Rok 2015 bude nejteplejší v zaznamenané historii, El Niňo udeřil v plné síle

Ženeva - Světová meteorologická organizace (WMO) dnes oznámila, že rok 2015 bude patrně nejteplejší od doby, co existují záznamy. Zpráva předchází klimatické konferenci OSN, která se na přelomu listopadu a prosince uskuteční v Paříži a jejímž cílem je omezit globální oteplování.

Průměrná teplota na povrchu planety by rovněž mohla překročit symbolický jeden stupeň, o který se Země oteplila od preindustriální éry (1880-1899), píše se dále ve zprávě WMO, která byla zveřejněna v Ženevě.

"Směr vývoje v roce 2015 nás vede k předpokladu, že tento rok bude pravděpodobně nejteplejším, jaký byl dosud zaznamenán," uvádí zpráva. O tom, že se průměrná teplota na povrchu Země zvýšila oproti předprůmyslové éře o jeden stupeň, prý "není pochyb".

Pokud země nezmění přístup k životnímu prostředí, mohla by globální teplota vzrůst až o šest stupňů Celsia nebo i více. Mezinárodní závazek omezit globální oteplování tak, aby se teplota v tomto století nezvýšila o více než dva stupně Celsia, je stále dosažitelný. "Čím déle ale budeme čekat na nějakou akci, tím to půjde hůře," varoval šéf WMO Michel Jarraud.

WMO už na začátku měsíce varovala, že jev El Niňo se vrátil v plné síle a do konce roku pravděpodobně ještě zintenzivní. V jižním Pacifiku může vést k extrémním projevům počasí a může mít neblahé následky pro tamní země.

Co je El Niňo efekt?

Zdroj: YouTube

Důvodem, proč tento jev stále zesiluje, je podle WMO oteplování Země, které je výraznou měrou zapříčiněno emisemi skleníkových plynů.

Vliv jevu El Niňo ale nepřímo pociťují rovněž obyvatelé dalších částí světa. V letech 2010 a 2011 například k důsledkům tohoto jevu patřily rozsáhlé povodně v Austrálii nebo také chladnější zima v Evropě.

Související

Ilustrační fotografie.

Nenormální únorové počasí. Je o více než šest stupňů tepleji

Čeští meteorologové předpokládají, že letošní únor bude nejteplejším únorem v Česku v historii měření. Na sociální síti X to v pondělí uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V průměru je zatím o více než šest stupňů tepleji oproti dlouhodobému průměru. 

Více souvisejících

globální oteplování Počasí

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy