Co o Vás Tesla ví? Uživatele neustále sleduje kamerami, ví i o tom, jestli má ruce na volantu

Ačkoliv vyrábí elektronická auta, Tesla je spíše technickou společností než automobilkou. Jako jiné technické společnosti, i Tesla se ve velké míře orientuje na shromažďování dat a jejich využití pro zvýšení komfortu uživatele. Zakladatel Tesly, Elon Musk, vysloveně uvádí využívání dat k učení autopilota jako konkurenční výhodu. Zpravodajský web Axios prozkoumal, co všechno Tesla o svých uživatelích ví.

Většina moderních aut už nějakým způsobem shromažďuje o svých uživatelích data. Z auta prostřednictvím zabudovaného WI-Fi připojení posílají na centrálu informace o místech, kudy se auto pohybuje, adresy zadané do navigačního systému nebo oblíbenou rádiovou stanici či telefonní kontakty uživatele.

Výrobci aut uvádí, že tyto informace jsou shromažďovány pro potřeby a pohodlí uživatele. Např. mu mohou pomoci prostřednictvím vzdáleného přístupu otevřít auto či mu poskytnout asistenci na cestách. Podobně odůvodňují i předávání informací obchodním partnerům, kteří mohou přizpůsobit své služby požadavkům uživatele, např. co se týče navigace či rádiového vkusu.

Tesla dovádí toto shromažďování dat ještě o stupínek dál. Podle Axios zná uživatelovu rychlost, počet najetých kilometrů a kdy nabíjí baterii. Monitoruje též, kdy a jak se uživatel rozjíždí a brzdí a jak nasazuje airbagy. Tesla sleduje, zda řidič má ruce na volantu a kdy má zapnutého či vypnutého Autopilota.

V Tesle jsou neustále zapnuté kamery a další senzory, které zaznamenávají každý detail během jízdy. Tyto kamerové záznamy zahrnují i krátké videoklipy z externích kamer vozu, které mají sloužit k rozpoznávání čár jízdních pruhů, názvů ulic a semaforů, aby Tesla mohla vylepšit svého Autopilota.

Společnost tvrdí, že tyto videa shromažďované i když je Autopilot vypnutý, nejsou spojeny s identifikačním číslem vozidla a neexistuje tedy žádný způsob, jak v databázi najít klipy spjaté s konkrétním vozidlem. Axios však upozorňuje, že vzhledem k pouhému počtu 500 000 vozidel na celém světě lze informace shromážděné jedním vozidlem snadno sdílet s ostatními.

Uživatel může vysloveně Teslu požádat o zrušení dat týkajících se polohy, včetně videoklipů. Ti lidé, kteří budou zaznamenáni na externích kamerách však takovou možnost nemají, což představuje potenciální problém ohledně ochrany soukromí.

Uživatelé Tesly též mohou společnost požádat, aby přestala sdílet základní data. Společnost však varuje, že to může negativně ovlivnit provoz vozu, zabránit aktualizacím softwaru a vypnout některé funkce. Axios upozorňuje, že uživatelé o těchto možnostech často neví, protože ač jsou uvedeny v zásadách ochrany osobních údajů, které většina lidí nečte.

Velká data (Big Data) v automobilech budou dle odhadů americké prestižní konzultační společnosti McKinsey & Company v roce 2030 mít cenu 450 miliard dolarů až 750 miliard dolarů. Podle McKinsey & Copany si kapitáni automobilového průmyslu, včetně Muska, uvědomují tento potenciál a zajímají se o něj, mnohem více než veřejnost.

Autor zprávy Michele Bertoncello poukazuje na výzkumy, podle kterých jsou uživatelé ochotni poskytnout automobilce svá osobní data výměnou za některé pro ně výhodné služby, jako je např. „síťové parkování“, tj. vyhledávač nejlepší místa k zaparkování na základě datové  analýzy.

Nicméně, podle Bertoncella existují velké rozdíly mez jednotlivými zeměmi. Zatímco Činané jsou ochotni publikovat všechna svá privátní data výměnou za kvalitní služby, Němci si více cení soukromí, zatímco Američané jsou někde mezi.    

Související

Více souvisejících

Tesla Motors Elon Musk osobní údaje

Aktuálně se děje

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

včera

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

včera

včera

včera

včera

včera

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy