Favorité z Itálie udolali Rakušany až v prodloužení a postoupili do čtvrtfinále

Čekalo se před osmifinálovým zápasem s Rakouskem, že Italové svoji roli favorita potvrdí se stejným přehledem, s jakým si poradili se svou základní skupinou A. Jenže naši jižní sousedé fotbalisty z Apeninského poloostrova řádně potrápili. Navíc klidně mohli i postoupit, kdyby jim byl uznán gól Arnautoviče z druhého poločasu, ale nakonec duel došel po bezbrankové remíze až do prodloužení. V něm se Italům podařilo dostat se do dvoubrankového náskoku a i když se pak Rakušům zásluhou Kalajdžiče ještě podařilo snížit, na víc než na úpravu skóre na 2:1 pro Italy to už nestačilo.

Že to nebudou Italové v osmifinále hraném v londýnském Wembley nikterak jednoduché, to se ukázalo po úvodním oťukávání z obou stran. Jako první se do příležitosti dostávali Rakušané, ale všechno nakonec skončilo Arnautovičovým útočným faulem na hranici italské šestnáctky. V 11. minutě se dostal do šance v úvodu aktivní Spinazzola, ovšem ten střílel mimo.

Za chvíli to byl opět Spinazzola, který se tentokráte vyskytl v roli nahrávače, když přenechal balón Barellovi, jenž se rozhodl ke střele šajtlí. Gólman Bachmann nakonec musel tento pokus vykopnout do bezpečí špičkou své kopačky. Přestože tehdy měla Itálie daleko více ze hry, dokázali se Rakušané dostat taktéž ke střele, konkrétně se do zakončení z dálky dostal po míči za obranu Arnautovič, ale ten vystřelil vysoko nad. Dalším, kdo mohl jako první v tomto zápase skórovat, byl Immobile, ale ten doplatil na nezvládnuté zpracování míče ve 26. minutě a obránce Alaba tak tehdy měl jednoduchou práci dostat míč mimo nebezpečí.

Když se zdálo, že jakoby oba týmy v první půli pomalu usínaly na vavřínech, přišla na řadu 32. minuta. To se totiž ke střele ze zhruba 25 metrů rozhodl Immobile, který nakonec Rakuššany pořádně vystrašil, neboť právě tato jeho střela zamířila do spojnice břevna a tyče. V závěru prvního dějství se po pauze předvedl svým zakončením opět Spinazzola, ale na gólmana Bachmana si tehdy svou ukrytou střelou nepřišel.

Po příchodu z kabin sice mírně aktivněji začali favorité z Apeninského poloostrova, postupem času ale byla na Rakušanech vidět, že si řekli, že nemají co ztratit a dostávali Italy pod tlak. Nejprve Alaba zahrával z hranice šestnáctky volný přímý kop a jen těsně italskou branku přestřelil. Poté Alaba musel zabraňovat nabíhajícího Domenica Berardiho v rakouském předbrankovém prostoru.

A pak tu byla další příležitost Rakouska. To se Arnautovič z pravé stran rozhodl prozkoušet brankáře Donnarummu. V 65. minutě se dokonce největší rakouské hvězdě podařilo hlavičkou i rozvlnit síť a i když se zprvu žádný ofsajd nemával, systém VAR mírné porušení ofsajdového pravidla odhalil a rakouská radost byla rázem ta tam. Za chvíli ale byli Rakušané oopět v italském pokutovém území, kde vše nakonec skončilo zákrokem na Lainera a i když se pak dožadovali naši jižní sousedé penalty, nedočkali se jí.

Jak se blížil konec základní hrací doby, dostávali se ke slovu zase Italové. V 82. minutě se pro zakončení nůžkami rozhodl Verratti, ale nezadařilo se. Do hvizdu sudího se stav nezměnil i přes větší italskou převahu a tak se za bezbrankového stavu šlo do prvního prodloužení na tomto Euru.

V něm už se fanoušci gólové radosti dočkali. Nejprve ti italští, protože už po pěti minutách tohoto prodloužení otevřel skóre Chiesa, 1:0. A druhou branku pak v závěru první části prodloužení ještě přidal z přímého kopu Insigne.

Rakušané ale hráli sympaticky dála v žádném případě zbraně neskládali. A zasloužená odměna proto přišla. Nejprve sice ještě Sabitzer ve své možnosti úspěšný nebyl, ale pak zahrávali Rakušané rohový kop, po kterém se k míči u bližší tyče dostal Kalajdžiš a milimetrově přesnou hlavičkou ještě utkání zdramatizoval, 2:1.

Protože se ale ani jednomu týmu už stav změnit nepovedlo, mohli se po skončení zápasu naplno zaradovat z postupu Italové.

Mistrovství Evropy ve fotbale 2020 - konečný výsledek (26.6.2021):

Osmifinále:

Itálie - Rakousko 2:1 po prodloužení (0:0, 0:0)Branky: 95. Chiesa, 105. Pessina - 114. Kalajdzic

Související

UEFA

Češi znají soupeře na Euru 2024. Utkají se s Portugalskem, Tureckem a vítězem baráže

V německém Hamburku se v sobotu v podvečer dozvěděli fotbaloví fanoušci složení základních skupin nadcházejícího mistrovství Evropy, které se v příštím roce uskuteční v Německu. Český tým se tak po losu, kterého se zúčastnil i Tomáš Rosický, dozvěděl, že první zápas v rámci šampionátu sehraje 18. června v Lipsku proti Portugalsku s Cristianem Ronaldem. Dále se pak ve skupině F utká s postupujícím z barážové větvě C (Řecko, Gruzie, Kazachstán nebo Lucembursko) a na závěr pak s Tureckem. Tyto dva duely se odehrají v Hamburku.
Jaroslav Šilhavý

Kouč fotbalové reprezentace Šilhavý krátce po postupu na Euro oznámil svou rezignaci

Kvalifikace na mistrovství Evropy ve fotbale 2024 je minulostí. Z českého pohledu nakonec skončila úspěšně, když v pondělí večer Češi v Olomouci porazili 3:0 Moldavsko a díky tomu tak postoupili na Euro. Většina kvalifikace byla ale z českého pohledu hrána pod velkým tlakem, vzhledem k nevýrazným výkonům národního týmu, podivnostem kolem nenominace Antonína Baráka a v neposlední řadě vzhledem k opilecké aféře Vladimíra Coufala, Jakuba Brabce a Jana Kuchty. Už měsíc se řešila budoucnost kouče Jaroslava Šilhavého, nakonec tuto otázku dal překvapivě on sám. Hned po zápase s Moldavskem oznámil svoji rezignaci. 

Více souvisejících

fotbal ME Fotbal

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

před 3 hodinami

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

Macron: Pokud Rusko prolomí frontu, je možné vyslat na Ukrajinu západní vojska

Francouzský prezident Emmanuel Macron v rozhovoru pro týdeník The Economist znovu otevřel otázku nasazení západních pozemních jednotek na Ukrajině. Podle něj by se tak mohlo stát v případě, že by Rusko prolomilo frontovou linii a Kyjev by požádal o pomoc.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy