Po zvolení nového trenéra národního týmu skončila Sportovní rada v čele s Vladimírem Šmicerem

Jen krátce po oznámení Fotbalové asociace ČR (FAČR), že se novým trenérem reprezentace stává Ivan Hašek, přišla ze Strahova nečekaná zpráva o konci celého poradního orgánu zvaného Sportovní rada, v jehož čele stál bývalý fotbalový reprezentant Vladimír Šmicer. Zprávu o jeho rezignaci vzal asociační výkonný výbor na vědomí a bude se celou záležitostí zabývat na svém dalším zasedání. Samotná Sportovní rada FAČR pak přišla s vysvětlením, proč se k tomuto radikálnímu kroku rozhodla. Tím nejhlavnějším důvodem byly neshody s vedením českého fotbalu.

Sportovní rada fungovala teprve od předloňského března a měla být poradním orgánem asociačního výkonného výboru s podobnými pravomocemi, jako mají jiné odborné komise pro různé oblasti fotbalu. Podle původní myšlenky měla dávat výkonnému výběru svůj pohled nejen na reprezentační výběry, ale i na mládež, akademie, strukturu soutěží nebo pozici technického ředitele. A v ideálním světě by měli členové výkonného výboru dát na rady Sportovní rady.

V ní původně figurovalo následujících sedm členů: předsedou byl tedy Vladimír Šmicer, dále pak další dva bývalí reprezentanti a v současnosti dva kluboví funkcionáři Tomáš Rosický a Zdeněk Grygera, skaut Jan Říčka, trenér mládeže Antonín Barák starší, současný brněnský sportovní manažer Zdeněk Psotka a někdejší reprezentační mluvčí a jedna z tváří hnutí F-evoluce Ondřej Lípa. Postupem času byli Psotka s Barákem nahrazeni trenérem Vernerem Ličkou, sekretářem Matějem Čmejlou a Hanou Výmolovou mající na starosti ženský fotbal.

Přestože Sportovní radě FAČR vadil její menší vliv oproti původním plánům, tak se shodla s fotbalovým vedením na tom nejdůležitějším, a to na jméně nového reprezentačního trenéra Ivana Haška.

Ke konci Sportovní rady se FAČR vyjádřila následovně: "Právě ohledně pravomocí Sportovní rady panoval v poslední době názorový rozpor, který zcela nevyřešilo ani listopadové jednání s vedením FAČR. To přitom její obsazení před necelými dvěma lety iniciovalo, protože poradní orgán na sportovní témata ve strukturách asociace chyběl," uvedla a pokračovala: "To však nemůže změnit skutečnost, že rozhodovací pravomoc a zodpovědnost nese pouze výkonný výbor FAČR, tak jako v jakékoliv jiné asociaci či ve FIFA a UEFA. Navzdory aktuálnímu rozhodnutí členů Sportovní rady přinesla vzájemná spolupráce řadu pozitiv. Vedení asociace i proto jejich rozhodnutí respektuje a za odvedenou práci jim děkuje."

Následně se ke svému rozhodnutí skončit vyjádřili i samotní členové Sportovní rady FAČR v prohlášení zaslaném České tiskové kanceláři (ČTK). "Sportovní rada se po dlouhodobém a důkladném zvážení všech okolností rozhodla rezignovat. Důvodem byl přetrvávající názorový nesoulad s vedením asociace ve vnímání role a významu sportovní rady a především pak jejích doporučení ve sportovní oblasti fungování FAČR," sdělila rada, která zároveň uvedla, v čem byl nejvíce zakopaný pes. "V tomto ohledu se jednalo především o posílení pozice technického ředitele, jasné pojmenování odpovědností a kompetencí ve sportovní struktuře asociace, priorit v oblasti investic a úspor právě ve sportovních projektech a výchově hráčů a trenérů," prozradila rada.

Ta zároveň uvedla, že si byla od začátku svého působení vědoma toho, že její role je pouze poradní. "Určitě jsme neměli ambici řídit český fotbal. Ale usilovali jsme o to, aby se našimi doporučeními a analýzami vedení asociace skutečně zabývalo, protože jsme se této práci všichni věnovali zodpovědně a s cílem pomoci českému fotbalu," zakončila ve svém prohlášení rada.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie.

FAČR vyhlásila soutěž na využití areálu na Strahově. Může vzniknout nový stadion

Buď tréninkové centrum, nebo nový stadion, klidně konečně ten národní. To všechno může být výsledek mezinárodní soutěže vyhlášené Fotbalovou asociací ČR (FAČR) na sportovní využití chátrajícího areálu na Strahově se stadionem Evžena Rošického. Na něm ještě před dvěma lety mimo jiné trénovala česká reprezentace, protože je ale od loňského roku nevyužíván, v současnosti se nachází v havarijním stavu.
Ilustrační fotografie.

Sága o hledání trenéra fotbalové reprezentace je u konce. Jednomyslně byl zvolen Ivan Hašek

Po čtvrtečním mimořádném jednání výkonného výboru FAČR je konečně jasné, kdo v dalším období povede českou fotbalovou reprezentaci. Na uvolněný trenérský post po konci Jaroslava Šilhavého přichází podle očekávání Ivan Hašek, jenž se tak vrací ke kormidlu národního týmu po 15 letech, kdy tehdy tým trénoval jen několik měsíců a byl zároveň předsedou českého fotbalu. Výbor se na něm shodl jednomyslně, přičemž rozhodl i o asistentech, kterými se mají stát Jaroslav Köstl a Jaroslav Veselý. Doposud pak není jasné, kdo se stane generálním manažerem. Rozhodnout se má do konce ledna.

Více souvisejících

FAČR Fotbal Vladimír Šmicer

Aktuálně se děje

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 9 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

„Smrt režimu.“ Ruská žačka 10. třídy si má odpykat 3,5 roku vazby. Prokurátor požadoval pět let v trestanecké kolonii

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy