Pět nejhorších tanků historie? Jeden je bohužel i československý

Je to právě 101 let co byly poprvé do boje nasazeny tanky. Za toto století se ve službě vystřídalo mnoho typů. Mnohé se staly legendární pro svoje bojové vlastnosti a počty, ve kterých byly nasazeny. Jiné naopak naprosto propadly. Vybrali jsme pro vás 5 nejhorších tanků historie.

Saint-Chamond

Francouzský stroj z 1. světové války postavený francouzským dělostřeleckým důstojníkem na podvozku amerického pásového traktoru. Při váze 23 tun měl stroj motor o výkonu 90 koní (70 kW). Při ideálních podmínkách, tedy mimo zákopy a zemi nikoho plnou kráterů, stroj dosahoval rychlosti 12 kilometrů v hodině. Po nasazení do pole rychlost strmě klesala. Toho využívali Němci a stroje ničili jen za pomoci ručních granátů. Tank byl poměrně dlouhý a v čele měl dělo. Pokud zalej Saint-Chamond do kráteru, dělo se často zabodlo do země a tank buď přišel o hlavní zbraň, nebo zapadl. Posádky se bouřily a odmítaly ve strojích sloužit. Výroba trvala do června 1918 a dala celkem 400 strojů. Krátce po konci 1. světové války byly stroje k úlevě všech stažený ze služby.

T-35

Sovětské pětivěžové monstrum o váze 45 tun. Pýcha Stalinových tankistů. Stroj, který měl ovládnout bojiště…se ukázal jako naprosté fiasko. Mezi léty 1930 až 1938 jich bylo vyrobeno 61. Jejich největším úspěchem byl průjezd ve formaci na prvomájové přehlídce po Rudém náměstí. V reálu stroj naprosto nepoužitelný v boji. Neuvěřitelná poruchovost bránila ujet stroji byť jen několik desítek kilometrů. Pokud se stroj porouchal v terénu, jediná možnost k jeho vyproštění bylo nasadit další T-35. Ta se však často také porouchala. Mezi posádkou neexistovala účinná komunikace. Interkom byl často rozbitý a posádka se dorozumívala kopanci. Stroj byl nasazen ve válce s Finskem, kde muselo být několik porouchaných strojů zničeno vlastními posádkami, aby nepadly do rukou nepříteli. Zbytek pak byl ztracen v prvních dnech operace Barbarossa.

Asad Babil

„Lev z Babylonu“ Saddáma Husajna. Irácká varianta exportní verze sovětského tanku T-72M. Tedy ošizena verze ruského tanku ještě více ošizená svými výrobci.  Extrémně ošizený pancíř, který Iráčané doplnili „ochrannou“ z měkké oceli, tedy naprosto k ničemu. Stroj postrádal většinu elektroniky a místo nábojů do kanonu ráže 125 milimetrů s wolframovým jádrem, které by mu přeci jen dávaly na bojišti nějakou malou šanci, měl náboje jen z měkké oceli. Není jasné, kolik jich bylo vyrobeno. Poláci, kteří se měli podílet na jejich výrobě, tvrdí že žádný. Rusové tvrdí že 100 až 250. Vzhledem k tomu, že některé stroje byly nasazený proti Američanům ještě v roce 2003, je třeba dát za pravdu Rusům.

Panzer 68

I Švýcaři se umí pěkně seknout. Stroj zavedený do výzbroje v roce 1971 měl celou řadu kuriózních nedostatků. Protiatomová a protichemická obrana tanku byla naprosto neúčinná. Osádka při použití atomové zbraně měla v tanku sedět v plynových maskách. Stroj nebyl schopen zařadit zpátečku při pohybu vpřed a musel před couváním zastavit. Daleko kurióznější bylo, že když se vysílačka stroje spustila naplno, věž se začala samovolně otáčet. Při zapnutí topení se stávalo, že kánon samovolně vystřelil. Armáda vše pečlivě tutlala. Pravda vyšla najevo až roku 1979, kdy noviny Blick vydaly článek s názvem „Panzer 68 – ještě nebezpečnější než si myslíte“. Po skandálu musel abdikovat ministr obrany a stroje byly nákladně modernizovány. Ze zálohy pak byly poslední vyřazeny až v roce 2003.

Tančík vz. 33

Československý zástupce mezi „pekelnými tanky“. Miniaturní vozítko, vybavené kulometem a slabým motorem, které do výzbroje nechtěla ani armáda. Výrobce firma Praga však dokázala využít své kontakty a armáda nakonec odebrala 70 strojů. Vzhledem k špatným špatně vyprojektovaným a vyrobeným průhledům byla posádka téměř slepá. Při rychlosti 10 kilometrů v hodině se pro vibrace stoje se nedal zaměřit kulomet. Posádka se mezi sebou dorozumívala posunky. Pokud bylo strojů více, komunikace mezi nimi byla možná jen za pomoci vlaječek. Pancíř šlo prostřelit průbojným nábojem.  Stroj byl tak pomalý, že nemohl být při mobilizace zařazen mezi ostatní techniku, a musel operovat v samostatných skupinách. Překvapivě stroje ve výzbroji vydržely poměrně dlouho. Používali je ještě povstalci při Slovenském národním povstání v roce 1944.  

Související

Tank Leopard, ilustrační fotografie.

Klauzule o důvěrnosti nepomohla. Leopardy pro Ukrajinu kupuje zbrojovka Rheinmetall

Padesát tanků Leopard 1 od belgické společnosti OIP Land Systems zakoupila pro Ukrajinu německá společnost Rheinmetall. Ještě včera ale majitel belgické společnosti odmítl oznámit kupce na základě klauzule o důvěrnosti v kupní smlouvě. Německá společnost se rozhodla pro transakci zřejmě kvůli odmítnutí ze strany švýcarské zbrojovky Ruag, která nechtěla prodat tanky s odvoláním na neutralitu své země. 

Více souvisejících

Tanky Panzer 68 Armáda

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 5 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 6 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy