Spuštění systému Galileo se blíží. Kdo bude jeho správcem a jaké služby nabídne?

Praha - Veřejně regulovanou službu programu Galileo, která je určená pro armádu, bezpečnostní složky a aplikace, u kterých přerušení signálu může mít za následek ohrožení bezpečnosti či ekonomiky, by měl v Česku spravovat Národní bezpečnostní úřad. Akční plán, který s tím počítá, schválila ve středu vláda.

Už mezi lety 2014 a 2015 by měl navigační systém Galileo, který buduje Evropská unie, poskytovat první navigační služby. Kromě otevřené služby, jak ji lidé znají například u americké GPS v automobilových navigacích, bude jednou z prvních dostupných služeb i takzvaná veřejně regulovaná služba (PRS). Ta je šifrovaná, přesnější a určená především pro bezpečnostní složky státu.

Česká republika musí do 5. listopadu zřídit instituci odpovědnou za řízení služby PRS a vybudovat pro její využívání potřebnou infrastrukturu. Podle akčního plánu zavedení této služby, který ve středu schválili ministři kabinetu Petra Nečase (ODS), by tímto orgánem měl být Národní bezpečnostní úřad (NBÚ). Návrh podalo ministerstvo dopravy, které má kosmické aktivity na starosti.

"NBÚ dlouhodobě zajišťuje odbornou gesci za problematiku bezpečnosti programu Galileo a podílí se na definování bezpečnostní politiky programu," vysvětluje důvody materiál, který měli ministři k dispozici. NBÚ podle něj má potřebné pravomoci, aby mohl spravovat bezpečnostní otázky spojené s řízením služby. "Má k dispozici i zabezpečené prostory, a bylo by teoreticky možné využití již existujících certifikovaných fyzických prostor (počítačové sály, úložiště, atd.), komunikačních linek pro zajištění úkolů řízení služby PRS v ČR," dodává materiál.

Náklady spojené s novou odpovědností by se v letošním roce měly vyšplhat přibližně na 15,8 milionu korun, v roce 2014 na 6,1 milionu a v roce 2015 na sedm milionů korun. "Pro pracoviště s nepřetržitým provozem je třeba minimálně sedm funkčních míst. Další náklady se budou týkat pořízení a provozu šifrovacích komunikačních prostředků, zřízení počítačové sítě," popisuje předkládací zpráva k akčnímu plánu. Náklady tedy počítají i se mzdami nových pracovníků, jejichž platy by se měly pohybovat kolem 54 tisíc korun měsíčně. Výše mzdy by tak měla být odvozena od průměrného platu pracovníků v informačních technologiích uvedeného v ročence Českého statistického úřadu.

Podle časového harmonogramu bude mezi lety 2014 a 2015 k dispozici osmnáct z celkových plánovaných třiceti družic a Galileo bude schopen poskytovat první navigační služby. Plně zprovozněný bude mezi lety 2019 a 2020. Bude také spolupracovat s americkým systémem GPS a výrazně zlepší jeho přesnost. "Zatímco teď je přesnost GPS někde kolem dvaceti až třiceti metrů, s Galileem to bude třicet centimetrů. To je třeba při přistávání letadla dost důležité," přiblížil při otevírání administrativního sídla Úřadu pro dohled nad evropským GNSS (GSA) v Praze v září loňského roku místopředseda Evropské komise pro průmysl a podnikání Antonio Tajani.

O přesunu sídla agentury GSA z Bruselu do Prahy rozhodla mezivládní konference členských států EU v prosinci 2010. Následně byla dojednána hostitelská dohoda mezi Českou republikou a GSA, která začala platit 9. srpna loňského roku.

Navigační systém Galileo by měl vymanit Evropu ze závislosti na americké GPS. Obdobné navigační systémy buduje například také Rusko nebo Čína. Odborníci zdůrazňují také ekonomický potenciál tohoto projektu. Vysoká přesnost by totiž měla pomoci k vývoji nových aplikací využívajících satelitní navigaci a umístění sídla agentury v Praze by mohlo pomoci uspět i českým firmám.

Po plném spuštění kolem roku 2020 by mělo Galileo nabízet pět služeb: otevřenou službu, přesnější komerční službu, veřejně regulovanou službu, takzvanou Search and Rescue službu, která je de facto celosvětovým záchranným systémem a Safety of Life Service, která varuje v případě, že dojde k nedodržení garantovaných limitů systému (například přesnosti), obsahuje rozšířený signál a jejíž využití se předpokládá v kritických dopravních aplikacích jako řízení letového provozu a podobně.

Související

Petr Nečas u soudu v kauze Nagygate

Nečas, Nagyová a Boček jsou vinní v kauze trafik pro poslance ODS, rozhodl soud

Soud dnes v rámci kauzy tzv. trafik pro poslance ODS vynesl verdikt týkající se bývalého premiéra Petra Nečase (ODS). Nečasovi udělil podmíněný trest v délce 2,5 roku a peněžitý trest ve výši milionu korun. Jeho manželka Jana (dříve Nagyová) a spoluobžalovaný bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček byli odsouzeni k dvouletým podmíněným trestům a pokutě ve výši 300 000 korun. Verdikt není pravomocný.

Více souvisejících

Petr Nečas Galileo navigační systém vesmir

Aktuálně se děje

před 46 minutami

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: Fico si útok pamatuje a po atentátu byl při vědomí. Ve hře je převoz do Bratislavy

Lékařské konzilium by mělo v pondělí rozhodnout o další léčbě postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica, který po středečním atentátu podstoupil ve fakultní nemocnici v Banské Bystrici pětihodinovou operaci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy