhorší činnosti spojených se zabíjeném jako vytahovat mrtvá těla z plynových komor, dopravovat je do pecí, popř. na hranice a pálit je, rovněž se starali o funkčnost zařízení, čistit je, odstraňovat z nich popel a dávat ho do uren. Museli také vytrhávat mrtvým lidem zlaté zuby, skládat ošacení a zbytky majetku na hromady nebo jim pomáhat s vysvlékáním před vstupem do komory.

Většinou byli kandidáti na sonderkommandos vybráni hned po svém příjezdu. Proti tomu nebylo odvoláni, protože jedinou alternativou byla smrt. Navíc dopředu nikdo nevěděl, co vše bude muset dělat. Byly i takové případy, kdy členové Sonderkomanda během své práce našli mrtvá těla příbuzných či přátel. Ani poté, co povahu práce odhalili nebylo cesty ven, jediným možným únik představovala sebevražda.

V roce 1944 došlo v Osvětimi dokonce k velké vzpouře sonderkommandos. Několik židovských žen totiž pašovalopo troškách střelný prach z továrny, kde pracovaly a pomocí několika prostředníků v pašerácké síti se kontraband dostal až ke členům sonderkommandos. Střelný prach měl  posloužit ke zničení plynových komor, které se mělo stát signálem k velkému povstání všech vězňů. Nakonec povstání  vojáci nemilosrdně potlačili a jeho jediným výsledkem byla pouze smrt několioka příslušníků SS a zničení jedné plynové komory. Za trest bylo popraveno 451 příslušníků sonderkommandos. Podobné, ale o něco málo úspěšnější vzpoury proběhly i v Treblince a Sobiboru, kde se podařilo uprchnout asi stovce vězňů.

Od obyčejných vězňů byli sonderkommandos přísně odděleni, protože se nikdy neměli dozvědět, pravý účel koncetračního tábora. Aby byli členové sonderkomandos fyzicky zdatní, dostali určitá privilegia. Ty spočívaly zejména v o něco lepší stravě a obecně lepších životních podmínkách než měli ostatní v táboře. Dokonce občas dostali takové vymoženosti jako cigarety nebo léky. Vyhýbalo se jim i náhodné střílení věznů kvůli nejmenším prohřeškům. Alespoň do té doby, dokud dokázali své povinnosti plnit efektivně.

Dalo by se očekávat, že budou mít větší naději na přežití. Ve skutečnosti ale delší pobyt hrozil vyzrazením účelu vyhlazovacích táborů, a tak byly sonderkomanda pravidelně nahrazovány novými vězni v rozpětí od tří měsíce do doby jednoho roku. Jedinou výjimkou tvořili jedinci, kteří měli nějaké speciální schopnosti užitečné pro stráže. Prvním úkolem nových Sonderkomandos potom zpravidla bylo zbavit se těl svých předchůdců. Koncentrační tábory přežilo velice málo členů speciálních oddílů. Většinu nacisté zastřelili, když se snažili zbavit nepohodlných svědků zvěrstev holokaust. Ke konci války bylo totiž už jasné, že Němci prohrají a proto se snažili zničit všechny stopy po fungování vyhlazovacích táborů.

Celkem válku přežilo jen něco okolo 20 z několika tisíc aktivních sonderkommandos. Jejich svědectví přitom byla klíčová v procesech s válečnými zločinci. Našlo se i několik psaných dopisů zakopaných v zemi v koncentračních táborech, které po sobě zanechali sonderkommandos, kteří válku nepřežili.  Tady jsou slova Zalmana Gradowskiho, člena Sonderkommandos který byl popraven v jednom z povstáních roku 1944: „Drahému nálezci těchto poznámek, mám na tebe jednu prosbu, která je hlavním smyslem tohoto mého psaní…mé dny v Pekle, mé beznadějné zítřky tak snad najdou uplatnění v budoucnosti. I když předávám pouze část toho, co se stalo v pekle zvaném Birkenau-Auschwitz. Pochopíš alespoň, jak to tady ve skutečnosti vypadalo… Z toho všeho si můžeš učinit představu, jakým způsobem naši lidé umírali.“

Související

Petr Pavel navštívil pietu v Letech. (14.5.2023)

Pavel byl jako teprve druhý prezident na pietě v Letech. V soužití s Romy vidí rezervy

Odkup vepřína v Letech na Písecku, na jehož místě stál v době druhé světové války koncentrační tábor pro Romy, byl podle prezidenta Petra Pavla dlouhý a nedůstojný. Tuto část historie bychom měli popsat a přiznat na ní svůj díl viny, řekl novinářům po pietní akci, která připomněla výročí 80 let od transportu tamních vězňů do Osvětimi. 

Více souvisejících

holocaust nacionalismus II. světová válka Koncentrační tábory

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Slováci zadrželi 14letého mladíka. Škole vyhrožoval bombou

Během policejní operace pod krycím názvem Škola zasáhla Národní kriminální agentura (NAKA) a zadržela čtrnáctiletou osobu kvůli podezření ze šíření poplašné zprávy. Uvedla tisková agentura TASR.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy