Víte, co je pučálka, hubník, muzika nebo kuba? To jsou tradiční štědrovečerní pokrmy našich předků! Jak a z čeho se připravovaly a proč nesměly o Štědrém večeru chybět na stole?
Na štědrovečerním stole měla být zastoupena každá plodina, která se během celého roku urodila. Tradičně se servírovalo devět chodů, přičemž každý měl určitou symboliku. Skladba štědrovečerní večeře tedy nebyla náhodná. Předkrm v podobě medových oplatek se podával pro štěstí. Nesměl chybět pokrm z hrachu, který značil život, úrodu a blahobyt. Ovoce na štědrovečerní tabuli poukazovalo na svornost rodiny a posloužilo i k magickým praktikám. Dnes nám mohou připadat tradiční štědrovečerní pokrmy minulosti obyčejné a neslavnostní, byly však výtečné, syté, výživné a zdravé.
V Podkrkonoší se o Štědrém večeru servíroval hubník. Tento pokrm se konzumoval teplý i studený a připravoval se z pečiva (dnes můžete použít třeba starší rohlíky), sušených hub (odtud název pokrmu), krup, vajec, česneku, cibule, sádla a mléka. Dochucoval se pouze solí a pepřem. Pečivo se nejprve namočilo do mléka, až vznikla jakási kaše. K té se přidaly kroupy, houby, osmažená cibulka, vejce a česnek. Do vzniklé hmoty se zamíchalo sádlo a vložila se do pekáče. Když na povrchu vznikla zlatá kůrka, byl hubník upečený.
K nejstarším vánočním obřadním jídlům patří jahelník. Údajně se připravoval již při starých pohanských oslavách zimního slunovratu. Jak název napovídá, základ tvořily jáhly. Ty se smíchaly se sušenými švestkami, kousky jablek a omastily se sádlem. Dle krajových zvyklostí se jahelník dochucoval solí a pepřem, nebo medem – známá je sladká i slaná varianta pokrmu. Pekl se v pekáčku a jedl se většinou teplý.
Ještě dnes patří v některých rodinách na štědrovečerní stůl kuba. Jedná se o jídlo připravené z uvařených krup a sušených hub, které se dusily na sádle. Do kuby patřilo především hodně česneku a hub, které mu daly tmavé zbarvení i název – černý kuba. Pokrm se pak jenom dochutil solí, pepřem nebo majoránkou. V některých částech Moravy se do kuby přidávalo také uzené maso. K upečenému pokrmu se přikusovaly nakládané švestky. Toto ovoce naši předci nakládali stejně jako kyselé okurky a k černému kubovi se prý výborně hodilo.
K oblíbeným vánočním dezertům patřila ještě na počátku minulého století muzika. Ta se dělala následujícím způsobem. V hrnci se povařily sušené švestky, jablka, hrušky nebo meruňky spolu s hřebíčkem, skořicí, vanilkou, badyánem a citronovou kůrou. Rozvařená směs se následně propasírovala přes cedník, smíchala se švestkovými povidly, rozinkami, vlašskými ořechy, mandlemi a trochou strouhaného perníku. Znovu se vařila a dochutila medem, někdy i rumem. Ještě horká muzika se podávala jako dezert.
Na štědrovečerním stole se měl objevit hrách coby symbol úrody a blahobytu. Proto se servírovala pučálka. Tento pokrm patří k vůbec těm nejstarším připravovaným z hrachu. Ten se musel nejprve namočit, aby změkl. Po několika hodinách se vyndal z vody a nechal se po dobu několika dnů v teple klíčit. Když vypučil (odtud název pokrmu), pražil se na sádle. Poté se upravil buď na sladký, nebo slaný způsob přidáním medu a cukru, nebo soli, pepře a koření.
Související
Vánoční počasí. Po sněhové následuje i první teplotní předpověď
Bílé Vánoce by chtěl skoro každý. Meteorologové zveřejnili předpovědní mapu
Vánoce , historie , tradice, zvyky, svátky , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
před 7 minutami
Putin v Indii vyjednává jednu dohodu za druhou. Země obnoví dodávky paliv z Ruska
před 1 hodinou
Putin: Rusko se za každou cenu zmocní celého Donbasu
před 1 hodinou
Počasí způsobí problémy řidičům či chodcům. Platí výstraha
před 1 hodinou
Opozice zpochybňuje Babišovo řešení. Měl Agrofert prodat, zní od Pirátů
před 2 hodinami
Rusko má kapacity napadnout nejen Evropu. Rádo jich využije, když vycítí slabost
před 3 hodinami
S Turkem ve vládě nemá problém pouze prezident, ukázal průzkum
před 4 hodinami
Merz na poslední chvíli mění plány. Nečekaně pojede kvůli Ukrajině do Bruselu
před 5 hodinami
Počasí o víkendu: V noci bude mrznout, přes den se citelně oteplí
včera
Pavel v úterý jmenuje Babiše premiérem
včera
Britský expert pro EZ: Globální potravinová bezpečnost bude stabilní, rizikem ale zůstává Putin
včera
Babiš oznámil, že se navždy vzdá Agrofertu
včera
New York Times podává žalobu na Pentagon a Hegsetha
včera
Letadlo se Zelenským pronásledovaly záhadné vojenské drony
včera
Je naprostá iluze věřit, že by Rusko mohlo na Ukrajině prohrát, prohlásil belgický premiér
Aktualizováno včera
Na Hrad dorazil Zůna, Šebestyán a Macinka. Jmenování Turka ministrem není pravděpodobné, řekl Pavel
včera
Macron tajně varoval evropské lídry: Existuje šance, že USA zradí Ukrajinu a Evropu
včera
Amerikou hýbe očkovací kauza: Po vakcíně zemřelo 10 dětí, tvrdí úřady. Důkazy ale nikdo nemá
včera
Král Karel III. pronesl vzácné prohlášení k Ukrajině. Odsoudil Rusko
včera
Zemřel světově proslulý kostýmní výtvarník Theodor Pištěk
včera
Co si myslí Evropané? Bojí se války a Trumpa vnímají jako nepřítele
Téměř polovina Evropanů vnímá Donalda Trumpa jako "nepřítele Evropy". Zhruba stejný počet hodnotí riziko války s Ruskem jako vysoké a více než dvě třetiny se domnívají, že by se jejich země v případě takového konfliktu nedokázala bránit.
Zdroj: Libor Novák