Proč se letadla opravují lepicí páskou? Rozkryli jsme tajemství, které aerolinky nikdy neprozradí

Letecká doprava patří k nejbezpečnějším a nejobdivovanějším na světě. Přesto existují fakta, kterými se letecká doprava nechlubí nebo je alespoň nechce moc roztrubovat do světa. Sedm nejpřekvapivějších zajímavostí ve svém článku shrnul server news.com.au.

1. Aerolinky lžou kolem doby letu

Na letence je uvedena doba letu 2 hodiny a pilot při startu oznámí, že let bude trvat dvě hodiny. Jak je to možné? Aerolinky totiž na letenkách uvádějí odhadovanou dobu letu. Získávají tím čas na případná zpoždění nebo na nápravu různých technických a logistických problémů. I když pak odstartuje letadlo pozdě, letí technicky načas. Podle některých studií přesto, že byly v posledních desetiletích zavedeny nové technologie, v průměru vzrostly odhadované časy doletu o 50%.

2. V každé chvíli je ve vzduchu 10000 letadel

Podle stránky FlightAware je průměrně ve vzduchu 9728 letadel. Nejnižší provoz je na nový rok. Každého 1. ledna ve vzduchu bývá v průměru jen 3324 letadel.

3. Aerolinky neví, kde se právě teď nachází jejich letadlo

Je to překvapivé, ale aerolinky v současné době nejsou schopny zjistit, kde se právě teď nachází jejich stroje. Teprve po záhadném zmizení MH370 Letecká agentura OSN nařídila leteckým společnostem instalovat do svých letadel zařízení, které bude o poloze letadla dávat každých 15 minut signál. Pokud se letadlo dostane do nouze, měl by být stroj vybaven ještě jedním zařízením, které pak bude vysílat informace, každou minutu. Aerolinky by měly svoje letadla těmito systémy vybavit do roku 2021.

4. To, co drží letadla dohromady, není obyčejná lepicí páska

Někdy se na internetu najdou videa, na nichž je lepicí páska obmotána kolem nějaké součástky letadla jako jsou křídla nebo kryt motoru. Nejedná se však o obyčejnou lepicí pásku. Ta by se na povrchu letadla neudržela. Jedná se takzvanou Speed tape, tedy rychlostní pásků.  Ta vydrží na trupu i při rychlostech 800 kilometrů v hodině. Používá se při menších poškozeních na plášti letadla a není třeba mít strach, že by se s ní opravoval například motor.    

5. Nejkratší komerční dopravní let na světě

Nejkratší komerční dopravní let na světě mají na kontě aerolinky Loganair. Spojuje ostrovy Westray a Papa Westrey, dvou ostrůvky v Orknejském souostroví nedaleko Skotska. Spoj trvá pouhé dvě minuty a samotný let 47 sekund.

6. Vzduch v letadle je sušší než na poušti

Divíte se, proč máte v letadle pořád žízeň a jste dehydratování? V letadle je vlhkost vzduchu jen 20%. Pro srovnání na Sahaře je to 25%. Proč je tomu tak? Letadlo se pohybuje až ve výškách kolem 10 000 metrů, kde je vzduch téměř bez vlhkosti.

7. Dispečer letové dopravy není zase taková práce snů

Dispečer letové dopravy je pro mnohé práce snů. Měsíční plat u této profese je u nás 181 000 Kč měsíčně. Mají mnoho volna a pracují v atraktivním prostředí. O tom, co je pod tímto pozlátkem se již moc nemluví. Dispečer musí mít obrovské znalosti a být ve špičkovém fyzickém ale především duševním stavu. Ve svých rukou totiž každou hodnu má stovky a tisíce životů pasažérů. Mnozí dispečeři díky velkému stresu a pracovní zátěži odchází do předčasného důchodu.   

Související

Více souvisejících

letectví letadla, letectví

Aktuálně se děje

před 31 minutami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ebráhím Raísí

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

včera

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno včera

včera

Velké drama při GP Emilia Romagna! Verstappen se spasil na cílové čáře před „stíhačkou“ Norissem

Jestliže se do tří čtvrti zdálo, že první evropský závod bude svým způsobem zavedeným pořádkem, vše naprosto vystřídal strhující finiš, ve kterém Lando Norris sahal po druhém vítězství v řadě. Nakonec mu mohl být útěchou titul Pilot dne.

Zdroj: Robert Pavelka

Další zprávy