NASA zveřejnila dosud utajované video. Ukazuje, co astronauti dělali na Měsíci

Před padesáti lety posádka Apollo 11 odletěla do vesmíru, aby přistála na Měsíci. Ku příležitosti výročí se hodí připomenout veselé video, zveřejněné NASA, které ukazuje, že malý krůček pro člověka bylo na Měsíci ve skutečnosti těží udělat, než se zdá.

Ve videu jsou vidět padající kosmonauti členů posádek Apollo 15 a Apollo 16, jak se snaží vyrovnat se s nezemskou gravitací na Měsíci. NASA jejich snažení nezaznamenala pro veselé účely, ale aby zjistila, jak by se kosmonauti mohli co nejlépe vyrovnat s ztíženými podmínkami, které existují na Měsíci.

Podle serveru ScienceAlert, NASA používá záznam pohybů členů posádky Apolla 15 k měření jejich metabolického výdeje, když zdolávali měsíční terén, a záznam pohybu posádky Apollo 16 k tomu, aby zjistila rozdíl mezi lidskou obratností na Zemi a Měsíci.

Na Měsíci je totiž mnohem nižší gravitace, což se podepisuje na celkovém pohybu člověka. Zatímco když na Zemi spadne objekt, padá asi 9,807 metrů za sekundu. Na Měsíci je to asi 1,62 metrů za sekundu. Gravitační síla Měsíce je tak šestkrát nižší než gravitační síla Země.

Zatímco hmotnost člověka na Zemi a Měsíci zůstává stejná, jeho tíha (hmotnost znásobená o gravitační sílu) se mění. Díky menší gravitační síle na Měsíci má člověk mnohem lehčí pohyby. Protože na to není zvyklý, je pro něj obtížnější se kontrolovat a tak dochází k legračním pádům, zaznamenaných na videu.

NASA se pokusila konkrétně popsat, jak k těmto pádům došlo. Např. popisuje, že pilot lunárního modulu Apolla 16, Charles Dong spadl, když se pokusil zvednout pár kleští. Namísto toho, aby je sebral, však na ně stoupl, „takže když se je pokusil zvednout, ztratil rovnováhu.“

ScienceAlert podotýká, že tyto poznatky NASA se jí mohou nyní hodit, jak americký prezident Donalda Trump začal opětovně rozvíjet americký vesmírný program a rád by se vrátil na Měsíc, přičemž by chtěl navštívit i Mars.

V sobotu, 20. července, se bude slavit 50 let od prvního okamžiku, kdy člověk vstoupil na Měsíc. Astronaut Neil Armstrong to okomentoval slavným výrokem: „Malý krůček pro člověka, velký krok pro lidstvo.“ Záznam pádů dalších astronautů však ukazuje, že uskutečnění i toho malého krůčku na Měsíci může být pořádně těžkým.

Související

Více souvisejících

vesmír, Měsíc vesmírný program Apollo (NASA) vesmir gravitace

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy