Záhada lochnesské příšery definitivně vyřešena. Jde o plesiosaura?

Fort Augustus (Skotsko) – O příšeře, která údajně obývá skotské jezero Loch Ness, byly už napsány stovky článků a existují desítky fotografií, které „zaručeně“ dokazují její existenci. Mohlo by se prý jednat o přežívající druh nějakého druhohorního plaza, patrně plesiosaura. Méně odvážná teorie mluví o tuleni a někteří geologové tvrdí, že podezřelé vlny na hladině jsou způsobeny seizmickou činností. Záhadou se už od roku 1991 zabývá také „lovec Nessie“ Steve Feltham, který nyní přichází s novou verzí.

Podle oficiálních stránek (zde), které mapují záznamy o pozorování lochnesky, pochází první zmínka o příšeře už z roku 565. Poslední je pak z dubna 2015.

Steve Feltham se snaží přijít záhadě na kloub už 24 let a domnívá se, že bájné monstrum je ve skutečnosti sumec velký (Wels catfish). Pokud vám tento živočišný druh připadá obyčejný, pak vězte, že setkat byste se s ním při koupání rozhodně nechtěli. Může vážit přes 270 kilogramů a měřit až 2,7 metru. Vypadá strašidelně a teoreticky by mohl spolknout malé dítě. „Nemyslím si ale, že by byli sumci lidožraví," uklidňuje Feltham, o jehož teorii informuje britská Sky News.

Zdroj: YouTube

Feltham se do lochnesky zamiloval už jako sedmileté dítě. V roce 1991 opustil práci a přítelkyni a vydal se na „lov" nestvůry. Žije v karavanu na pláži (Dores Beach) u jezera Loch Ness, kde si přivydělává prodejem suvenýrů turistům.

„Jezero zkoumáme sonarem. Tu a tam narazíme na věc, která je větší než jakákoli ryba, jež by měla žít v těchto vodách. Za rok ale máme průměrně jen dvě pozorování, z kterých lze vyvodit něco víc," říká ke své teorii o sumci. Nepokládá ji však za stoprocentní a hodlá pátrát dál po přijatelném vysvětlení toho, co se to ukrývá pod hladinou.

Sumec velký je největší sladkovodní evropská ryba a jeho výskyt je hlášen především ze Španělska a Itálie. Například v únoru byl na italské řece Po chycen kousek, který vážil 140 kilo a měřil téměř dva metry. Jason Schratwieser, šéf Mezinárodní asociace sportovního rybolovu, řekl, že v záznamech je rekordní úlovek sumce, který vážil bezmála 150 kilo.

Zdroj: YouTube

Schratwieser ale „sumčí teorii" nevěří: „Nessie by podle všech fotografií měla vypadat trochu jako dinosaurus, ale sumci dlouhý krk nemají. Pokud by byl sumec vypuštěn do jezera a měl by životaschopné potomky, očekával bych, že by už lidé některého ulovili."

Ostatně Schratwieser je biolog, a jako vědec má tudíž o lochnesce jasno: „Jsem pragmatik. Lochnesská příšera je jen městská legenda, kterou lidé berou příliš vážně. Jezero Loch Ness představuje stísněný životní prostor. Byl bych velmi překvapen, pokud by v něm žilo něco jako dinosaurus."

Ale jak vysvětlit všechna ta pozorování? „Víte, Skotsko je kraj, kde lidé často a rádi pijou whiskey...," řekl s potutelným úsměvem Schratwieser.

Související

zajímavosti

Lochneská příšera se přestěhovala do Číny? VIDEO vyvolalo značný rozruch

Pozornost na čínských sociálních sítích vzbudilo video, na němž se ve vlnách řeky Jang-c’-ťiang nedaleko přehrady Tři soutěsky klikatil záhadný dlouhý černý předmět. Záběry vyvolaly dohady, obavy i naděje, že by Čína mohla mít vlastní příšeru podobnou té, která proslavila skotské jezero Loch Ness.

Více souvisejících

Lochneská příšera Loch Ness tajemství záhady

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 29 minutami

před 46 minutami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

Maradonova smrt a nová fakta. Zvrat ve vyšetřování záhadného úmrtí legendy

Ve věci úmrtí argentinské fotbalové ikony Diega Maradony publikoval soudní znalec novou lékařskou zprávu, která odporuje dosavadním závěrům vyšetřovatelů.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy