MAGAZÍN - Řada lidí používá rostlinné tuky na pečení a smažení kvůli jejich cenové dostupnosti. V neprospěch rostlinných tuků však mluví spektrum nežádoucích látek, které se v nich vlivem nesprávného zpracování mohou vyskytnout. Spotřebitelský časopis dTest se těmto výrobkům po třech letech opět podíval na zoubek, aby zjistil, jestli se jejich kvalita zlepšila.
dTest poslal do laboratoře 12 tuků určených na pečení a osm 100% tuků, z nichž sedm je určeno na smažení a jeden nese označení „na polevy“.
„Rostlinné tuky jsme testovali již před třemi lety. Třetina výrobků tehdy v testu propadla kvůli vysokému podílu škodlivých transmastných kyselin a MCPD esterů. Výrobci se většinou poučili, pořád je ale co zlepšovat,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka dTestu. Transmastné nenasycené kyseliny, které mohou vznikat během výroby částečně ztužených tuků zastaralou metodou, jsou prokazatelně škodlivé zejména pro srdce a cévy. Shodují se na tom Světová zdravotnická organizace i Evropská komise. „Maximální limit 2 gramy transmastných kyselin ve 100 g tuku, který platí například v Rakousku, Švýcarsku, Dánsku nebo Norsku, nepřekročil žádný z testovaných výrobků až na jediný. A to Bohemilk Pozdrav z hor, v jehož tuku jsme naměřili 6,2 % těchto látek,“ uvádí Hoffmannová a dodává: „Zavedení podobného limitu i u nás bohužel nepovažují čeští ministerští úředníci za nutné.“
Laboratoř měřila i obsah esenciálních mastných kyselin omega-3 a omega-6. Obecně se považuje za žádoucí dodržovat optimální poměr omega-3 ku omega-6 mezi 1:2 až 1:5, kvůli tomu, že nenasycené kyseliny omega-6 podporují v organismu zánět a ve stravě jich bývá dostatek. Omega-3 naopak záněty tlumí. Vyvážený poměr těchto látek ve stravě je proto důležitý. Nejlépe v této zkoušce obstál Crème Bonjour s poměrem 1:2,65.
Všechny výrobky v testu měly jedno společné, a to obsah palmového tuku. Jeho výhodou je vysoký obsah nasycených mastných kyselin, díky nimž je pevný a ve směsích dokáže „zpevnit“ i rostlinné oleje. Nevýhodou jsou vedle ekologických dopadů pěstování i možná zdravotní rizika. Způsobují je látky s názvem MCPD estery a glycidyl estery, k jejichž vzniku dochází během nešetrného zpracování suroviny. Evropský úřad pro bezpečnost potravin stanovil tolerovatelný denní příjem MCPD esterů na 0,8 mikrogramů na kilogram tělesné hmotnosti denně. „Podle výsledků našeho měření by člověk vážící 70 kilogramů tuto hranici bohatě překročil, kdyby za jeden den snědl 20 gramů 100% tuků Iva, Omega a Omega na polevy, což nemusí například v podobě zákusků představovat větší problém,“ upozorňuje Hoffmannová.
Mnohé rostlinné tuky se snaží smyslovými vlastnostmi přiblížit máslu. K máslovější chuti používají výrobci buď příměs mléčného tuku či jiné mléčné složky (například Crème Bonjour, Zlatá Haná), nebo syntetické máslové aroma (Hera máslová). Iluze másla se však příliš nevydařila ani u jednoho z testovaných produktů. Ze smyslového pohledu mezi tuky na pečení nejlépe obstály Olma Zlatá Haná a Hera, mezi 100% tuky Ceres Soft a Ceres Soft se slunečnicovým olejem.
„Ačkoli tuky není zapotřebí konzervovat, čtvrtina testovaných výrobků obsahovala konzervační látku sorban draselný (E 202). Ten patří mezi látky, které mohou vyvolávat alergické reakce a pro jejichž použití existuje legislativní omezení. Doporučujeme proto před nákupem pročíst etiketu výrobku,“ uzavírá Hoffmannová.
13. listopadu 2025 18:19
Revoluce ve zdravotnictví na dosah ruky: Lékaři zanedlouho dokáží transplantovat lidem prasečí orgán
Související
Prahou se line nepříjemný zápach. V kanalizaci se něco děje
Tuky, cukry, bílkoviny. Co je pro tělo prospěšné a co nebezpečné?
rostlinné tuky , dtest , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
před 1 hodinou
Islámský stát v tichosti opět sílí. Vytváří statisíce nových uprchlíků
před 2 hodinami
Úřady oznámily, že našly přes milion nových dokumentů v kauze Epsteina
před 3 hodinami
Evropa může čelit válce s Ruskem do několika let. Podle expertů na to není vůbec připravena
před 5 hodinami
Počasí bude mrazivé i po svátcích, o víkendu se přidá sněžení
včera
Brusel vrací úder. Tlaku USA ustoupit nehodlá
včera
RECENZE: Záhada strašidelného zámku se bojí i vlastního stínu. Neurazí, ale upadne v zapomnění
včera
Napětí na Blízkém východě: Izrael stupňuje údery v Libanonu před klíčovým termínem
včera
Referendum o konci války, budoucnost Záporožské jaderné elektrárny. Co obsahuje 20bodový mírový plán?
včera
Jihomoravští záchranáři jsou na pokraji sil: Místo nehod řeší rýmu a teploty
včera
Ruské jednotky v noci vtrhly do ukrajinské vesnice. Odvlekly desítky lidí
včera
Transatlantická roztržka graduje: USA zakázaly vstup do země strůjcům evropské digitální regulace
včera
Spor USA s Venezuelou má nečekaného vítěze. Zatím z něj těží pouze Čína
včera
V Turecku se zřítilo letadlo s libyjským náčelníkem generálního štábu. Nehodu nepřežil
včera
Průlom v mírových jednáních? Ukrajina zvažuje vznik ekonomické zóny na východě
včera
Ukrajinské město dalo světu nejslavnější vánoční koledu. Rusové ho srovnali se zemí
včera
Návrat terorismu, válka ve Venezuelu nebo souboj o AI? Co lze čekávat od roku 2026
včera
Předpověď počasí na svátky: Budou letos bílé Vánoce?
23. prosince 2025 21:22
Zákaz tělesného trestání dětí, změny v rozvodech, konec střídavé péče. Co přináší novela občanského zákoníku?
23. prosince 2025 19:58
Fond je neodvolatelný, reaguje Babiš na problémy se střetem zájmů. Nic tím nevysvětlil
23. prosince 2025 19:41
Vánoční příměří je dnes už nereálný koncept. Lidé sice potřebují klid, válčení se ale radikálně změnilo
Vánoční příměří na západní frontě v roce 1914 patří k nejznámějším výjimkám moderního válečnictví. Na několik hodin tehdy ustoupily zbraně, propaganda i disciplína a prostor získal prostý lidský instinkt. O více než sto let později však podobná epizoda působí téměř nemyslitelně. Současné konflikty, včetně války na Ukrajině, jsou vedeny nepřetržitě, centralizovaně a v těsném propojení s politikou, médii a ideologií.
Zdroj: Jakub Jurek