Stejně jako v Riu pátý. Fuksa si ani tentokrát nesplnil sen o olympijské medaili

Rychlostní kanoista Martin Fuksa nerozšířil medailovou sbírku české výpravy na letošních Letních olympijských hrách v Tokiu. Stejně jako před pěti lety v Riu, tak i tentokrát skončil český reprezentant v závodě na 1000 metrů na pátém místě. Ze své již čtvrté olympijské medaile, tentokrát zlaté, se radoval Brazilec Isaquias Queiroz dos Santos, který dojel do cíle před druhým Číňanem Liou Chaem. Třetí pak skončil Moldavan Serghej Tarnovschi.

Nejprve musel absolvovat osmadvacetiletý český olympionik Martin Fuksa semifinálovou jízdu, ze které se mu povedl postoupit do finále. To pak absolvoval podobně jako již zmiňované semifinále.

Finále, stejně jako předešlé semifinále, totiž začal poněkud pomaleji a to tak, že krátce po startu figuroval až na posledním místě, postupem času se ale dostával dopředu. Když závodníci bybli v polovině trati už se český reprezentant ocital na šesté příčce, 750 metrů před cílem na páté. Na alespoň bronzovou medaili nakonec čeký závodník nedosáhl, neboť na třetí příčku nakonec ztratil více než dvě sekundy.

"Dal jsem do toho všechno, co jsem měl. Skončilo to tak, jak to mělo skončit. Makal jsem na sto procent, chtěl jsem do toho dát sto deset. Kdybych ve finiši trochu víc Moldavce sjížděl, tak by mi to dalo do finiše větší sílu, abych vymáčkl těch deset procent navíc. Takhle to bylo jenom na sto. Ten nahoře to chtěl takhle, já do toho dal maximum, páté místo," okomentoval svbůj finálový výkon po závodě Fuksa.

Ten si však před olympiádou myslel na cenný kov, ale vypadá to, že je s konečným výsledkem v Tokiu smířený. "Nemluvil bych o žádném zklamání a doufám, že to ani nikdo tak nenapíše. Nebo že jsem nesplnil očekávání. To by mě fakt mrzelo, protože tomu dávám maximum a dneska víc nešlo udělat," pokračoval.

V cenný kov pro Martina Fuksu věřila i celá jeho rodina. "Páté místo je pěkné místo, ale my jsme si sem jeli pro tu medaili, tu jsme chtěli. Musím říct, že tu jsme opravdu chtěli, přáli jsme si to. Druhá olympiáda, druhé páté místo, tak doufám, že ta Paříž na nás počká a že si konečně už snad něco přivezeme," uvedl k tomu Petr Fuksa starší, jenž je nejen Martinův otec, ale i jeho trenér.

Pro Brazilce Queiroze dos Santose to bylo první olympisjké zlato v kariéře, pro které si na této trati dojel. Před pěti lety bral tento Jihoameričan stříbro za prvním Němcem Sebastianem Brendelem, který však letos překvapivě do finále vůbec nepostoupil. Stejně jako v Riu, tak i tentokrát pak získává bronz Moldavan Tarnovchi. Tomuto čtyřiadvacetiletému závodníkovi byla ale tato medaile později kvůli dopingu odebrána a poté, co si odpykal čtyřletý trest, se mohl zúčastnit o rok odložené olympiády v Tokiu.

Letní olympijské hry v Tokiu  - rychlostní kanoistika (7.8.2021):

Muži:

1000 m:

C1: 1. Queiroz dos Santos (Braz.) 4:04,408, 2. Liou Chao (Čína) -1,316, 3. S. Tarnovschi (Mold.) -1,661, 4. Bart (Fr.) -1,763, 5. M. Fuksa (ČR) -4,347, 6. Scheibner (Něm.) -9,317, 7. Enriques (Kuba) -9,510, 8. Čeng Pcheng-fej (Čína) -9,640

Související

Český kanoista Martin Fuksa

Kanoista Martin Fuksa postoupil přímo do semifinále, jeho bratr naopak končí

V závodě na 1000 metrů dokázal v pátek brzy ráno středoevropského času postoupit přímo do semifinále rychlostn kanoista Martin Fuksa. Ten totiž svou rozjížďku vyhrál a čtvrtfinále tak tedy absolvovat nemusel. Na stejné trati se naopak nedařilo jeho bratrovi Petrovi, který ve své rozjížďce skončil až čtvrtý a v dalších jízdách už tohoto českého reprezentanta čeští fanoušci nespatří.
Olympiáda, ilustrační foto

Dostál na Rio nenavázal, v Tokiu končí až pátý. Deblkanoisté pro změnu až desátí

Poté, co na předešlých Letních olympijských hrách v Rio de Janeiru vybojoval kajakář Josef Dostál stříbrnou medaili, rozhodl se o pět let později v Tokiu zaútočit rovnou na zlato. Tento český reprezentant ale v úterý ráno středoevropského času nakonec zůstal za očekáváními, když se umístil ve finále až na pátém místě. Brzy ráno se v úterý nedařilo ani deblkanoistům Petru a Martinu Fuksovým, kterým se nepodařilo postoupit do finále A, jelikož v semifinále skončili na pátém posledním místě. V následném finále B si pak zajistili celkové desáté místo.

Více souvisejících

kanoistika Martin Fuksa (kanoista) Olympijské hry 2021 (Tokio) olympiáda

Aktuálně se děje

před 59 minutami

před 1 hodinou

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

Kuleba řekl, kdy by Ukrajina mohla začít jednat o míru s Ruskem

Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba se domnívá, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který proběhne v polovině června. Hostit ho má Švýcarsko, delegace z Moskvy se nezúčastní. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy