Záhada českého bolidu Benešov vyřešena po 20 letech

Praha - Před více než dvaceti lety ozářil nebe nad Českem bolid. Kam dopadl? Tato otázka byla zodpovězena teprve dnes. Vědci spočítali dráhu tělesa v atmosféře a díky tomuto novému výpočtu se linie dopadu bolidu posunula o 330 metrů. Podařilo se dokonce najít čtyři malé zvětralé meteority přesně podle předpokládaného scénáře.

"Hlavní výjimečnost objevu spočívá především v tom, že se nám podařilo najít meteority tak dlouho po vlastním pádu. To se ještě nikdy nikomu zatím nepodařilo. Znovu jsme vyhodnotili snímky, zvolili jsme novou strategii hledání a přesně podle scénáře," řekl ČTK astronom Pavel Spurný.

Snímek bolidu Benešov z celooblohové pointované kamery na hvězdárně v Ondřejově (Astronomický ústav AV ČR). Obrovská jasnost dosáhla -22. zdánlivé hvězdné velikosti (téměř 6000 x jasnější než Měsíc v úplňku).  Touto výjimečnou svítivostí bolid osvítil celou noční scenérii a proto je na snímku celý obzor jasně a ostře viditelný.

Srážky meteoroidů (vesmírných těles) metrových velikostí se zemskou atmosférou jsou relativně vzácné, dochází k nim asi čtyřicetkrát za rok. Vyvolávají působivé jevy zvané superbolidy (světelné úkazy v ovzduší).

První tři Benešovské meteority byly nalezeny v dubnu 2011 pomocí detektorů kovu. Zleva doprava: H5 chondrit 1,56 g, LL3.5 chondrit 7,72 g s achondritickou částí a LL3.5 chondrit 1,99 g.

Bolid Benešov byl zaznamenán nad územím České republiky 7. května 1991 ve 23:03:46 světového času. Podle analýzy snímků skončil mnohonásobným pádem meteoritů (pozůstatku meteoroidu). Žádné se ale v týdnech a letech po pádu, navzdory značnému úsilí a mnoha pokusům, nenašly. Proto vědci z Astronomického ústavu v únoru 2011 znovu přezkoumali všechny dostupné snímky pomocí vlastních vylepšených metod. Ačkoli výzkum proběhl již před třemi lety, vědci ho nechtěli zveřejnit, aby na něm mohli ještě pracovat.

Spektrum bolidu Benešov ukazující nultý, první a částečně i druhý řád (v pořadí zleva doprava). Toto spektrum odpovídá chondritickému složení a zůstává i po 23 letech nejlepším pořízeným  spektrem  tak jasného  bolidu  na  světě  a  je to vůbec první spektrum k meteoritu s rodokmenem, tedy jasného bolidu s následným pádem a nálezem zbytku původního tělesa.

Meteority váží dohromady 12 gramů a jsou čtyři. Přesto v nich vědci identifikovali tři různé typy materiálů, přezdívají je "meteority s rodokmenem". "To je velmi zásadní zjištění. Máme k tomu veškeré údaje i o původní dráze tělesa v meziplanetárním prostoru, než se srazilo se Zemí," zdůraznil. Takový pád různých typů meteoritů se podařil zdokumentovat předtím jen jednou v roce 2008 při pádu meteoritu Almahata Sitta v Súdánu.

O českém objevu dnes v článku informoval významný vědecký časopis Astronomy & Astrophysics, úspěch ocenil i na titulní straně. "Světová odborná veřejnost až nyní zdůraznila, že je to skutečně mimořádný případ, který je první na světě, kdy se po tak dlouhé době podařilo najít meteority. A to díky zlepšené metodě výpočtu, kterou zdokonalili na Astronomickém ústavu," řekl ČTK Suchan.

První meteority našli vědci v dubnu 2011 na poli poblíž zámku Konopiště, které bylo čerstvě zaseto. "Bylo dokonale připraveno pro hledání detektory, je totiž podstatné, aby půda měla ideální vlhkost a byla vodivá. Zrovna tak vzorky, aby v půdě byly přiměřeně vlhké," řekl Spurný.

První fáze "na zem spadlých hnězd" je meteoroid. Tak se nazývá předtím, než vstoupil do zemské atmosféry nebo se nesrazil s jiným tělesem Sluneční soustavy. Větší objekty, řádově od stovek metrů, se označují jako planetky.

Meteor je světelný úkaz, který meteoroid vyvolá v atmosféře Země.

Meteorit je meteoroid, který dopadl na zem. Bolidy jsou jen podmnožiny meteorů, tedy kosmických těles, které vlétnou do zemské atmosféry. Označují se tak meteory, která mají jasnost více než -3 magnitudy. Benešovský bolid měl jasnost výjimečných -19,5 magnitudy. To je velmi jasné: -20 magnitud odpovídá světlu jako ve dne.

Související

Více souvisejících

meteority tajemství záhady

Aktuálně se děje

před 5 hodinami

včera

Hráči České republiky slaví po skórování v zápase předkola skupiny A mezi Norskem a Českou republikou na Mistrovství světa v ledním hokeji IIHF 2024 v Praze (Česká republika, 11. května 2024).

Češi slaví druhou výhru. K obratu proti tvrdým Norům zavelel jubilant Červenka, jenž vyrovnal Jágra

Druhý těžký zápas ve dvou dnech museli čeští hokejisté sehrát na úvod domácího světového šampionátu. Zatímco páteční duel s Finskem gól ze hry navzdory skvělému hokeji nenabídl a rozhodnout tak musely až samostatné nájezdy, kdy ten rozhodující proměnil kapitán Roman Červenka, v sobotním duelu s Norskem padlo hned devět branek. Tento zápas ale pro Čechy nezačal nejlépe a to i přes to, že Červenka ve svém 200. zápase za národní tým otevřel skóre. Norové totiž ještě v první třetině otočili na 3:1 a Češi se dlouho následně snažili o vyrovnání. To se podařilo v bojovné druhé třetině a až ve třetí třetině se jim podařilo otočit stav zpátky na svou stranu. Zásluhou Stránského, Hájka a Paláta tak nakonec došli k výhře 6:3. 

včera

včera

Senioři, ilustrační foto

Kolika let se dožívají lidé v EU? Česko je na tom výrazně lépe než Slovensko

V Evropské unii loni stoupla očekávaná délka života nad úroveň před pandemií covidu-19, jak uvádí evropský statistický úřad Eurostat. Země v jižní části Evropy, jako Španělsko, Itálie a Malta, zaznamenaly nejvyšší naději na dožití, zatímco nejnižší údaje byly zaznamenány v Rumunsku, Bulharsku a Lotyšsku. Slovensko je ve srovnání s Českem na horší úrovni, uvedl server Brussels Times.

včera

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie

Ukrajina posílí své vojáky v Charkovské oblasti, kde ruské invazní síly zahájily ofenzivu

Prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že Ukrajina posílí své vojáky k obraně Charkovské oblasti, kde ruské invazní síly začaly nově útočit. Zelenskyj v pravidelném večerním hlášení uvedl, že Kyjev poskytuje vojákům veškerou potřebnou podporu k obraně svých pozic. Dále poděkoval za nově ohlášenou americkou pomoc ve výši 400 milionů dolarů a zdůraznil, že Kyjev se snaží zajistit co nejrychlejší dodání materiálu na frontu.

včera

včera

Na této fotografii, kterou poskytla severokorejská vláda, severokorejský vůdce Kim Čong-un ve středu dohlíží na zkušební odpálení nového vícenásobného raketového systému na neznámém místě v Severní Koreji 10. května 2024.

Kim Čong-un má novou zbraň. Dohlížel na ostrý test

Podle severokorejských státních médií KLDR zařadí od letošního roku do výzbroje nový salvový raketomet ráže 240 milimetrů. Server NBC News s odkazem na agenturu AP dodal, že tato změna představuje „významný posun“ v bojových schopnostech dělostřelectva armády.

včera

včera

včera

včera

Palestina

Rafah opouští kvůli invazi statisíce lidí

Přibližně 150.000 lidí už od pondělí uprchlo z města Rafah na jihu Pásma Gazy, kterému hrozí rozsáhlá izraelská vojenská ofenzíva, uvedla v sobotu Agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům (UNRWA). O výrazně vyšším počtu, a sice 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentura DPA s tím, že tato tvrzení nelze nezávisle ověřit.

včera

včera

MS v hokeji

Británie si připsala nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS, Kazaši přehráli Francii

V sobotu svým druhým hracím dnem pokračuje světový šampionát v ledním hokeji konající se v Praze a Ostravě. Sobotní program odstartoval již dvacet minut po pravém poledni, kdy se jednak v Praze utkali Britové s favorizovanou Kanadou, v Ostravě se pro změnu hrál důležitý duel s ohledem na záchranu v elitní divizi MS mezi Francií a Kazachstánem. Přestože Kanaďané si z duelu s Brity odvážejí výhru 4:2, nadřeli se na ni a že to nebyl jednoduchý duel pro „javorové listy“, tak o tom svědčí i ta skutečnost, že se pro Británii jedná o nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS. Druhý polední zápas hraný v Ostravě ovládli nakonec Kazaši díky svým uměním v prostoru za brankou soupeře a Francouze tak přehráli 3:1. 

včera

včera

včera

Izraelská armáda

Izrael zřejmě využil americké zbraně k porušování mezinárodního práva

Bílý dům zaslal americkému Kongresu zprávu, ve které se uvádí, že je pravděpodobné, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které odporují mezinárodnímu právu. Podle informací agentur AP a Reuters ale americká administrativa nemá dostatečné důkazy ani konkrétní případy, které by to potvrdily, kvůli nedostatku informací ze strany Izraele.

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že na Ukrajině obsadilo šest dalších vesnic

Ruské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo převzetí kontroly nad pěti obcemi v ukrajinské Charkovské oblasti a jednou v Doněcké oblasti. Ukrajinské úřady hlásí po ruských útocích oběti na životech i zraněných, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy