Slavný Komanč přežil masakr u Little Big Hornu, do dnes jej vycpaného ukazují v muzeu

Lawrence - Při popisu slavných bitev a velkých válek se většinou pozornost historiků a čtenářů soustředí na postavy vojáků, kteří boj vybojovali, vojevůdců, jež akci naplánovali nebo politiků, kteří války vyvolali nebo ukončili. Ve válkách ale od nepaměti nebojují a neumírají jen lidé, ale také zvířata. Jedním z nich byl legendární hřebec Comanche (Komanč).

Komanče si v roce 1868 koupil kapitán americké armády Myles Keogh. Nebylo sice známo, kdo jsou jeho rodiče ale bylo pravděpodobné, že kůň je křížencem několika druhů. Byl ale silný a dobře rostlý, takže za něj zkušený kavalerista neváhal zaplatit celkem slušnou sumu peněz. Comanche se tak stal jeho osobním koněm a Keogh na něm jezdil pouze do bitvy.

Během tažení proti indiánskému kmeni Komančů v roce 1868 zažil hřebec svůj bojový křest. A výborně se osvědčil. I přesto, že totiž dostal zásah šípem, nezpanikařil a svého jezdce neshodil, naopak zůstal ledově klidný. A právě na památku této události jej také Keogh pojmenoval Komanč.

Major Keogh a Comanche spolu prožili i další společné roky. Většinou je trávili v oblasti Kansasu, jež tehdy tvořil hranici mezi USA a indiánským teritoriem. V roce 1876 podnikl mladý generál George Armstrong Custer svojí nechvalně známou výpravu proti indiánům, jenž skončila masakrem amerických vojáků u Little Big Hornu. Keogh a Comanche byli při tom.

Keogh se během bitvy vyznamenal. I v bezvýchodné situaci si počínal velmi statečně a když bylo po třech dnech nalezeno jeho tělo, podle polohy bylo možné odhadnout, že zkušený kavalerista zůstal naživu jako jeden z posledních a byl tak součástí posledního marného odporu vojáků 7. kavalérie proti indiánské přesile.

Comanche byl nalezen o něco později. Vojáci uslyšeli jeho raněné sténání. Když koně nalezli, byl na tom špatně, v těle měl čtyři kulky a nemohl se postavit. Podle svědků nad ním již kroužily hladové vrány. Vojáci jej ale odvedli do tábora a usoudili, že jeho zranění nemusejí být smrtelná. Komanč dostal odpovídají veterinární péči, všechny tři kulky mu byly z těla vyňaty a kůň se nakonec uzdravil.

Jeho příběh oblétl Ameriku a kůň se stal symbolem. Dostalo se mu ukázkové péče a po zbytek života byl spíše domácím mazlíčkem, než vojenským zvířetem. Často se mu také dostalo cti jet v čele vojenské přehlídky. A i když legenda, že Komanč byl jediným živým tvorem, jenž na straně USA přežil bitvu u Little Big Hornu, není pravdivá, bylo s ním do konce života zacházeno jako s celebritou.

Slavný hřebec zemřel 7. listopadu 1891 ve věku devětadvaceti let. Jako jednomu ze tří koní v americké historii se Komančovi dostalo té cti, že mu byl uspořádán pohřeb s vojenskými poctami. Po pohřbu byl vycpán a odeslán na kansaskou univerzitu, odkud posléze putoval do amerického Muzea přírodní historie. Tam je k vidění do dnes.

Související

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

Více souvisejících

historie USA (Spojené státy americké) indiáni Zvířata Koně western

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy