50 let od pokusu o atentát na Brežněva: Sovětského vůdce chtěl zabít mladý voják

Ruská média si dnes připomněla 50. výročí neúspěšného atentátu na někdejšího sovětského vůdce Leonida Brežněva, k němuž došlo při cestě vládní kolony do Kremlu na setkání se sovětskými kosmonauty. Útok z ledna 1969, jehož strůjcem byl leningradský voják Viktor Iljin, se minul účinkem, protože auto s komunistickým předákem buď změnilo trasu nebo cestovalo na chvostu kolony. Iljin byl označen za nepříčetného a odsouzen na 20 let, z vězení vyšel v roce 1990.

Dnes jednasedmdesátiletý důchodce žije zapomenut v jednopokojovém bytě v Petrohradě. Svůj útok dvěma pistolemi podle médií provedl z politického přesvědčení, ale jeho jedinou obětí se stal řidič doprovodného vozidla Ilja Žarkov. Policista na motocyklu a kosmonauti Georgij Beregovoj a Andrijan Nikolajev byli zraněni.

Atentát připravoval půl roku, řekl Iljin v rozhovoru pro web listu Komsomolskaja pravda. Od příbuzného si vypůjčil uniformu policejního seržanta, která mu usnadnila pohyb ve střeženém prostoru. Iljin střílel na druhý a třetí vůz v koloně, kde, jak předpokládal, měl sedět Brežněv. Vystřílel 11 nábojů, pět jich zůstalo v zásobníku.

Svého činu ani dnes nelituje, přestože zánik Sovětského svazu ho mrzí, řekl ruskému listu. V zemi v komunistické éře postrádal pluralitní systém, svobodné volby a soukromé podnikání. Dodnes je nicméně obdivovatelem revolucionářů Che Guevary a Fidela Castra. Sympatie prý cítí i vůči bývalému prezidentovi USA Johnu Kennedymu, který se stal obětí atentátu.

Místo Brežněva chtěl ve vedení státu vidět Michaila Suslova, tehdy hlavního ideologa režimu. Za relativně mírný trest prý vděčí tehdejšímu šéfovi obávané tajné policie KGB Juriji Andropovovi, který podle Iljina chápal, že hrdelní proces s atentátníkem na šéfa strany nelze připustit.

Cestu kolony do Kremlu přímým přenosem přenášela televize, která musela vysílání po střelbě spěšně ukončit. V médiích byl incident popisován jako útok na kosmonauty, nikdo ale podle ruských médií tehdy nepochyboval o tom, že terčem měl být Brežněv.

Související

Leonid Iljič Brežněv byl sovětským politikem, nejvyšším představitelem Sovětského svazu v období let 1964–1982, mj. čtyřnásobným Hrdinou SSSR. Komentář

Brežněv zemřel před 40 lety. Češi si ho pojí se srpnem 1968, jeho éru si rozhodně nelze idealizovat

Před čtyřiceti lety, 10. listopadu 1982, se završil životní příběh Leonida Brežněva, sovětského komunistického politika, jehož jméno si drtivá většina české populace pojí především s rozhodnutím vojensky intervenovat proti reformnímu procesu v Československu v srpnu 1968. Brežněvova vláda byla ovšem o poznání mnohovrstevnatější a plná rozporů. To je ostatně jeden z důvodů, proč z průzkumu v Rusku provedeného v roce 2013 nezávislým Levadovým centrem vyšel Brežněv jako nejoblíbenější sovětský, potažmo ruský vládce minulého století.
Vladimír Putin

Nepřeceňujme Putinovy údajné úspěchy, apeluje profesor. Odkazuje na Brežněva

NÁZOR - I ti, kteří s Vladimirem Putinem obecně nesouhlasí, považují jeho zahraniční politiku za poměrně úspěšnou, upozorňuje politolog Mark N. Katz v komentáři pro server National Interest. Profesor z George Mason University ale Putinovo období komparuje s vládou sovětského vůdce Leonida Brežněva, která je naopak nazývána érou stagnace.

Více souvisejících

Leonid Brežněv (sovětský vůdce) Rusko Sovětský svaz historie

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 11 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

Maďarsko převezme otěže EU. Szijjártó řekl, na co se během předsednictví zaměří

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy