U Baltu je jako ve Středomoří. Horký vzduch z Afriky změnil klima v Evropě

Madrid/Berlín - Teploty na Pyrenejském poloostrově se mohou o nadcházejícím víkendu přiblížit k 50 stupňům a prolomit tak dosavadní rekord v Evropě. Tropické teploty nadále sužují Německo. Na mnoha místech by se tam dnes rtuť teploměrů mohla opět vyšplhat až ke 36 stupňům Celsia. Pokud se nyní vypravíte k Baltskému moři, budete mít dovolenou jak ve Středomoří.

Meteorolog Tyler Roys z internetové stránky AccuWeather uvedl, že mezi pátkem a nedělí mohou teploty v jihozápadním Španělsku a na jihu Portugalska vystoupat na 49 stupňů. Jestliže se tato předpověď potvrdí, půjde o nejvýznamnější vlnu veder za posledních 41 let. Dosavadní rekord byl zaznamenán v červenci roku 1977, kdy bylo v Aténách naměřeno 48 stupňů.

Vysoké teploty hlásí zejména Portugalsko a Španělsko, na vině je horský vzduch, který se přesouvá z Afriky dále na sever. Podle předpovědí by mělo být dnes v portugalském městě Évora, které leží 130 kilometrů východně od Lisabonu, až 44 stupňů. 

Labe klesá k historickému minimu

Ochlazení němečtí meteorologové v následujících dnech neočekávají. Překonání letošního teplotního rekordu, který s 39,5 stupni Celsia naměřili v úterý v Bernburgu ve spolkové zemi Sasko-Anhaltsko, ale také nečekají. Ve středu byly nejteplejšími místy v Německu města v okolí českých hranic: bavorské Řezno (Regensburg) s 37,9 a saská Hoyerswerda s 36,8 stupně.

Kvůli suchu je na mimořádně nízké úrovni hladina Labe. Například v Magdeburku je jen několik centimetrů nad historickým minimem z roku 1934. Postižena je tím už několik dní lodní doprava, jen s omezeními fungují například oblíbené výletní lodě v Drážďanech. Pokles hladiny Labe odhalil na řadě míst nevybuchlou munici z druhé světové války. Například v Sasku-Anhaltsku úřady hlásí nález granátů a min na pěti místech. Výbušniny nacházejí lidé také na březích Labe v Sasku.

Radost mohou mít z aktuálního počasí turisté, kteří se letos rozhodli strávit letní dovolenou místo u Středozemního moře na Baltu. Teplota vody u německého pobřeží mezi městem Lübeck a dánskou hranicí se podle agentury DPA pohybuje mezi 23 a 25 stupni Celsia. Pro srovnání: na francouzském Azurovém pobřeží je v současnosti teplota vody kolem 27 stupňů.

Související

Více souvisejících

Počasí Teplotní rekordy Španělsko portugalsko Baltské moře Německo

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 26 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy