Putin otevře gigantický most spojující Rusko s anektovaným Krymem

Kerč - Kvůli ukrajinské blokádě Krymu měl poloostrov dlouhodobě značné ekonomické problémy. Spojení mezi kontinentální Ukrajinou a Krymem zabezpečovalo poloostrov jak ekonomicky, tak i energeticky. Na stavbě mostu se Rusko a Ukrajina domlouvali ještě před rokem 2014, kdy na Ukrajině začaly celostátní protesty. Po anexi Krymu se otázka mostu stala hlavní prioritou - stavba byla zahájena už v dubnu v roce 2015. Automobilový provoz na mostě začne ve středu ráno. Tonáž automobilů je zatím omezena 3,5 tunami, železniční trať bude dokončena příští rok.

Celková délka stavby bude mít 19 km skrz Kerčský průliv oddělující poloostrov od ruské pevniny. Zhruba uprostřed vzdálenosti leží ostrov Tuzla, nad kterým stojí vysokorychlostní trať. Před zahájením stavebních prací byly v okolí nalezeny různé výbušné zařízení včetně min z období německé okupace Krymu. Nalezené letecké pumy likvidovali sapéři na speciálně vymezených místech mimo území, kde v budoucnu měl stát most. Kromě válečných atributů zde byly nalezeny i archeologické artefakty.

Most s ohledem na své gigantické měřítko bude nejspíš dokončen včas, jedná se o zdrojovou nezávislost Krymu. Stavba zahrnuje čtyři silniční pruhy (dva v každém směru) a dva železniční koridory. Předpokládá se, že se zde v budoucnu protáhnou elektrické kabely dodatečně zásobující krymskou elektroenergetiku. Sám Putin se o průběh výstavby aktivně zajímal, byl dokonce jedním z jeho iniciátorů. “Počítám s tím, že Krymský most bude dokončen včas,” řekl na konci roku 2016.

Zpravodajská služba BBC se před rokem zajímala o názor jednoho z nejpřednějších ruských ekonomů na probíhající stavbu. “Je třeba pochopit, že daný projekt je pro Rusko zcela unikátní, podobné mosty jsme ještě nikdy neměli. Tři roky je velice úzký termín pro takovou stavbu. I přesto, že se něco nemusí stihnout včas, bude to zcela normální,” řekl Nikolaj Zalesskij z Institutu dopravní ekonomiky Vysoké školy ekonomické v Moskvě. Podle jeho slov by zpoždění nemělo být nijak závažné.

Velkou výzvou pro celý projekt je kromě délky i výška mostu, která by měla umožňovat průplav nákladním lodím obsluhujícím přístavy. Most Rusko bude stát 228,3 miliard rublů (téměř 80 miliard korun). Dodavatelem projektu je pouze jedna firma vlastněná Putinovým blízkým kamarádem oligarchou Arkadijem Rotenbergem (figurujícím i v sankcích proti Rusku). 

O mostu, který by spojoval Rusko a Krym se hovořilo už dlouho, a to i před tím, než ho Rusko připojilo ke svým teritoriím. Jediné spojení s kontinentem byla Perekopská šíje mezi Chersonskou oblastí (Ukrajina) a Krymem. Veškeré zdroje včetně pitné vody dostával Krym pomocí pevninské šíje dlouhé 30 km. V září roku 2015 Ukrajinští aktivisté v kooperaci se státními službami začali blokádu na hranici poloostrova s pevninou za účelem “deokupace”. Jinými slovy se Ukrajina domnívala, že až začne blokovat veškeré zdroje do Krymu, Rusko přehodnotí celou situaci.

Rusko se ovšem rozhodlo vybudovat spojení, které by mu umožňovalo samostatně kontrolovat situaci na Krymu. Krymské obyvatelstvo bylo kvůli blokádě na neurčitou dobu zcela odříznuto od elektrického proudu a potravin z Ukrajiny. Akci odsoudili mnozí politici včetně tehdejšího gubernátora Oděské oblasti Michaila Saakašviliho.

Velká sláva při otevření

S velkou slávou bude dnes most otevřen. Za účasti ruského prezidenta Vladimira Putina bude pro automobily otevřena komunikace, od níž si Moskva slibuje nejen několikanásobně vyšší příliv turistů na zabraný poloostrov, ale hlavně lepší zásobování Krymu a rozšíření jeho hospodářských kapacit.

Po násilném obsazení ukrajinského poloostrova v roce 2014 zavládl mezi ruskojazyčnými obyvateli Krymu velký optimismus, který ale postupně ochladl v důsledku problémů s nedostatkem elektřiny, surovin a vody. Cesta směřující na sever na Ukrajinu zůstala zavřená a poloostrov se potýkal s velkými dopravními problémy. Spojení s ruskou pevninou obstarávaly trajekty, jejichž provoz často vázl vinou nepříznivého počasí.

Vybudování mostu se pro Kreml stalo prioritou a v Rusku bylo označováno za stavbu století. 

Most, který je v Rusku největší, je dlouhý 19 kilometrů. Začíná na Tamaňském poloostrově v ruském Krasnodarském kraji a přes ostrov Tuzla směřuje na západ přes Kerčský průliv na krymský Kerčský poloostrov. Projektovaná propustnost je 40.000 automobilů během 24 hodin. Vlakových souprav má přes most projet až 47 denně.

Automobilový provoz na mostě začne ve středu ráno. Tonáž automobilů je zatím omezena 3,5 tunami, železniční trať bude dokončena příští rok.

Související

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

Více souvisejících

Krym Krymský most Vladimír Putin

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 13 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 14 hodinami

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy