Stvořil da Vinci robota? Mechanický rytíř a jiné objevy dalece předběhly svou dobu

Leonardo da Vinci patří mezi nejznámější umělce, ale jeho záběr byl podstatně širší. Byl to opravdový ideál renesančního člověka – vzdělaný, novátorský, s univerzálními zájmy, nebojící se pro vědění překročit i církevní zákony. A hlavně ve všem, na co sáhl byl prakticky geniální. Rozhodně to platí o jeho představivosti, protože jeho nápady předběhly svou dobu nejen o desetiletí, ale rovnou o celá staletí.

Pokud se ale podíváme na důvody, které ho vedly k těm fenomenálním objevům, zjistíme, že poměrně často byly zcela přízemní. Mnohokráte se skrze odvážné vynálezy snažil najít štědrého patrona, který by mu za jeho služby platil. V momentě kdy ho našel, neměl příliš mnoho morálních zábran a následoval motto: „koho chleba jíš, toho píseň zpívej.“ Proto mu nebyly cizí ani obléhací stroje, i když válčení nijak neholdoval. Dokonce mu nebylo ani proti srsti nabídnout své služby Osmanskému sultánovi, který byl mnohými jeho současníky považován za největší hrozbu pro křesťanský svět.

Leonardovým velkým snem bylo vznést člověka do vzduchu. Létání ho zcela fascinovalo a aby dosáhl svých cílů neváhal strávit nekonečné hodiny pozorováním a studiem ptačího letu, který chtěl napodobit. Důkazem této posedlosti je kodex o létání ptáků, který je plný kreseb jednotlivých letových fází u ptactva. Zpočátku se snažil napodobit klasické zpěvné ptáky, ale po delší době si uvědomil, že vhodnější bude jiný styl letu, a to ten netopýří.

A podle toho také postupoval, dochovaly se nám skici jeho létajícího stroje, jakési variace na rogalo. Ale to nebyl jediný směr, kterým se Leonardo vydal, dochovaly se i náčrty stroje, který měl člověka vynést do vzduchu za pomocí velké vrtule, tedy jakéhosi předchůdce vrtulníku či helikoptéry. A protože věděl, že udržet se ve vzduchu nebude patrně jednoduché, tak vmyslel i důmyslný záchranný prostředek pro padaní z velké výšky – plachtu kterou člověk při pádu nad sebou rozprostře. Jinými slovy padák. Aby mohl vůbec uvažovat o létání potřeboval znát směr větru (anemoskop), sílu větru (anemometr) a musel mít nástroj na kontrolu polohy při letu (inklinometr). Leonardo nechtěl ale pro člověka dobýt jen vzduch ale i vodu, a tak navrhl i důmyslný oblek pro pobyt pod vodou připomínající potápěčské skafandry.

Když se po vyhnání z Florencie ucházel o přízeň benátského Ludovica il Mora, snažil se ho uchvátit popisem nejrůznějších strojů na obranu i dobývání opevněných měst. A Leonardo nemluvil na prázdno, známe jeho obří kuši, klastrovou bombu, 33 hlavňové dělo, ze kterého se dalo střílet a zároveň ho i nabíjet nebo jeho menší a pohyblivější 3 hlavňovou verzi. To ale mluvíme pouze o inovacích již známých strojů, ale u toho Leonardo rozhodně nezůstal. A tak přichází s předchůdcem tanku, jehož hlavním účelem bylo prorazit linii protivníka. Do toho průlomu se měli vrhnout vojáci následující tank. Pro případ nedostatku ochotných vojáků zase vymyslel mechanického rytíře, který se pohyboval pomocí důmyslné soustavy pák, ozubených kol a závaží. Pomýšlel i na logistiku a pro milánského vévodu Sforzu vymyslel důmyslný skládací most, která se dal rychle postavit a po přechodu zase sbalit a použít na jiném místě.

Pro sultána Bajezida navrhl most přes Istanbulskou zátoku Zlatý roh, který měl měřit 220metrů, ale projekt nakonec nebyl uskutečněn, protože ani sultán nevěřil, že je něco takového v lidských silách. Rovněž navrhl plán kanálu, který měl odklonit tok řeky Arno. S tím souvisí i jeho návrh na vylepšení vodních pump. O tom, že Leonardo nebyl žádný troškař, svědčí i jeho představa ideálního města ve kterém spojuje své umělecké, inženýrské a architektonické přednosti. Protože byl i všestranným umělcem, tak vylepšil nebo vymyslel i řadu hudebních nástrojů.

Vzhledem k tomu, že Leonardovy nápady a plány byly opravdu velkolepé a velmi novotářské, jen málokterý z nich byl uskutečněn za jeho života. To samozřejmě probouzí zvědavost i dnešních vědců, kteří se pokusili některé jeho nápady uvést v život za pomocí dobových materiálů a natočit o tom dokument. Některé vynálezy opravdu fungovaly, jiné ale nedopadly podle představ. Patrně nejúspěšnější je návrh mostu, původně určeného pro tureckého sultána, který byl skutečně postaven v Norsku, byť ani ten nedosahuje rozměrů, jaké zamýšlel Leonardo. Jak je vidět, Leonardo da Vinci opravdu předběhl svou dobu, ale místy ho jeho představivost zavedla na scestí. I když kdo ví, třeba nepřeběhl jenom svou dobu, ale i tu naši.

Související

Leonardo da Vinci

Po světě chodí 14 potomků rodiny Leonarda da Vinciho

Několik desítek let trvající výzkum předpokládaných ostatků Leonarda da Vinciho ukázal, kolik aktuálně žijících lidí se může pyšnit tím, že jsou potomky rodiny renesančního génia a autora slavné Mony Lisy - celkem 14.
Vitruviova figura

Vitruviánský muž před soudem. Řešilo se, zdali může da Vinciho kresba do Francie

Italský soud dnes rozhodl, že slavná kresba Leonarda da Vinciho s názvem Vitruviánský muž může být zapůjčena do galerie Louvre v Paříži. Proti zapůjčení se postavila skupina Naše Itálie, která tvrdila, že dílo je příliš křehké a transportem by se poškodilo. Soud v Benátkách nejprve minulý týden vypůjčení obrazu zamítl, nyní byla ale zápůjčka povolena a kulturní spor se tak vyřešil, poznamenala agentura AP.

Více souvisejících

Leonardo da Vinci architektura objev

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

před 3 hodinami

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 6 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 6 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 7 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

před 15 hodinami

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy