Květiny jsou dnes spíše oblíbeným dárkem nebo ozdobou domácnosti či zahrady. Květy však také našly netradiční uplatnění v gastronomii. Do pokrmů je přidávali již naši předci v období starověku.
Květiny jsou dnes spíše oblíbeným dárkem nebo ozdobou domácnosti či zahrady. Květy však také našly netradiční uplatnění v gastronomii. Do pokrmů je přidávali již naši předci v období starověku.
I dnešní mistři kuchaři potvrzují, že některé druhy květin se výborně hodí pro použití v kuchyni. Kvetoucí rostliny můžeme najít už ve starých kuchařských knihách římského Apicia, nebo v kuchařských spisech z českého prostředí datovaných do 15. až 18. století. Květy si rozhodně nepřidával do jídla chudý a prostý lid, ale výhradně příslušníci těch nejvyšších a nejváženějších vrstev. Vůbec nejčastěji našly uplatnění v gastronomii minulosti okvětní plátky růže.
Ze starověkého Říma je doloženo využívání květů růže v kuchyni, a to v podobě jakéhosi pyré či omelety. Z této květiny bylo vyráběno také zvláštní růžové víno, kdy se v bílém víně po nějakou dobu nechával vložený sáček s květy rostliny.
Z našeho prostředí se dochovaly staré recepty na přípravu sladké kaše připravované z mouky, medu, másla, vína, skořice a zázvoru. Tato kaše byla dozdobena korunními plátky růže, ale i dalších okrasných rostlin. Od 17. století jsou doloženy nejrůznější cukrovinky, sirupy, marmelády či tzv. „lektvaře“, do kterých se přidávaly květy rostlin. Připravována byla také tzv. růžová voda, která vznikala dlouhým macerováním květů růže ve vodě. Tato růžová voda je častou ingrediencí pokrmů v raně novověkých kuchařských knihách. Květy růže se přidávaly také do medu. Podle dobových lékařských příruček byl pak takovýto růžový med výborným lékem na žaludeční potíže či onemocnění dýchacích cest.
Květ růže býval kombinován i s květem bezovým, a to v sušené i čerstvé podobě. Z nich se vařila zvláštní vinná kaše s chlebem, pepřem a povidly. Tato kaše se konzumovala teplá nebo studená jako příloha k dušené zvěřině, především koroptvím a jiným divokým ptákům. Podobná kaše ochucená květy růže a bezu, anýzem, skořicí a hřebíčkem se podávala k omáčce ze štičích jater.
Černý bez byl prokazatelně lidmi využíván již v období pravěku, což dokládají nálezy archeologů. Pozůstatky této rostliny se často nacházejí v hrobech. To svědčí o jejím velkém, až magickém významu pro naše pravěké předky. Bezový květ býval součástí kaše uvařené z mléka či smetany, rozmočeného chleba, vajec a medu. Někdy se do ní přidával šafrán. Květy bezu jsou v raně novověkých receptech nejčastěji zmíněny v sušené podobě. Ze starověkého Říma je však doloženo spíše používání bobulek bezu, ze kterých se lisovala šťáva. Ta pak sloužila k ochucení nejrůznějších pokrmů. O prvním použití bezu v našem prostředí bychom se dočetli v kuchařské knize Kateřiny Koniášové z roku 1712. Jinak bychom je však v receptech z období 15. až 17. století vůbec nezaznamenali.
V minulosti našla v gastronomii také časté uplatnění fialka. Tu rovněž v kuchyni využívali již staří Římané jako dochucovadlo nebo přísadu vína. Dále se květy fialky objevují v receptech z 16. století z pera Bavora Rodovského z Hustiřan. V této knize je doporučováno fialku přidávat do kaše připravené z mandlového mléka a rýžové mouky, aby pokrm získal krásnou fialovou barvu. Také se však tato rostlina poněkud netradičně objevuje v této době jako přísada kaše uvařené z kapřího masa. Tato kaše byla doslazována. Ze 17. století je doložena příprava tzv. fialového cukru nebo fialového sirupu.
Z kuchařských knih 17. století je doloženo používání karafiátu v kuchyni. Ten se přidával rovněž do sladkých kaší. Kateřina Koniášová v roce 1712 přišla ve své kuchařce s receptem na zvláštní žemli nadívanou karafiáty. Karafiát se měl uvařit spolu s jablky, rozinkami a skořicí. Tato směs pak tvořila náplň žemle, která se smažila na másle.
Od konce 16. století se v české kuchyni začala používat chrpa, která pokrmům zejména dodávala krásnou modrou barvu. Z tohoto důvodu byl vyráběn i tzv. chrpový cukr.
Také levandule je poměrně často zastoupenou surovinou ve staročeských receptech. Z levandule se připravovaly sirupy a zavařeniny. Tato rostlina byla i součástí sladkých kaší.
Ze 17. století se nám dochoval zajímavý recept na zvláštní „šlechtické“ cukroví připravované z květů rostlin. Živé květy byly v té době především jedlou ozdobou:
„Vezmi růže červený, vostříhej ji pěkně, potom vezmi cukru, jak chceš mnoho, nalej na něj vody, zlejtruj s vejcetem, vař znovu, když bude zhustati, dej tu růži do něho, vař, zamíchej vždycky, až každej lístek zvlášť bude. Potom vyndej na dršlák, aby ten drobnej cukr vypadl. Z bílé růže lístky rovně tak z červený, z fialy, rovně tak marjánkové lístky, taky tak sedmikrása, než se celý kvítek dává, modrá fiala taky tak, celý kvítí, žlutá fiala taky tak, bez votrhat drobně, nebo kolečka taky tak, chrpu votrhat, taky tak rovně strojiti.“
Související

Charles Dickens zemřel před 155 lety. Spisovatelův život provázely úspěchy i skandály

Pokus o zákaz chemických zbraní, který tak úplně nevyšel. Největší hrozbou jsou teroristé
historie , rostliny , Květiny , potraviny jídlo , Gastronomie
Aktuálně se děje
před 1 hodinou

Experti si posvítili na Trump Mobile: To, co slibuje prezident USA, je podle nich naprosto nereálné
před 2 hodinami

Snaha o pád vlády ministry nezajímá, nepřišla jich ani půlka. Předvolební show, vyčetla opozici Pekarová Aadamová
před 2 hodinami

Proč Izrael zaútočil na Írán? Podle expertů je důvodů více, od jaderného programu až po vnitropolitické tlaky na Netanjahua
před 3 hodinami

Izraelské letectvo opět udeřilo v Íránu. Evropa evakuuje své občany, domů se vrací i Češi
před 4 hodinami

Kvůli Íránu odjel z G7, jaké ale budou další kroky? Trump má aktuálně tři možnosti
před 5 hodinami

Šojgu se vydal do Severní Koreje na "zvláštní misi" za Kim Čong-unem
před 5 hodinami

Nejšpinavější korupční skandál v dějinách Česka, prohlásil Babiš ve Sněmovně. Fiala připustil problémy
před 6 hodinami

Španělskem otřásá korupční skandál. Sánchezova vláda může skončit katastrofou, varují experti
před 7 hodinami

Izrael a Írán jsou ve válce, která může trvat týdny i déle. Podle expertů hrozí širší konflikt, zapojení USA by vše zásadně změnilo
před 7 hodinami

EU: Ukrajina zažila jeden z nejničivějších útoků od začátku války
před 8 hodinami

Trump: O příměří s Izraelem neusilujeme, nedopustím ale, aby Írán získal jadernou zbraň
před 8 hodinami

Sněmovna jedná o nedůvěře vládě kvůli bitcoinové kauze. Schůze se zřejmě protáhne do zítřka
před 10 hodinami

Zelenskyj mluví o jednom z nejhorších útoků. V Kyjevě přišlo 14 lidí o život
před 10 hodinami

Vrahovi zákonodárců z Minnesoty hrozí trest smrti. Na mušce měl i další politiky
před 11 hodinami

Izrael nařídil evakuaci Teheránu, Írán vypálil další salvu raket. Trump nečekaně odešel ze summitu G7
před 11 hodinami

Čína bije na poplach, Rusko kalkuluje. Válka Íránu s Izraelem a rozdílné přístupy autoritářských mocností
před 13 hodinami

Počasí o nadcházejícím víkendu tropické teploty nepřinese
včera

Nepatří mu, přesto ho mění k nepoznání: Jak si Rusko upravuje Krym k obrazu svému?
včera

Konflikt mezi Izraelem a Íránem se vyostřuje. Přibývají mrtví, hrozí další eskalace
včera
Ne dny, ale týdny. Válka na Blízkém východě bude tentokrát mnohem delší a krvavější
Zatímco dřívější výměny raketové palby mezi Íránem a Izraelem trvaly většinou jen několik hodin, aktuální válka, která začala minulý pátek, podle všeho míří k mnohem delší a krvavější eskalaci. Odborníci varují, že tentokrát může jít o konflikt trvající týdny, ne-li déle. Obě strany už teď zaznamenaly desítky obětí a stovky vojenských úderů, a nic nenasvědčuje tomu, že by byly ochotny přistoupit na deeskalaci.
Zdroj: Jakub Jurek