Vynález ČVÚT: Mikroelektrárna má nahradit běžné kotle

Buštěhrad (Kladensko) - Nová mikroelektrárna z buštěhradského výzkumného centra Českého vysokého učení technického (ČVUT) má být alternativou k běžně používaným kotlům. Elektřinu a teplo vyrábí z dřevní štěpky. Prototyp je v provozu od konce letošního března.

Otestování pilotní jednotky v Tepelném hospodářství Trhové Sviny v Jihočeském kraji je plánováno na poslední čtvrtletí letošního roku. "První mikroelektrárny by se k zákazníkům mohly dostat v polovině příštího roku," řekl na dnešním křtu elektrárny vedoucí vývojového týmu Jakub Maščuch.

Elektrárnu by v budoucnosti mohly využívat například domácnosti, školy, ale i malé podniky. Cena zařízení bude zřejmě v řádu několika set tisíc korun. Současný topný výkon je 50 kilowattů, elektrický výkon 2,5 kilowattu.

Technologie elektrárny funguje na principu Organického Rankinova cyklu, kdy se pro pohon turbín používají namísto v elektrárnách obvyklé vody organické látky, které mají výrazně nižší výparné teploty. Jsou to například různá chladiva nebo silikonové oleje. V rámci vývoje vědci chtějí, aby mikroelektrárna byla v budoucnu schopná generovat nejen teplo a elektřinu, ale také i chlad, aby tak naplnila energetické požadavky budov v celém spektru.

Tržní potenciál má zařízení podle vědců i místech, která nejsou zasíťovaná elektrickým vedením. "Máme signály ze světa, z Indonésie, z Jižní Ameriky, kde o tento typ zařízení je poměrně dost velký zájem," dodal Maščuch.

Nápad loni získal získal ocenění známé jako "ekologický oskar" na mezinárodní soutěži projektů, které pomáhají šetřit životní prostředí a energie. "Vývoj nových zdrojů energie a oblast energetiky vůbec patří mezi národní výzkumné priority," uvedl dnes vicepremiér pro výzkum Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Do vědy jde v ČR zhruba 70 miliard korun, z toho je ze soukromého sektoru asi jedna miliarda korun. Podle vicepremiéra se částka pohybuje pod čísly, která jsou běžná mezi vyspělými zeměmi. Podle něj je jednou z cest, kterou se ČR vydala, intenzivní a seriózní debata mezi výzkumem a privátním sektorem, a proto vznikla také Rada vlády pro konkurenceschopnost a hospodářský růst.

Motivace soukromého sektoru pro investice do vědy a výzkumu v posledních letech roste, ale je třeba ji dál podporovat. "Já se domnívám, že pokrok určitý je, samozřejmě ten systém má určitou setrvačnost," dodal Bělobrádek.

Stavba Univerzitního centra energeticky efektivních budov (UCEEB) v Buštěhradě začala v roce 2011, je společným projektem čtyř fakultu ČVUT. Otevřeno bylo o tři roky později, zcela hotov je projekt od loňska. Investice částečně placená z evropských dotací činila zhruba 670 milionů korun.

Letos už také centrum nakoupilo přes 80 přístrojů, laboratorního vybavení a softwaru za 40 milionů korun, také za přispění evropských dotací. Jednalo se například zařízení na zkoušky mrazuvzdornosti stavebních materiálů, elektromobil, stacionární bateriové úložiště anebo lis na zkoušku tlakem.

Vědci v centru zkoumají například způsoby úspory energií při provozu budov, inovace při stavbách, efektivní využití obnovitelných zdrojů, systémy inteligentního řízení, kvalitu vnitřního prostředí a environmentální souvislosti.

Související

Libor Přeučil (uprostřed zleva) obdržel ocenění za úspěšnou kandidaturu na pořádání IROS. Rozhovor

Roboti budou partnery lidí, časem je však mohou i nahrazovat ve výrobě, říká vědec Přeučil. Do Česka přivedl prestižní konferenci IROS

Veřejnost projevuje o dění ve světě vědy stále větší zájem. Uniknout by ji proto nemělo, že se na přelomu září a října v Česku poprvé v historii uskutečnila prestižní vědecká konference IEEE/RSJ International Conference on Intelligent Robots and Systems (IROS). Do Prahy ji dostal Libor Přeučil z Českého vysokého učení technického, který o akci promluvil v rozhovoru pro EuroZprávy.cz.

Více souvisejících

ČVUT Ekologie Energetika

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy