Soud s Berbrem a spol. začne v dubnu. Obžaloba popsala, jak se stal „taťkou“ všech rozhodčích

Sedmnáctého dubna začne v Plzni soud tolik očekávaný fotbalovou veřejností. Stanou před ním totiž podezřelí z kauzy ovlivňování zápasů druhé a třetí ligy v čele s bývalým místopředsedou Fotbalové asociace ČR (FAČR) Romanem Berbrem. Soud bude řešit především větev kauzy týkající se zpronevěry peněz, z čehož je Berbr taktéž podezřelý, přičemž žalobce požaduje udělit nepodmíněně sedm let vězení spolu s finanční pokutou ve výši 6 milionů korun. Informuje o tom deník Sport. Obžaloba pak popsala, jakým způsobem Berbr rozhodčí ovládal. Konečný verdikt plzeňského soudu by měl být znám letos v prosinci.

Berbra zatkla Národní centrála pro organizované zločiny (NCOZ) spolu s dalšími podezřelými v této kauze 16. října 2020 a soud jej pak propustil na kauci z vazby v lednu 2021 mimo jiné společně s dalším podezřelým Romanem Rogozem, bývalým sportovním manažerem třetiligového klubu Slavoj Vyšehrad. Pro něj žalobce navrhuje taktéž sedm let vězení a pro bývalého rozhodčího Michala Kánika zase navrhuje čtyři roky za mřížemi.

Podle kriminalistů byli těmi nejhlavnějšími osobami ve skupině, která měla ovlivňovat zápasy druhé a třetí ligy, přičemž se jednalo především o zápasy Slavoje Vyšehrad, jemuž se v sezóně 2018/19 povedlo postoupit do druhé ligy. Pod nimi pak fungovali údajně podplacení rozhodčí i fotbalisté. „Berbr jako tehdejší místopředseda výkonného výboru FAČR činnost této skupiny řídil a umožňoval její fungování v úmyslu upevnit si vazby, které mu zajišťovaly udržení vlivu a jeho funkce ve FAČR. Za účelem prosazování svých mocenských a ekonomických zájmů ovlivňoval ze svého faktického dominantního postavení ve FAČR nasazování rozhodčích na jednotlivá vybraná utkání podle požadavků obviněného Rogoze,“ uvedl státní žalobce v obžalobě, kterou citoval deník Právo.

Podle žalobce měl tak Berbr členům komise rozhodčích nařizovat, jaké rozhodčí mají nasadit především na duely Slavoje Vyšehrad tak, aby z těchto duelů vyšel Vyšehrad vítězně. Bývalý místopředseda a neoficiální vládce českého fotbalu pak měl podle žalobce z Vrchního státního zastupitelství činnost členů rozhodcovské komise nejen ovlivňovat, ale mnohdy tak činil direktivně. „Uděloval jim například pokyny k některým nominacím rozhodčích na jednotlivé zápasy, které vycházely ze žádostí zástupců jednotlivých fotbalových klubů včetně těch prvoligových, přičemž mu bylo obratem vyhověno. Bez jeho posvěcení se také neobešla nominace nových členů této komise,“ uvedl konkrétně žalobce.

Komise pak proti Berbrovu tlaku neměla šanci. „Konzultovali s ním nejen zásadní rozhodnutí, ale řídili se jeho pokyny i v banálních záležitostech. Obžalovaný si prostřednictvím těchto osob svůj vliv budoval i ve prospěch významnějších představitelů fotbalu v Čechách, zejména lidí z předsednictev krajských fotbalových svazů. Těm při jejich projevu vděku a příslibu oplacení připomněl budoucí volby do výkonného výboru FAČR s tím, že si to ‚vybere‘, tedy očekával od nich podporu,“ pokračuje se v obžalobě.

Součástí kauzy jsou také odposlechy, z nichž je patrné, že právě k výše zmíněnému docházelo. „Z odposlechů je také zřejmé, že návrhy delegací rozhodčích na zápasy byly obviněnému Berbrovi v případě zájmu komisí zasílány na vědomí, stejně jako návrhy kariérních postupů rozhodčích,“ píše obžaloba.

Berbr měl čím dál větší moc nad rozhodčími i rozhodcovskou komisí i díky svému příteli s nechvalně proslulým životopisem Romanu Rogozovi, již bývalému sportovnímu manažerovi Vyšehradu. Právě ten byl Berbrovi kdykoli po ruce, když měla přijít pomoc. „To dokazuje i familiární označování taťko, synku a také skutečnost, že Berbr Rogozovi opakovaně vycházel vstříc v záležitostech, které by za běžných okolností byly zcela pod rozlišovací úroveň tak významného funkcionáře FAČR,“ uvedl k tomu státní zástupce.

Rogoz měl pochopitelně zájem o úspěch svého klubu, který mu následně díky tomu přineslo zvýšení výnosů, prestiže a ve hře byl i růst hodnoty hráčů Vyšehradu. „Je ale zcela zřejmé, že se nespoléhal pouze na kvality hráčského či trenérského kádru svého týmu. Výsledky se snažil ovlivnit i přes rozhodčí. Nejprve vyzvídal od odpovědných osob z FAČR jejich nominace rozhodčích na zápas ještě před jejich oficiálním zveřejněním. Poté požádal Berbra, aby vahou své autority ve FAČR uvedené nominace v některých případech změnil,“ popsal státní zástupce roli Rogoze v případu.

Rogoz pak měl sáhnout k úplatkům rozhodčích za účelem ovlivnění zápasů, tak aby v nich Vyšehrad uspěl, přičemž tak měl dělat za vědomí Romana Berbra. „Pravidelně a aktivně s ním pozici týmu Vyšehradu řešil a diskutoval možnosti jejího nekalého vylepšení,“ pokračuje obžaloba. Ta upřesnila, že zmiňované úplatky měly být ve výši od jednotek tisíc až po sto tisíci korunách za každý jednotlivý zápas, přičemž podle výpovědi jednoho z obviněných sudích mu měl Berbr naznačovat, co všechno by měl daný sudí dělat, aby daný zápas dopadl podle představ. „Žádný rozhodčí by nechtěl mít Berbra za nepřítele. Pokud chtěli kariérně postupovat, nesměli si znepřátelit někoho, kdo byl nejmocnějším mužem fotbalu. V případě neuposlechnutí jeho požadavku by hrozil neoficiální trest – delegování k méně atraktivním a hůře honorovaným mládežnickým zápasům nebo v krajním případě vyřazení z listiny rozhodčích na další sezonu,“ nechal se slyšet jeden z rozhodčích.

U soudu se pak bude řešit Berbovo zpronevěření peněz z Plzeňského krajského fotbalového svazu, přičemž za dobu, kdy mu šéfoval, mělo na jeho účtu přistát 850 000 korun, které měl vyvést prostřednictvím firem, mimo jiné tou oficiálně vlastněnou bývalým rozhodčím Michalem Kánikem. „Převážnou část výnosu si připsal obviněný Berbr. To odpovídá i logice, byl to právě on, kdo jako jediný mohl peníze z organizace vyvést. Bez jeho pokynu či stvrzení fiktivní fakturace by daná operace nemohla proběhnout,“ uzavřela obžaloba popis nekalých činností.

Pokud tedy půjde vše podle plánu, konkrétně 7. prosince letošního roku by se měla veřejnost dozvědět o konečných verdiktech pro Berbra a spol.

Související

Více souvisejících

soudy FAČR Roman Berbr (fotbalový funkcionář) Fotbal

Aktuálně se děje

před 42 minutami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ANO vyzvalo vládu, aby zveřejnila částku, kterou Česko přispěje na nákup munice pro Ukrajinu

Opoziční hnutí ANO vyzvalo vládu, aby alespoň v hrubých obrysech zveřejnila částku, kterou Česká republika přispěje na nákup munice pro Ukrajinu zemím mimo Evropskou unii. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy