Plaváním k choleře? Moře zvyšuje riziko infekce, zjistila studie.

Blíží se doba dovolených a spousta lidí chystá k moři. Měli by se ale připravit na to, že se možná vrátí domů nemocní. Podle nové studie totiž plavání v oceánů mění mikrobiomy kůže a zvyšuje tak pravděpodobnost infekce.

Některé dřívější studie si všimly zarážejících vazeb mezi pláváním v oceánu a výskytem infekcí. Ti, kteří byli v moři, na rozdíl od těch na pláži, začali trpět větším počtem infekcí, od ušních, respiračních ke kožním.

Vědkyně Marisa Chattman Nielsenová z University of California v Irvine se svým týmem proto uskutečnila experiment, který měl objasnit, proč jsou zrovna lidé v moři náchylnější k infekcím. Shromáždila devět dobrovolníků, kteří nebyli pravidelnými návštěvníky moře, nepoužívali opalovací krém, nebrali v posledních šesti měsících antibiotika a nekoupali se během posledních 12 hodin.

Vědci zjistili, že před koupáním měli jedinci různé druhy kožních bakterií. Po vykoupání se však jejich kožní mikrobiom (souhrnné označení pro mikrobiální osídlení lidského těla – poznámka redakce) změnil, přičemž dobrovolníci vykazovali podobnou strukturu kůže. Bylo to dáno tím, že obvyklé kožní bakterie se v moři odplavily a nahradily je ty mořské.

Podle Chattman Nielsenové je zajímavé, že u každého účastníky byly zjištěny bakterie druhu Vibrio. Tyto bakterie mohou způsobovat např. choleru. Vyskytovaly se na většině účastníků experimentu i po šesti hodinách po plavání, ale po 24 hodinách byly jen na jednom jednotlivci.

Ačkoliv bakterie druhu Vibrio nejsou patogenní, pro osoby s oslabenou imunitou mohou představovat problém. To platí obecně pro všechny lidi, kterým se mění mikrobiomy kůže. Ta je totiž hlavní lidskou obranou proti infekcím.

Zatímco tělu trvá návrat k dosavadní struktuře kůže minimálně šest hodin, mořské bakterie se na ní přilípnou v řádu 10 minut.

Některé bakterie, jako právě bakterie druhu Vibrio, se zdají být mnohem příchylnější k lidské kůži než jiné. Bakterie druhu Vibrio na lidské kůži byla desetkrát větší než ta v oceánu, což ukazuje že lidi jí poskytují lepší živiny.

Související

Více souvisejících

Plavání Oceán Moře viry a bakterie

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 14 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

včera

Válka v Izraeli

Válka v Pásmu Gazy má už 34 tisíc mrtvých. Úřady nacházejí stovky těl u nemocnic

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

včera

Chladné počasí pokračuje. Meteorologové očekávají další mrazivé noci

Mrazivé noci budou pokračovat i v tomto týdnu, vyplývá z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Během nadcházející noci klesnou teploty pod nulu na většině území. Uprostřed týdne pak může i sněžit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy