Telefon, který nepotřebuje baterii? Fantasie se stává skutečností

Technologie telefonování se posunula bleskově. Před 150 lety přišel první nápad, později se objevil mobilní telefon a dnešnímu světu vládnou chytré telefony, které dokážou čím dál tím víc. Poslední otravnou věcí je neustálá potřeba velké přístroje nabíjet.

Kde jsou ty časy, kdy si člověk v neděli večer nabil telefon a baterka mu vydržela celý týden. V dnešní době je potřeba dobíjet (minimálně) každý den a mnoho lidí to vážně otravuje. Co takhle telefon, který baterku nepotřebuje?

Vědci z washingtonské univerzity vyvinuli telefon, který baterii nepotřebuje a veškerou (byť minimální) energii, kterou ke svému provozu potřebuje, získává z okolních signálů, které doslova poletují vzduchem. Planeta země je prošpikovaná vlnami a tento chytrý vynález toho dokáže využít.

„Postavili jsme telefon, který potřebuje téměř nulovou energii pro to, aby fungoval,“ pochlubil se jeden z výzkumníků Shyam Gollakota. "Abychom dosáhli skutečně nízké spotřeby, která je potřeba aby telefon mohl tahat energii ze svého okolí, museli jsme naprosto změnit způsob, kterým o výrobě telefonů přemýšlíme," vysvětlil vědec.

Aby mohli výzkumníci dosáhnout svého cíle, museli udržet celé zařízení analogové. To dokáže vysílat signály pouze na krátkou vzdálenost. Telefon je tak sice mobilní, ale jeho uživatel se musí držet poblíž základní stanice. Jde však teprve o první krok k nové technologii.

„Představte si budoucnost, ve které mají veškeré věže s mobilním signálem i wifi routery obsahovali naší základní stanici,“ popsala členka týmu Vamsi Talla. „Pokrytí pro telefony bez baterie by mohlo být po celém světě,“ zasnila se.

Zatím co nápad se zdá být úplnou novinkou, čerpá ve skutečnosti částečně z minulosti. V průběhu studené války nasadili sověti štěnici na odposlechy do pečetidla, které pak věnovali americkému velvyslanci.Toto zařízení fungovalo na podobném principu a ke své funkci nepotřebovalo baterii.  

Související

Anna Honzáková

První české vědkyně se prosadily mezi lékaři či historiky

K 11. únoru se váže Mezinárodní den žen a dívek ve vědě, který má mimo jiné upozornit na fakt, že i ženy jsou ve vědeckém světě nepostradatelné. Ještě počátkem minulého století však vědeckých pracovnic působilo velice málo, a to kvůli předsudkům zakořeněným ve společnosti, že se ženy ve vědě nemohou tak dobře uplatnit jako muži. Přesto se mnohé české ženy ve vědě zapsaly, a to na poli medicíny, přírodních věd nebo třeba historie a etnografie.

Více souvisejících

věda Vědci mobily novinky

Aktuálně se děje

před 37 minutami

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

USA pomohou Ukrajině v roce 2025 znovu zaútočit a vytlačit Rusy z okupovaných území, oznámil Sullivan

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy