Víte, co je pučálka, hubník, muzika nebo kuba? To jsou tradiční štědrovečerní pokrmy našich předků! Jak a z čeho se připravovaly a proč nesměly o Štědrém večeru chybět na stole?
Na štědrovečerním stole měla být zastoupena každá plodina, která se během celého roku urodila. Tradičně se servírovalo devět chodů, přičemž každý měl určitou symboliku. Skladba štědrovečerní večeře tedy nebyla náhodná. Předkrm v podobě medových oplatek se podával pro štěstí. Nesměl chybět pokrm z hrachu, který značil život, úrodu a blahobyt. Ovoce na štědrovečerní tabuli poukazovalo na svornost rodiny a posloužilo i k magickým praktikám. Dnes nám mohou připadat tradiční štědrovečerní pokrmy minulosti obyčejné a neslavnostní, byly však výtečné, syté, výživné a zdravé.
V Podkrkonoší se o Štědrém večeru servíroval hubník. Tento pokrm se konzumoval teplý i studený a připravoval se z pečiva (dnes můžete použít třeba starší rohlíky), sušených hub (odtud název pokrmu), krup, vajec, česneku, cibule, sádla a mléka. Dochucoval se pouze solí a pepřem. Pečivo se nejprve namočilo do mléka, až vznikla jakási kaše. K té se přidaly kroupy, houby, osmažená cibulka, vejce a česnek. Do vzniklé hmoty se zamíchalo sádlo a vložila se do pekáče. Když na povrchu vznikla zlatá kůrka, byl hubník upečený.
K nejstarším vánočním obřadním jídlům patří jahelník. Údajně se připravoval již při starých pohanských oslavách zimního slunovratu. Jak název napovídá, základ tvořily jáhly. Ty se smíchaly se sušenými švestkami, kousky jablek a omastily se sádlem. Dle krajových zvyklostí se jahelník dochucoval solí a pepřem, nebo medem – známá je sladká i slaná varianta pokrmu. Pekl se v pekáčku a jedl se většinou teplý.
Ještě dnes patří v některých rodinách na štědrovečerní stůl kuba. Jedná se o jídlo připravené z uvařených krup a sušených hub, které se dusily na sádle. Do kuby patřilo především hodně česneku a hub, které mu daly tmavé zbarvení i název – černý kuba. Pokrm se pak jenom dochutil solí, pepřem nebo majoránkou. V některých částech Moravy se do kuby přidávalo také uzené maso. K upečenému pokrmu se přikusovaly nakládané švestky. Toto ovoce naši předci nakládali stejně jako kyselé okurky a k černému kubovi se prý výborně hodilo.
K oblíbeným vánočním dezertům patřila ještě na počátku minulého století muzika. Ta se dělala následujícím způsobem. V hrnci se povařily sušené švestky, jablka, hrušky nebo meruňky spolu s hřebíčkem, skořicí, vanilkou, badyánem a citronovou kůrou. Rozvařená směs se následně propasírovala přes cedník, smíchala se švestkovými povidly, rozinkami, vlašskými ořechy, mandlemi a trochou strouhaného perníku. Znovu se vařila a dochutila medem, někdy i rumem. Ještě horká muzika se podávala jako dezert.
Na štědrovečerním stole se měl objevit hrách coby symbol úrody a blahobytu. Proto se servírovala pučálka. Tento pokrm patří k vůbec těm nejstarším připravovaným z hrachu. Ten se musel nejprve namočit, aby změkl. Po několika hodinách se vyndal z vody a nechal se po dobu několika dnů v teple klíčit. Když vypučil (odtud název pokrmu), pražil se na sádle. Poté se upravil buď na sladký, nebo slaný způsob přidáním medu a cukru, nebo soli, pepře a koření.
Související
V Německu boural opilý Santa Claus. Dárky včas nedoručil
RECENZE: Klíč svatého Petra si chtěl otevřít cestu do srdcí diváků. Povedlo se to?
Vánoce , historie , tradice, zvyky, svátky , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
před 54 minutami
Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států
před 1 hodinou
Tusk: Bezpečnost Evropy závisí na Polsku. Západ nás neochrání
před 2 hodinami
Netanjahu: Jdeme si pro vítězství. Izrael podnikne invazi do Rafahu bez ohledu na příměří
před 3 hodinami
Pálení čarodějnic komplikuje suché počasí. Začal platit zákaz rozdělávání ohně
před 3 hodinami
Do důchodu později. Vláda schválila odchod do penze po 65. roku života
před 4 hodinami
Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně
před 5 hodinami
Výrazně se sníží důchody, nebo porostou daně. Jurečka popsal, co bez reformy hrozí Česku
před 6 hodinami
S fake news se setkalo 45 procent Čechů. Kterým lžím lidé věří nejvíce?
před 7 hodinami
Jednotky izraelské armády porušují lidská práva, tvrdí USA. Zvažují sankce
před 8 hodinami
Statisíce lidí přijdou o práci, milion míst změní digitalizace, varuje Jurečka
před 9 hodinami
Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech
před 10 hodinami
Výhled počasí na květen: Meteorologové řekli, zdali čekají další extrémy
včera
Česko podle Pekarové Adamové promarnilo správnou chvíli na přijetí eura
včera
Týdenní výhled filmů: Návrat sloního muže, brutálního Medvídka Pú a portrét frontmana Olympicu
Aktualizováno včera
Zelenskyj popsal Stoltenbergovi, jak Ukrajině uškodilo zpoždění dodávek pomoci
včera
Ukrajina míří do NATO a Moskva musí pochopit, že nemůže vyhrát, zdůraznil Stoltenberg v Kyjevě
včera
Západním bankám se u Putina daří. Přispěly mu na válku více než 800 milionů eur
včera
Rusové zasáhli Oděsu raketami. Čtyři mrtví, 20 zraněných
včera
Steinmeier na návštěvě Prahy jednal s Pavlem a uctil památku obětí střelby na FF UK
včera
Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?
Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?
Zdroj: Lucie Žáková