Největší exploze na světě: Jak mocnosti zkoušely atomové zbraně a co se jim katastrofálně nepovedlo?

Do tzv. nukleárního klubu patří na světě pět státlů. USA, Rusko, Velká Británie, Francie a Čína. Všechny tyto státy své zbraně intenzivně testovaly a každá z nich vyzkoušela své zbraně na maximum. Pojďme se nyní podívat na největší jaderné výbuchy, které jednotlivé země provedly.

USA

Spojené státy provedly první atomový výbuch o síle 20 kilotun (tedy ekvivalent 20000 tun TNT) 16. července 1945. O měsíc později byly atomové zbraně poprvé a naposledy bojově nasazeny a vymazaly ze světa Nagasaki a Hirošimu.

Ani jeden však ani zdaleka nebyl největší jaderný výbuch, který Spojené státy provedly.

Ten vůbec největší nukleární test v amerických dějinách se udál až v roce 1 března 1954. Při testu Bravo Američané nad atolem Bikiny odpálili svojí první mobilní termonukleární hlavici.

Předpokládalo se, že výbuch bude mít pouze 5-6 megatun. Bomba však své tvůrce překvapila. Díky chybě ve výpočtech vybuchla silou 15 megatun! Byla tedy tisíckrát silnější než hirošimská bomba.

Bylo zamořeno na 18000 kilometrů čtverečních oceánu. Protože s takovou silou nikdo nepočítal, byli zasaženi i civilisté. Na japonské rybářské lodi Lucky Dragon No.5 zahynulo po dávce radiace 23 námořníků. Spojené státy mezi léty 1945-1996, kdy byly jaderné testy, zastaveny provedly celkem 1053 testů.  

SSSR

První jaderný test RDS-1, na západě překřtěny podle Josifa Vissarionoviče Stalin na Joe-1, provedl 29. srpna 1949. Sovětská atomová bomba byla stejného typu jako Tlouštík použitý nad Nagasaki. Byla také do značné míry vyrobená díky špionáži. 

Největší jaderný test a největší výbuch provedený člověkem však Sověti provedli o 12 let později. Car-bomba měla neskutečných 50 megatun. Po jejím odpálení na ostrově Nová země 12. října 1961 dosáhl atomový hřib do výše 94 kilometrů.

Ještě 100 kilometrů od epicentra výbuchu lidé utrpěli popáleniny 3. stupně. Na 900 kilometrů od výbuchu nezůstala jediná okenní tabulka celá. Seismická vlna, kterou výbuch vyvolal, byla měřitelná i po třetím oběhu planety.

Sověti celkem provedli 715 testovacích výbuchů, ale opakovat test typu Car bomba se již nikdy neodvážili.

Velká Británie

Třetím v klubu je Velká Británie. Ta provedla svůj první nukleární test 10. října 1952.

Největší jí způsobený výbuch byl test Grapple Y o síle tři megatuny na Vánočním ostrově provedený 28. dubna 1958. Britové provedli celkem 45 atomových testů.

Francie  

Pokud měla Anglie atomovou zbraň, Francie ji samozřejmě musela mít také. První test provedli Francouzi na Sahaře 13. února 1960.

Svoji největší termonukleární zbraň Francouzi otestovali jen 3 dny po invazi do Československa. Někdy je to bráno jako odpověď na sovětskou „bratrskou pomoc“. Během operace Canopus, Francouzi odpálili na atolu Mururoa 3 megatunovou atomovou nálož.  Celkem pak mezi léty 1960 a 1996 provedla Francie 226 nukleárních výbuchů.

Čína

Čína se do klubu nukleárních mocností dostala 16. října 1964, kdy provedla odpal své první nukleární zbraně na polygonu Lop Nur.

Již o 3 roky - 17. června později na stejném místě provedla test termovodíkové bomby o síle 3 megatuny. Na rozdíl od jiných mocností, Čína nikdy své nukleární zbraně moc netestovala a zůstala jen u 45 jaderných testů.

Související

Více souvisejících

Atomová bomba USA (Spojené státy americké) Rusko Velká Británie Francie

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 23 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

V ZOO Praha se narodil orangutan. Mládě se má čile k světu

V ZOO Praha se ve čtvrtek krátce po poledni narodil orangutan sumaterský. Jde o první mládě jedenáctileté samice Diri, která přišla na svět rovněž v pražské zoologické zahradě. Otcem je dvaadvacetiletý samec Pagy.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy