Povedené narozeniny Ester Ledecké. Nejprve vítězství v super- G, pak jedenáctá ve sjezdu

V době, kdy letošní sezóna Světový pohár ve sjezdovém lyžování dospěl ke svému závěru, se česká lyžařka Ester Ledecká dostala do takové formy jako v době před jejím posledním zraněním a následných dvou operací klíční kosti. V pátek v rakouském Saalbachu totiž zaznamenala první vítězství v super-G v rámci Světového poháru od únoru 2022, kdy naposledy v této disciplíně triumfovala v Crans Montaně. V sobotu, v den svých 29. narozenin, pak zase pro změnu zaznamenala své nejlepší umístění ve sjezdu v této sezóně a to, když v rakouském středisku skončila na 11. místě.

Začněme postupně nejprve pátečním závodem v superobřím slalomu. Zde Ledecká navázala na svou stoupající formu posledních týdnů a po posledním třetím místu z norského Kvitfjellu nyní v rakouském Saalbachu hned triumfovala. Česká reprezentantka vyjela na trať jako osmá závodnice v pořadí a když dojela do cíle, byla o 45 setin rychlejší než dosud vedoucí Němka Kira Weidleová. Povedlo se jí to především díky výtečně projeté spodní části trati. Na její čas pak tehdy neměly ani Švýcarka Lara Gutová-Behramiová, jinak už jistá celková vítězka Světového poháru v této disciplíně, ani Cornelia Hütterová, jež také měla blízko k celkovému triumfu a tudíž k zisku malého křišťálového glóbu za tuto disciplínu.

Ledeckou neporazila nakonec ani Italka Federica Brignoneová, která ve výsledku ztratila na českou lyžařku pouhých 28 setin sekundy. Na třetí stupínek po tomto závodě vystoupala Kajsa Vickhoff Lieová z Norska, která zaostala o další dvě setiny. 

"Tak nějak jsem si to představovala. Jsem hlavně ráda, že už mám veškerou svoji sílu zpátky, že můžu jezdit tak, jak jsem zvyklá, a můžu předvést jízdu, kterou bych chtěla. Moc si vážím toho, že už se cítím dobře. Hlavně musím i poděkovat celému svému týmu. Opravdu jsem moc vděčná, že je všechny mám a mohla jsem jim dát aspoň takový malý dáreček i já," citují slova Ledecké servery iSport.cz a iDnes.cz. "Nejvíc jsem asi získala ve střední pasáži. Tam to bylo takové skoro obřákové – zleva doprava. Snažila jsem se jet co nejčistěji a hnát do dolů. Myslím, že jsme s Franzem (Gamperem) a Tomášem (Bankem) udělali skvělou prohlídku. Jsem ráda, že je tu mám. Poradili a teď můžeme všichni slavit," pokračovala pražská rodačka.

Pro Gutovou-Behramiovou tak páteční výsledek znamenal, že kromě toho, že celkově triumfovala ve Světovém poháru, tak kromě malého křišťálového glóbu z obřího slalomu získala i ten ze super-obřího slalomu.

V sobotu byla Švýcarka blízko i k celkovému triumfu ve sjezdu, ale finálový závod v Saalbachu pokazila na tolik, že v něm skončila až sedmnáctá. Dala tak šanci ostatním pronásledovatelkám, především pak Rakušance Cornelii Hütterové. Ta toho dokázala využít beze zbytku, neboť se svým startovním číslem 12 dokázala celý závod vyhrát. Na stupně vítězek tohoto sjezdu pak Hütterovou doprovodily ještě druhá Slovinka Štuhecová a třetí Italka Delagová. "Cornelia dneska byla jasně lepší. Abyste vyhráli Světový pohár, musíte být nejlepší celou sezonu a dokázat se přizpůsobit všem možným typům sněhu. Já se s tím dneska trápila a přišla o pohár. Nic není nikdy předem dáno," uznala Gutová-Behramiová po závodě v rozhovoru pro televizi RAI, že na celkový triumf ve sjezdu zkrátka neměla, když na Hütterovou v tomto závodě ztratila 1,89 sekundy.

Na Hütterovou pak ztratila 1,31 sekundy nakonec jedenáctá Ledecká, ktreána trať vjela coby devatenáctá v pořadí a pro kterou to ale byl nejlepší výsledek ve sjezdu v této sezóně. I proto ji mrzel po závodě konec sezóny. "Je trochu škoda, že sezona končí. Mám teprve pocit, že se zahřívám. Ale jsem určitě ráda. Hlavně za to, že jsem jela jízdu, jakou jsem chtěla jet. Neudělala jsem moc chyb. To, co jsem chtěla udělat, tak jsem udělala," nechala se narozeninová oslavenkyně slyšet po závodě.

V něm tedy skončila o místo hůře než při středečním tréninku. "Dnešní počasí si s námi pohrálo. Každý měl jiný vítr. Foukalo to zepředu, zezadu, ze stran. Na rovině jsem cítila hodně silný protivítr. Bohužel to nemůžu porovnat s jinými holkami, které tam jely. Někdo mohl mít pocit, že to mohlo být třeba lyžemi, ale ne, ty jely výborně. Dneska mi počasí nepomohlo. Tak to ale někdy je, jsme outdoorový sport," hodnotila Ledecká podmínky na trati.

V cílovém prostoru se však dočkala překvapení od fanoušků, kteří ji zpěvem přáli k narozeninám. "Bylo to strašně milé. Nic takového jsem nečekala. Většinou jsem hlavou ještě někde na trati, ale tohle mě hezky probudilo," dodala Ledecká.

Dodejme pak, že sjezdový závod v Saalbachu byl posledním závodem v rámci Světového poháru v kariéře norské reprezentantky Ranghildy Mowinckelové.

Výsledky super-G žen v Saalbachu (22.3.2024): 

Ženy: 1. Ledecká (ČR) 1:15,94, 2. Brignoneová (It.) -0,28, 3. Lieová (Nor.) -0,30, 4. Venierová -0,35, 5. Hütterová (obě Rak.) -0,43, 6. Weidleová (Něm.) -0,45

Konečné pořadí superobřího slalomu (po 9 závodech): 1. Gutová-Behramiová (Švýc.) 576, 2. Brignoneová 546, 3. Hütterová 516, 4. Venierová 380, 5. Lieová 337, 6. Ledecká 287

Průběžné pořadí SP (po 38 z 39 závodů): 1. Gutová-Behramiová 1716, 2. Brignoneová 1552, 3. Shiffrinová (USA) 1409, 4. Hectorová (Švéd.) 922, 5. Hütterová 813, 6. Vlhová (SR) 802, ...26. Ledecká 350, 62. Dubovská 113, 115. Jelínková (obě ČR) 9

Finále SP ve sjezdovém lyžování v Saalbachu (Rakousko) – (23.3.2024):

Ženy – sjezd: 1. Hütterová (Rak.) 1:45,08, 2. Štuhecová (Slovin.) -0,17, 3. Nicol Delagová (It.) -0,49, 4. Agerová -0,50, 5. Venierová -0,62, 6. Puchnerová (všechny Rak.) -0,63, ...11. Ledecká (ČR) -1,31

Konečné pořadí sjezdu (po 8 z 8 závodů): 1. Hütterová 397, 2. Gutová-Behramiová (Švýc.) 369, 3. Goggiaová (It.) 350, 4. Venierová (Rak.) 346, 5. Brignoneová (It.) 281, 6. Fluryová (Švýc.) 275, ...23. Ledecká 87

Konečné pořadí SP (po 39 z 39 závodů): 1. Gutová-Behramiová 1716, 2. Brignoneová 1581, 3. Shiffrinová (USA) 1409, 4. Hectorová (Švéd.) 922, 5. Hütterová 913, 6. Vlhová (SR) 802, ...23. Ledecká 374, 62. Dubovská 113, 115. Jelínková (obě ČR) 9

Související

Ester Ledecká

Poslední paralelní slalom na snowboardu ovládla Ledecká. Ani v jedné fázi závodu nenašla přemožitelku

Od kvalifikace až po finálovou jízdu předvedla snowboardistka Ester Ledecká zase jednou svůj typický suverénní výkon, když v ani v jedné fázi závodu nenašla přemožitelku a na jeho konci vystoupala po čtyřiadvacáté v rámci snowboardového Světového poháru na nejvyšší stupínek. Tentokrát se české reprezentantce zadařilo v německém Winterbergu, kde vyvrcholila letošní sezóna Světového poháru ve snowboardovém paralelním slalomu.
Ester Ledecká

Vydařený víkend Ester Ledecké. V sobotu i v neděli ovládla paralelní slalomy na snowboardu

Poprvé od návratu po zranění klíční kosti se česká reprezentantka Ester Ledecká zúčastnila paralelního slalomu na snowboardu v rámci Světového poháru. Stalo se tak v bulharském Pamporovu. Všem soupeřkám hned ukázala, že na její dominanci v této disciplíně se nic nezměnilo. Návrat to byl totiž fenomenální. V sobotu ovládla nejprve kvalifikaci a pak i další fáze závodu včetně samotného finále. Až do semifinále jí pak dělala společnost další česká závodnice Zuzana Maděrová, která nakonec skončila čtvrtá. V neděli triumf zopakovala. Zatímco v sobotu ve finále porazila Němku Ramonu Theresii Hofmeisterovou, v neděli byla její finálovou soupeřkou Rakušanka Sabine Schöffmannová.

Více souvisejících

Ester Ledecká

Aktuálně se děje

před 49 minutami

Volební štáb hnutí ANO

ANO lže, jako když Rudé právo tiskne. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 14 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

Na Mělnicku leželo bezvládné tělo u havarovaného auta. Případ řeší policie

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy