Nový objev ukazuje, jak blízko byli nacisté k úspěšnému jadernému programu. Proč to nevyšlo?

Možnost, že by nacisté získali jadernou bombu, dodnes vyvolá temné mrazení. Nový nález ukazuje, jak blízko – a zároveň jak daleko – od úspěšného jaderného programu nacisté byli. Zprávu přinesl odborný časopis Physics Today.

V létě 2013 získali Timothy Koeth a Miriam Hiebertová, profesor a doktorandka na katedře materiálových věd a inženýrství na University of Maryland v College Park „dar“. Jednalo se o krychli 2 kilogramů uranu vylisovaného do bloku o rozměrech pouhých 5 centimetrů, která byla vzata z „reaktoru, který se Hitler pokoušel vybudovat.“

Koeh a Hiebertová zjistili, že krychle pochází z jaderného reaktoru B-VIII, který zkonstruovala „berlínská" skupina jaderných vědců v jeskyni pod městem Haigerloch vedená respektovaným fyzikem Wernerem Heisenbergem, který jako první sestavil matematický model atomu pomocí maticového výpočtu.

Heisenbergův osmý pokus o jaderný reaktor v roce 1944 sestával z 644 těchto kostek. Jeho konfigurace byla nejúspěšnějším krokem Němců k získání vlastního funkčního jaderného programu. Nicméně, Heisenbergovi se nepodařilo dosáhnout udržitelného kritického reaktoru.

Spojenci o tomto pokusu se dozvěděli prostřednictvím projektu Alsos. Jednalo se o tajnou misi vědců a vojáků s cílem zjistit, jak dalece Němci postoupili ve svém vědeckém projektu. K misi dal podnět generálporučík Leslie Groves, vedoucí projektu Manhattan.

Jak se Spojenci dostávali stále blíž k Německu, němečtí vědci začali se rychle zbavovat stop. Krychle uranu byly zakopány v blízkém poli a některé významné dokumenty byly ukryty do latríny. Později, v roce 1945, zajatí vědci však vyzradili, kde je co ukryto. Krychle uranu byly vykopány a převezeny do USA.

Američané zjistili, že Heisenberg byl na správné cestě, co se týče utvoření nukleárního reaktoru, chyběl mu však dostatek uranu. Doposud se předpokládalo, že Němci jej prostě neměli k dispozici. Koeth však zjistil v odtajněných dokumentech v Národním archivu Spojených států amerických, že v Německu bylo dalších 400 krychlí podobného typu a tvaru, jaké měl Heisenberg, použité v později opuštěném experimentu vedeného Kurt Diebnerem ze skupiny Gottow. Pokud by je Heisenberg měl k dispozici mohlo se mu podařit vytvořit funkční nukleární reaktor.

Proč se tak nestalo? Podle Physics Today odpověď je dána odlišným postupem Němců. Na rozdíl od USA, kde skupiny nukleárních vědců pracovaly pod jedním vedením Grovese na centralizovaném projektu, v případě německého jaderného programu na něm pracovaly tři soupeřící skupiny vědců známých podle jména místa, kde experimenty probíhaly – Berlín, Gottow a Lipsko.

Ačkoliv Němci začali s jaderným programem o dva roky dříve než Američané, díky řevnivosti, nedostatku vzájemné spolupráce a řevnivému boji nad omezenými zdroji byli o dost pozadu. Usilovné snahy Spojenců manipulovat a překazit jejich snahy, jako byla operace Alsos, byly dalším důvodem, proč Němcům, k úlevě světa, se nepodařilo dosáhnout úspěchu na poli výroby funkčního nukleárního reaktoru.

Související

Adolf Hitler, 1938

Netvora Adolfa Hitlera formovali i jeho rodiče. Narodil se jim před 135 lety

Když se dne 20. dubna 1889 narodil chlapec, který dostal jméno Adolf Hitler, jeho rodiče nemohli tehdy tušit, že přivedli na svět jednoho z největších diktátorů všech dob, který rozpoutá světovou válku a masové vraždění milionů nevinných lidí. Byli to však možná právě rodiče, kdo formoval pokřivenou osobnost Adolfa Hitlera.

Více souvisejících

nacisté jaderný výzkum jaderný materiál II. světová válka uran

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy