Půl metru sněhu, závěje a mráz. Česko má před sebou další náročný týden

Teploty v Beskydech a v částech Moravskoslezského a Zlínského kraje dnes klesly pod mínus deset stupňů. Ranní minima byla ještě o dalších pět až šest stupňů nižší. To na druhé straně republiky se na řadě míst teploty pohybovaly nad nulou. Také tento týden bude podle meteorologů stejně divoký jako ten předcházející.

Český hydrometeorologický ústav už o víkendu vydal na pondělní noc a ráno výstrahu na zvláště silný mráz, která platí až do deváté hodiny. Týkala se částí Moravskoslezského a Zlínského kraje pod Beskydy. Podle meteorologů hrozilo nebezpečí prochladnutí a omrznutí nechráněných částí těla. „Doporučuje se chránit se teplým oblečením ve více vrstvách a vhodnou obuví. Malé děti, starší a nemocní občané by měli omezit délku pobytu venku,“ uvedl ČHMU.

Za obrovský teplotní rozdíl mohl fakt, že do západních Čech, stejně jako do Německa, proudil relativně teplý vzduch ze Severního moře, a to po přední straně tlakové výše se středem nad francouzským Bretaňským poloostrovem, zatímco Slezsko a částečně také Morava, tak jako celá severovýchodní, východní a jihovýchodní Evropa, se ocitly v chladném kontinentálním proudění, vysvětluje Meteopress.

„O jak velké rozdíly se jednalo? Okolo 7. hodiny bylo nejtepleji v Klatovech, a to 3,4 °C, naopak nejchladnějším místem byla Hošťálková, která hlásila -15,9 °C. Takže skoro dvacetistupňový rozdíl,“ říká meteorolog Kamil Sojka.

Nejnižší hodnoty naměřené kolem 7:00:

-15,9 °C, Hošťálková (385 m n. m.) -15,5 °C, Frenštát pod Radhoštěm (436 m n. m.) -14,9 °C, Lysá hora (1 322 m n. m.) -14,5 °C, Horní Bečva (664 m n. m.) -14,3 °C, Mořkov (345 m n. m.)

Nejvyšší hodnoty naměřené kolem 7:00:

3,4 °C, Klatovy (425 m n. m.) 3,2 °C, Domažlice (460 m n. m.) 2,9 °C, Karlovy Vary-město (377 m n. m.) 2,8 °C, Dobřany (348 m n. m.) 2,7 °C, Vlkonice (493 m n. m.)

Ještě markantnější rozdíly zaznamenali na sousedním Slovensku. Největší mráz byl zaznamenán v Breznu (487 m n. m.) ležícím 16 km jižně od Chopoku (2 005 m n. m.), kde v 7 hodin teploměr ukazoval -18,0 °C (Chopok tou dobou nabízel -14,3 °C). Na druhém místě se ocitnul Lomnický štít (2 635 m n. m.), který ve shodném čase evidoval -17,0 °C. Pomyslný bronz patří Štrbské Plesu (1 322 m n. m.), kde bylo naměřeno -16,8 °C. Velmi podobná hodnota byla naměřena také ve Staré Lesné (807 m n. m.), a to -16,6 °C. Naproti tomu na bratislavském letišti bylo v 7:00 -3,2 °C.

I začínající týden bude neklidný

Obrovskými teplotními rozdíly tak začal další zimní týden, který bude – co se týče počasí – stejně komplikovaný jako ten minulý. V příštích dnech očekávají meteorologové vydatné sněžení a zároveň silný vítr, tudíž se budou tvořit i sněhové jazyky či závěje.

V pondělí budou v Čechách odpoledne -1 až +4 stupně Celsia, na na Moravě a ve Slezsku ale bude pouze -6 až -1 stupeň. Rozdíly budou pokračovat i úterý, kdy na západě bude příjemných 2 až 6 stupňů nad nulou, zatímco na východě -1 až +2.

Nejvyšší středeční teploty se budou pohybovat kolem -1 až +3 °C. Čerstvý západní, postupně severozápadní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, na horách kolem 20 m/s. I proto se zřejmě od středních poloh místy budou tvořit sněhové jazyky a na horách i závěje.

Tento týden navíc bude bohatý na srážky, na horách by mohlo napadnout více než 50 centimetrů sněhu. Nejvíc bude sněžit v úterý a ve středu, kdy by mělo každý den přibýt přes dvacet centimetrů sněhu.

Související

Více souvisejících

Počasí sníh Sněžení Zima

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: Fico si útok pamatuje a po atentátu byl při vědomí. Ve hře je převoz do Bratislavy

Lékařské konzilium by mělo v pondělí rozhodnout o další léčbě postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica, který po středečním atentátu podstoupil ve fakultní nemocnici v Banské Bystrici pětihodinovou operaci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy