Evropská sonda zvládla riskantní manévr, její osud je však zpečetěn +VIDEO

Paříž - Evropská sonda Venus Express úspěšně zvládla na závěr své osmileté mise riskantní sestup do nižších výšek v husté atmosféře Venuše. Cílem tohoto manévru bylo získat dodatečné důležité údaje o sousední planetě Země. Na svých internetových stránkách o tom informuje Evropská kosmická agentura (ESA).

Poté, co vědecká mise evropského vesmírného aparátu 15. května oficiálně skončila, řídící středisko ESA postupně snížilo oběžnou dráhu Venus Expressu až na pouhých 129 kilometrů nad povrchem Venuše. Sonda přitom od příletu v roce 2006 planetu zkoumala z eliptické oběžné dráhy ve výšce 66.000 kilometrů nad jižním pólem a 250 kilometrů nad severním pólem.

"Sestoupením hlouběji do atmosféry jsme prozkoumali neprobádané území," sdělil švédský vědec Hakan Svedhem, který se projektu účastní. "Měřili jsme účinky působení atmosféry na kosmický aparát, což nám umožní zjistit, jak se různí hustota atmosféry na lokální a globální úrovni."

Zdroj: YouTube

"Během několika stosekundových průletů atmosférou se ukazatel tepelného čidla solárního panelu zvýšil o více než 100 stupňů Celsia," uvedl jeden z vedoucích pracovníků projektu Adam Williams.

ESA nyní opět vyvádí sondu na vyšší oběžnou dráhu, nicméně osud přístroje je vzhledem k již téměř vyčerpané zásobě paliva zpečetěn. Nakonec Venus Express nevyhnutelně čeká opět postupné klesání do nemilosrdné ničivé atmosféry druhé planety sluneční soustavy.

Venuše má zpětnou rotaci(od východu na západ). Z planet je prakticky jediná, která má tuto vlastnost. Další takový je ještě Uran, ale u něj je tato vlastnost z důvodu vysokého odklonění rotační osy diskutabilní. Venuše má také velmi nízkou rotační rychlost. Důvod těchto dvou jevů není zcela vysvětlen, ale pravděpodobně se tak stalo v důsledku srážky s jiným, velmi hmotným tělesem.

Kromě neobvyklého zpětného pohybu je navíc rotace Venuše na její oběžné dráze synchronizována tak, že v době nejbližšího přiblížení k Zemi se k ní natáčí vždy stejnou stranou. Tato vlastnost může být způsobena slapovými silami, které ovlivňují Venušinu rotaci, kdykoliv se planety dostanou dost blízko sebe. Může však také jít pouze o náhodu.

Venuše je stále vulkanicky aktivní. Proto je většina povrchu pokryta vrstvou ztuhlé čedičové lávy. Vnitřek Venuše je podobný Zemi: železné jádro s roztaveným kamenným pláštěm tvořícím největší část planety.

Související

Slova jako „průkopnický“, „revoluční“ a „nemožné“ se v dnešní době snadno přehazují, ale pokud jde o Aeolus, jsou pravdivá. Kdysi byl skutečně považován za „nemožný satelit“, překročil svou konstrukční životnost a stal se jednou z nejúspěšnějších misí, které kdy byly postaveny a uskutečněny, a jeho laser pro mapování větru výrazně zlepšil předpovědi počasí po celém světě.

ESA se pokusí o manévr, kterým při návratu na Zemi nasměruje družici Aeolus k zániku

Evropská kosmická agentura (ESA) se dnes pokusí o bezprecedentní manévr, při kterém chce nasměrovat vyřazenou družici Aeolus k dopadu do Atlantského oceánu. Sonda, která posledních pět let z oběžné dráhy monitorovala počasí, nebyla navržena pro kontrolovaný návrat na Zemi, ESA se ale přesto pokusí využít zbývající palivo, aby Aeolus navedla do vodního hrobu, napsal list The Guardian.

Více souvisejících

ESA (European Space Agency) vesmír, Venuše vesmir

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy