Homosexuál nebo ne? Nová umělá inteligence vás odhadne podle fotky

Stanford - Jak většinou poznáte lidi s homosexuální orientací? Buď vám to řeknou sami, nebo musíte sledovat nápovědy jako je chování či styl oblečení. A dokážete to vyčíst jen z fotografie? Vědci nechali umělou inteligenci analyzovat tisíce snímků z internetové seznamky. S až 91 procentní přesností pak dokázala u jednotlivců určit, jakou mají sexuální orientaci.

Studie ze Stanfordské univerzity v Kalifornii tak vyvolala otázku, zda se sexuální orientace u člověka vyznačuje nějakými obličejovými rysy. Počítač na základě algoritmů dokázal správně odhadnout sexuální preferenci u 81 procent mužů a 74 procent u žen. Vypadá to, že technologie má mnohem lepší "gay radar" než lidi. Tento výzkum se však velmi znelíbil ochráncům lidských práv, kteří varují před zneužitím technologie k hrubému zásahu do osobní soukromí a diskriminaci LGBT menšiny na základě stereotypů.

Uměla inteligence analyzovala přes 35 tisíc fotek z různých veřejných internetových seznamek po Spojených státech. Její program pracoval s tím, že homosexuálové se vyznačují některými genderově atypickými rysy a výrazy, což v podstatě znamená, že muži se jeví víc "zženštilí" a naopak. Ze shromážděných dat pak vyplynulo, že homosexuální muži mají obvykle užší čelist, delší nos a větší čelo, naopak ženy měly zase větší čelist, ale menší čelo než heterosexuálky. Do testu byli zapojení i lidé, kteří však správně odhadli jen 61 procent mužů a 54 procent žen. Pokud měly počítače k dispozici alespoň 5 fotek u jedné osoby, pak byla úspěšnost odhadu až 91 procentní.

Průzkum tak ukázal, že tváře obsahují mnohem víc informací, než co dokáže lidský mozek vnímat a interpretovat. Podle vědců to taky podporuje přesvědčení, že za homosexuální orientaci může účinek hormonů ještě před narozením, to má pak vliv i na to, jakým způsobem se naše tvář vyvíjí. Nižší úspěšnost určení u žen je podle vědců dáno tím, že něžné pohlaví je mnohem méně sexuálně vyhraněné než jejich genderový protějšek.

Zatímco pro vývojáře umělé inteligence je test velkým úspěchem, výzkum se velmi znelíbil ochráncům lidských práv, kteří varují před zneužitím technologie k hrubému zásahu do osobní soukromí a diskriminaci LGBT menšiny na základě stereotypů. Státy mají databáze s osobními informacemi a fotografií každého občana a sexuální orientace jednotlivců by tak mohla být odhalená bez jejich souhlasu.

Autoři však kontroverzi odmítají. "Zneužití je znepokojivé, ale stává se to s každou technologií, pokud se dostane do špatných rukou," řekl řekl Nick Rule, profesor psychologie z Toronta, který se na studii podílel. Politici by například mohli data použít tak, aby mohli svoje volební kampaně přizpůsobit určitým skupinám. Podle vědců totiž obličej ukrývá víc informací než jen naši sexualitu. Algoritmus by dokázal i říci, jaký politický názor lidé zastávají, psychické rozpoložení i osobnost.

Související

Více souvisejících

umělá inteligence (AI) homosexualita Roboti

Aktuálně se děje

před 43 minutami

včera

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Lex Ukrajina prošel. Sněmovna prodloužila ochranu pro ukrajinské uprchlíky

Poslanecká sněmovna schválila vládní novelu, která prodlužuje dočasnou ochranu pro ukrajinské uprchlíky před ruskou agresí. Těm, kteří se rozhodnou zůstat v Česku a nepotřebují tuto ochranu, bude nově nabídnuta možnost speciálního dlouhodobého pobytu. Sedmou změnu zákona, známou jako lex Ukrajina, nyní posoudí výbory pro bezpečnost a sociální politiku.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

sport

EURO 2024: Modričovo odčinění neproměněné penalty přišlo vniveč, Španělé s přehledem postoupili

Chorvatský veterán Luka Modrič nechtěl, aby duel s Itálií byl jeho dost zřejmě posledním reprezentačním zápasem v kariéře. A dělal to pro to maximum. V zápase téměř o všechno pro Chorvatsko mohl skórovat ve druhé půli už z penalty, ale další pokutový kop na tomto Euru Chorvaté neproměnili. Nakonec to nevadilo, jelikož za necelou minutu se míč dostal před italskou branku znovu, tam si ho našel právě Modrič a nekompromisně zavěsil. Zbytek zápasu strávil už na lavičce a samou nervozitou tlačil časomíru ke konci duelu. Jenže v poslední osmé minutě nastavení se přeci jen Italům vyrovnat zásluhou Zaccagniho střely a výrazně tak zkomplikoval Chorvatů naděje na postup do osmifinále. To Španělé potvrdili, že hrají na Euru zatím nejlepší fotbal a po výhře 1:0 nad Albánií se můžou těšit z postupu z prvního místa skupiny B s devíti body na kontě. 

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Rusko zakázalo přístup k desítkám médií z EU

Ruské ministerstvo zahraničních věcí v úterý oznámilo, že zakáže přístup k vysílacím zdrojům desítek médií z Evropské unie. Toto rozhodnutí je odvetou za zákaz Unie vůči třem ruským médiím, uvedla agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Energetika

Evropská rada chce posílit pomoc Ukrajině. Elektrárny navrhují lepší řešení, než posílání peněz

Lídři Evropské unie vyzvou ke zvýšení vojenské a finanční pomoci Ukrajině. Obávají se zvyšující se intenzity ruských útoků proti elektrárnám, kvůli kterým žijí miliony Ukrajinců po tmě. Šéf největší ukrajinské energetické společnosti Ukrenergo vyzývá, ať evropské země neposílají humanitární pomoc, ale „aby přišly na Ukrajinu, vydělaly peníze a zvýšily výrobní kapacitu“. 

včera

včera

včera

Jak zajistit mír v Asii? Vyzbrojte Jižní Koreu jadernými zbraněmi, navrhuje Bolton

Bývalý poradce USA pro národní bezpečnost John Bolton v úterý v Soulu prohlásil, že opětovné umístění amerických taktických jaderných zbraní do Jižní Koreje by mohlo posílit její schopnost odstrašování vůči severokorejským hrozbám, zvláště v době, kdy se prohlubují vztahy mezi Severní Koreou a Ruskem, uvedla agentura Jonhap. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy