Sága o hledání trenéra fotbalové reprezentace je u konce. Jednomyslně byl zvolen Ivan Hašek

Po čtvrtečním mimořádném jednání výkonného výboru FAČR je konečně jasné, kdo v dalším období povede českou fotbalovou reprezentaci. Na uvolněný trenérský post po konci Jaroslava Šilhavého přichází podle očekávání Ivan Hašek, jenž se tak vrací ke kormidlu národního týmu po 15 letech, kdy tehdy tým trénoval jen několik měsíců a byl zároveň předsedou českého fotbalu. Výbor se na něm shodl jednomyslně, přičemž rozhodl i o asistentech, kterými se mají stát Jaroslav Köstl a Jaroslav Veselý. Doposud pak není jasné, kdo se stane generálním manažerem. Rozhodnout se má do konce ledna.

Samotného šéfa českého fotbalu Petra Fouska těší, že o jeho angažování v reprezentaci není po jednomyslném hlasování výkonného výboru pochyb. "Jsem tomu rád, chci tímto Ivanu Haškovi pogratulovat, uvést ho do funkce," uvedl během čtvrteční tiskové konference. Na ní byla zveřejněna i jména asistentů Köstla a Veselého a také trenéra gólmanů Radka Černého.

Z jednomyslnosti je šťasten i kouč Ivan Hašek. "Chci poděkovat Jardovi Šilhavému a jeho týmu za to, co tady odvedli. Přeju mu v dalším působení mnoho úspěchů. Děkuji výkonnému výboru, je pro mě důležité, že jsme ve shodě. Furt si říkám, že abychom uspěli, musíme být všichni jednotní. Jen tak můžeme něco dokázat. Děkuji i klubům, které nám pomohly s tvorbou realizačního týmu," uvedl šedesátiletý stratég Hašek a pokračoval: "Touha hrát na mistrovství světa není jenom má a asociace, ale i klubů. Chtěl bych hodně spolupracovat s Honzou Suchopárkem a Mírou Beránkem. A děkuju i manželce, která mi řekla, že to zvládnu. Je to pro mě obrovská čest trénovat nároďák. Je to vrchol kariéry. Mám celoživotní sen hrát na mistrovství světa nejen jako hráč a divák. Budeme se snažit, abychom fotbalem bavili diváky."

Haška nečeká žádný velký odpočinek před nástupem do práce, odcestuje totiž do Hamburku, kde si prohlédne základnu české reprezentace pro fotbalové Euro, které se, jak známo, letos v létě od 14. června koná právě v Německu. Prozradil také, že bude hovořit se všemi reprezentanty, a to i s trojicí Jan Kuchta, Jakub Brabec a Vladimír Coufal, kteří byli před závěrečným zápasem kvalifikace na Euro z národního týmu vyloučeni kvůli jejich nechvalně proslulé návštěvě olomouckého baru Belmondo.

Také se nechal slyšet, že se nebrání ani rozhovoru s Antonínem Barákem, kterého bývalý realizační tým Jaroslava Šilhavého přestal na srazy brát. "Záleží na Tondovi. Naší nejsilnější stránkou má být týmovost, bez toho se nedá uspět," řekl konkrétně.

Připomeňme, že o novém reprezentačním trenérovi rozhodovala ustanovená pětičlenná pracovní skupina v čele s šéfem českého fotbalu Petrem Fouskem. "Pracovala intenzivně, je dostatečně fundovaná a kompetentní. Jeden okruh byl trenér cizinec, to jsme hned v úvodu zavrhli. Česká mentalita je specifická, potřebuje porozumění. Chtěli jsme pokračovat v české cestě. Musím potvrdit, že jsme byli sami osloveni některými trenéry z ciziny, sami jsme je neoslovovali," prozradil muž číslo 1 tuzemského fotbalu a pokračoval: "Druhý okruh byl interní, například Jan Suchopárek. Po zralé úvaze jsme usoudili, že z tohoto okruhu nechceme čerpat na pozici hlavního trenéra áčka."

Nebyly to ale jen tyto dva okruhy, ve kterých se hledalo jméno nového trenéra. "Třetí okruh byli trenéři z klubů, což by mělo celou řadu konsekvencí. Jak se Slavií, tak s agentem Jindřicha Trpišovského jsme jednali o možném angažmá vzhledem k jeho úspěšnosti a renomé z posledních let. Slavia ale nechtěla uvolnit trenéra. My jsme zašli za nejzazší možnou mez, bylo pro to uděláno všechno," řekl dále Fousek, jenž vysvětlování procesu hledání kouče zakončil čtvrtým okruhem. "Poslední okruh byli volní trenéři Hašek, Bílek, Lavička. Pracovní skupina jednomyslně vybrala jako kandidáta Ivana Haška. To hlavně na základě jeho lidských a hráčských zkušeností. A i trenérských úspěchů."

Na čtvrteční tiskové konferenci se Fousek s Haškem dotkli i ožehavého tématu kolem pozice generálního manažera národního týmu. Jak známo, nabídku na tento post během tohoto týdne odmítl bývalý reprezentant a viceprezident Juventusu Turín Pavel Nedvěd. Držitel Zlatého míče z roku 2003 to odůvodnil tím, že neví, zda by v této chvíli mohl nějak českému fotbalu pomoci. "Chtěli jsme ho oslovit jako ikonu českého fotbalu. Díky své hráčské i funkcionářské kariéře má a měl předpoklady pro funkci. Jednání byla korektní, nabídnuté podmínky byly svého druhu nadstandardní. On se rozhodl, je nám to líto, bereme to jako realitu, přejeme mu hodně štěstí," uvedl k tomu Fousek, jehož zmiňovaná pracovní skupina tak bude do konce ledna hledat na tento post adekvátní náhradu. "Nechceme to protahovat, budeme se tomu věnovat," dal jasně najevo Fousek.

I Ivana Haška mrzelo Nedvědovo rozhodnutí, jelikož se na spolupráci s ním těšil. "Když jsem se dozvěděl, že by Pavel o to místo stál, byl jsem šťastný. Tahle osobnost by tomu moc pomohla. Několikrát jsem byl přesvědčen, že do toho jde. Ale on je perfekcionista, musel by to dělat denně. A i tím, že nemá vyřešené, že by tu natrvalo zůstal, tak to odmítl. Do budoucna by ale bylo dobře, kdyby u národního týmu byla nějaká výrazná osobnost, která tomu pomůže nejen figurou, ale i svými zkušenostmi. Lidi typu Vladimír Šmicer, Karel Poborský nebo Petr Čech by tomu moc pomohli," myslí si Hašek.

Ten má zkušenost s trénováním především ze zahraničí. Vedl třeba francouzské celky Štrasburk a St. Étienne, japonský klub Kóbe a poslední dobou působil v Arábii. Z českých klubů vedl pouze Spartu, s níž je historicky spjat už od doby své hráčské kariéry, v rámci které hrál samozřejmě i za reprezentaci, přičemž v roce 1990 pomohl tehdejšímu Československu na mistrovství světa v Itálii až do čtvrtfinále.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Čeští fotbalisté si poradili v Norsku s Haalandem a spol. Navrátilec Barák vystřelil výhru 2:1

Vydařenou obnovenou premiéru si zapsal v pátek staronový kouč české fotbalové reprezentace Ivan Hašek. Ve svém prvním zápase od lednového jmenování do funkce dokázal se svými svěřenci porazit Nory v jejich domácím prostředí v Oslu a i s jejich největšími hvězdami v základní sestavě, tedy Erlingem Haalandem a Martinem Ödegaardem. Přestože to byli Seveřané, kteří jako první otevřeli skóre, a přestože Češi nebyli po většinu zápasu lepší, dokázali nepříznivý stav otočit, přičemž o vítěznou trefu se v 85. minutě postaral navrátilec Antonín Barák z přímého kopu.
Fotbal, ilustrační fotografie

FAČR měl jednat o Haškovi jako o jistém novém kouči reprezentace. Svaz ale jednání zrušil

Oficiálně kvůli velkému množství omluvenek členů výkonného výboru zrušila Fotbalová asociace ČR (FAČR) jeho jednání, na kterém se mělo během minulého úterý rozhodnout o jméně nového kouče fotbalového národního týmu. Stalo se tak jen několik hodin poté, co sama FAČR avizovala, že by se mělo právě v ono úterý za účelem oznámení nového kouče národního týmu takové jednání uskutečnit. Jak informovala média, mělo jít už pouze o potvrzení toho, že se měl nástupcem Jaroslava Šilhavého stát Ivan Hašek, nakonec ale bude známo jméno nového trenéra zřejmě až po Novém roce.

Více souvisejících

Ivan Hašek (fotbalový trenér) Fotbal FAČR

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 1 hodinou

před 8 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy