Sparta si veze z Kodaně nadějnou bezbrankovou remízu. Se soupeřem držela krok, pomohla břevna i Vindahl

Už jen tři zápasy zbývají pražské Spartě k tomu, aby si poprvé po patnácti letech zahrála v milionářské Lize mistrů. Po tom prvním, který sehrála v úterý večer v Kodani, to vypadá pro Spartu nejnadějněji za poslední dobu. Hlavně proto, že v dánské metropoli držela s Kodaní krok po většinu zápasu a i díky potřebnému štěstí, kdy domácí trefili dvakrát břevno, ale i díky skvělým zákrokům nového gólmana Petera Vindahla Jensena, který dal jasně najevo, proč ho Sparta angažovala, veze domů pro nadcházející odvetu bezbrankovou remízu. Kromě toho ale nebylo nouze ani o sparťanské příležitosti.

Nejen pro kouče Sparty Briana Priskeho, ale i pro obránce Asgera Sörensena a nového gólmana pražské Sparty Petera Vindahla Jensena bylo utkání v Kodani pikantním. Zápas začal za větrného a deštivého počasí a úvodní minuty byly ve znamení opatrného fotbalu z obou stran, jako první zahrozili po jedenácti minutách hry sparťané, když využili jedno ze zaváhání dánské defenzivy v zápase, po němž Birmančevič v brejkové situaci nahrál ve druhé vlně nabíhajícímu Haraslínovi, jenž se tak ocitl tváří v tvář před gólmanem Grabarou. Zakončení však z toho nebylo. Následně se na druhé straně dostal ke slovu Goncalves, s jeho ránou si ale Vindahl poradil.

Krátký už ale byl ve 32. minutě na zakončení Bardghjia, jenž tak zužitkoval nenápadný centr zprava Christiana Sörensena. Vindahlovi tehdy od pohromy pomohlo břevno. Krátce před odchodem do kabin na poločasovou pauzu se Sparta dostala do další brejkové příležitosti, ze které však nic nevytěžil ani Haraslín, jehož střelu zablokoval Jelert, ani následně Kuchta, který pálil do boční sítě. Pro Jana Kuchtu to rozhodně nebyl ideální zápas, jelikož nebyl moc vidět.

V úvodu druhé půle se naopak jeden z nejlepších sparťanů na hřišti Mejdr rozhodl ke střele zpoza šestnáctky, se kterou měl nakonec Grabara co dělat, aby ji vyrazil. Speciální zápas pro Asgera  Sörensena skončil po hodině, kdy musel ze hřiště předčasně odejít kvůli zranění. Postupem času začínali být domácí čím dál nebezpečnější.

Nejprve dvacet minut před koncem Goncalves zakončoval jen těsně vedle sparťanské svatyně, v 77. minutě pak za Vindahlem podruhé v zápase zaznělo břevno, když ho tentokrát po spolupráci dvou střídajících hráčů trefil hrudí Claesson po Óskarssonově centru. 

Za chvíli přišly na řadu velké momenty gólmana Vindahla. Na sparťanského brankáře si totiž nejprve nepřišel Achúri se svou střelou z hranice šestnáctky, ale pak ani dorážející Goncalves. Vše pak uklidnil Panák svým odkopem do bezpečí. Achúri pak zahrozil ještě jednou, když střílel v malém vápně, kde však naštěstí byl i Kuchta, jehož trefil.

Přestože to je pro Spartu od sezóny 2012/13 již šestnáctý venkovní pohárový zápas v řadě, který nedokázala vyhrát, i tak tento bezbrankový výsledek a především pak i nadějný výkon dává naději na zajímavou šanci do odvety.

Konečný výsledek úvodního zápasu 3. Předkola Ligy mistrů (8.8.2023):

FC Kodaň - Sparta Praha 0:0

Rozhodčí: Bastien - Zakrani, Berthomieu - Brisard (video, všichni Fr.). ŽK: Falk, Vavro, Lerager, Jelert - Kuchta, Zelený, Krejčí. Diváci: 27.170

Kodaň: Grabara - Jelert, Vavro, Diks, C. Sörensen - Goncalves, Falk, Lerager - Bardghji (57. Achúri), Larsson (72. Óskarsson), Elyounoussi (72. Claesson). Trenér: Neestrup

Sparta: Vindahl - A. Sörensen (60. Vitík), Panák, Krejčí - Mejdr, Kairinen, Sadílek (76. Laci), Zelený - Birmančevič (60. Minčev), Haraslín (76. Pešek) - Kuchta. Trenér: Priske

Související

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Přestoupí kapitán Sparty Krejčí v létě do Betisu Sevilla? Ve Španělsku to mají za hotovou věc

Jakkoli Sparta i hráčský agent Pavel Paska to odmítají potvrdit, španělský deník AS přišel s informací, že by mělo být prakticky rozhodnuto o přestupu současného sparťanského kapitána Ladislava Krejčího do Betisu Sevilla. Španělský klub, s nímž se Pražané utkali na podzim v rámci skupiny Evropské ligy, by měl podle informací zmiňovaného deníku za čtyřiadvacetiletého českého reprezentanta zaplatit zhruba osm milionů eur (v přepočtu zhruba 200 milionů korun).
AC Sparta Praha, stadion na Letné

Sparta postoupila do osmifinále Evropské ligy. Galatasaray porazila i díky přesilovce jasně 4:1

O velkém úspěchu může mluvit český klubový fotbal poté, co ve čtvrtek Sparta doma na Letné nakonec celkem jasně porazila turecký Galatasaray Istanbul 4:1 a v součtu s předešlým venkovním výsledkem (3:2 pro Galatasaray) tak postoupila do osmifinále Evropské ligy. V osmifinále dvou evropských soutěží (Evropská liga a Konferenční liga) se tak nacházejí hned tři čeští zástupci. Kromě Sparty se v osmifinále EL představí také Slavia, v osmifinále EKL pak Plzeň.

Více souvisejících

AC Sparta Praha Kodaň Liga mistrů

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy