Co se po válce stalo se zlatem a poklady za miliony, které nacisté ukradli

Nacisté během 2. světové války na obsazených územích rabovali, co se dalo. Od uměleckých děl až po zlaté zuby zavražděných židů. Část majetku byla objevena, zbytek je však dodnes záhadou.

Nacistické impérium bylo obrovské a na jeho chodu se podílely zástupy lidí. Značné možnosti neměl jen Hitler a jeho nejbližší spolupracovníci, ale tisíce dalších vysoko postavených nacistů. Jak už to mezi lidmi bývá jednalo se velmi často o oportunisty, kterým nacistická ideologie byla ukradená. Nebyli ani příznivci bestiálních myšlenek, ani jim nebyly příliš proti mysli. Důvod tohoto počínání byl jednoduchý. Moc, kterou jim nacistická expanze na porobených územích přinesla nabízela možnost se nenápadně obohatit.

Největší záhadou je dodnes nacisty ukradené zlato. Není divu, že se Němci obohacovali na úkor zlatých rezerv porobených zemí. Ať už šlo o Československo, Nizozemí, Belgii nebo Polsko. U státních fondů se však nezastavili.

Děsivým mementem nacistických loupeží byly sbírky zlata zavražděných židů včetně zlatých zubních korunek. Jen v Osvětimi se mělo nacházet na 8 tun zlata obětí nacistického vraždění. A to nevíme, jaká část majetku skončila v kapsách nacistických oportunistů.

Příkladem může být nedávno objasněný případ německého důchodce Cornelia Gurlitta a jeho otce Hildebranda. Jednalo se o kurátora moderního umění, který se dal do služeb nacistů, aby prodával umělecké kusy, jimiž nacisté opovrhovali. Hildebrand Gurlitt tvrdil, že se do služeb nacismu dal ze strachu, ale lukrativní funkce mu přinesla obrovské bohatství. Nejen že z prodeje uměleckých kusů čerpal značné provize, některá díla obrovské hodnoty mu nenápadně propadla mezi prsty do jeho vlastní sbírky.

Po válce ustál vyšetřování, příliš toho o uměleckých dílech nevyzradil a o své sbírce tvrdil, že shořela v jeho domě. Nacistů bylo plné Německo a na jednoho galerijního obchodníka ve službách zrůdného režimu se rychle zapomnělo.

V tomto případě však boží mlýny mlely pomalu, ale jistě. Hildebrand Gurlitt sice zemřel v roce 1956 v zapomnění, ale spravedlnost si přišla pro jeho syna, který byl podobně bezskrupulózní. Při náhodné kontrole celníky v roce 2012 ve vlaku z Curychu do Mnichova si všimli mimořádně nervózního důchodce. Následovala kontrola, která odhalila v jeho tašce několik balíčku pětiseteurových bankovek.

Prohlídka bytu a vyšetřování následně zjistilo, že povedený syn nacistického obchodníka nenápadně obrazy rozprodával v zahraniční a vydělával na nich milióny euro. Na obchodníka s nakradenými obrazy svého otce se vrhly zástupy zvědavých novinářů, což jeho srdce neuneslo a záhy na to v roce 2014 Cornelius Gurlitt zemřel. Jeho případ je jen střípkem z mozaiky nacistických krádeží, které dosud nejsou objasněny. Bohužel řada podobných posluhovačů nacistického nikdy nebylo odhaleno a z války vyšli s miliónovým nakradeným měním.

Související

Více souvisejících

II. světová válka Zlato Umění nacisté historie

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

Ebráhím Raísí

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

včera

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno včera

včera

včera

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

včera

včera

včera

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

včera

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

včera

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

včera

Ukrajinské drony v noci vyřadily z provozu důležitou ruskou rafinérii

Rusové museli v neděli po masivním dronovém útoku pozastavit provoz ropné rafinérie ve Slavjansku v Krasnodarské oblasti na jihu země. Obě strany konfliktu v noci podnikly vzdušné údery proti nepříteli. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy