Lovili se naši předkové navzájem jako zvěř? Lidské maso není příliš dobré, tvrdí vědci

MAGAZÍN - Vědci vědí, že naši dávní předci pojídali jeden druhého - alespoň příležitostně. V několika evropských lokalitách časově roztroušených v době asi 250.000 let, vědci vykopali kosti homininů, které nesou neklamné znaky: škrábance čepele, stopy po zubech, spáleniny.

Odborníci si však nejsou jistí tím, proč k tomu docházelo. Současní lidé již dlouho praktikují kanibalismus kvůli různým rituálním důvodům - aby zastrašili nepřátele, vyléčili nemoci, uctili mrtvé. Antropologové však nemají žádný důkaz, že by neandrtálci měli kulturní motivaci pro pojídání jedinců stejného druhu. Vědci proto předpokládají, že pradávný kanibalismus měl „nutriční“ účely, nebo byl praktikován čistě za účelem přežití. Archeolog James Cole z University of Brighton si v té souvislosti pokládá otázku: Pokud homininé jedli sami sebe kvůli výživě, jakou nutriční hodnotu vlastně měli? Jeho studie vyšla v magazínu Scientific Reports, její závěry cituje server deníku The Washington Post.

Cole spočítal počet kalorií, které by mohly být získány z jednoho dospělého samce. Ve srovnání s jinými tvory, které naši dávní příbuzní jedli - mamuty, stepními bizony, jeleny – se ukázalo, že homininé byli docela nízkokalorické občerstvení. Osoba vážící asi 70 kilogramů poskytuje asi 32.376 kalorií, což stačí skupině 25 dospělých neandertálců zhruba na třetinu dne. Mamut by na druhé straně skupině stačil asi na měsíc.

„Dělal jsem výzkum na toto téma a zjistil jsem, že nikdo nikdy definoval hodnotu kalorií lidského těla, a pokud ano, byla to čísla napsaná jen tak mimochodem bez jakéhokoliv popisu, jak k nim dotyčný dospěl,“ vysvětluje Cole. Jeho hodnoty jsou naopak velmi přesné, jeho studie obsahuje tabulky se seznamem a kalorickou hodnotou každé části lidského těla.

Hlava a trup: 5,418.67 kalorií. Paže: 7,4571.16 kalorií. Stehna: 13,354.88 kalorií. Kůže: 10,278 kalorií. Zuby: 36 kalorií. „Když srovnáme svalové hodnoty pokud jde o hmotnost měli bychom spadat přímo mezi sajgu (druh antilopy) a srnce, což jsou zvířata zhruba o naší velikosti,“ vysvětluje Cole.

Neandrtálci a další druhy starověkých homininů byli mnohem objemnější než moderní lidé, měli velké svaly a robustní postavu. Mohou proto mít větší nutriční hodnotu než Homo sapiens - ale ne o mnoho, vysvětluje vědec. „Je to zajímavé, protože pokud označíme tyto činy jako nutriční kanibalismus... a porovnáme, jak nutriční jsme oproti dalším, nejsme vlastně příliš výživní,“ tvrdí.

Neandertálci samozřejmě žádné kalorie nepočítali. Ale byli schopni říci, že jim osoba neposkytla tolik potravy jako kanec nebo kůň. A na rozdíl od prasete nebo koně, je hominin přesně tak mazaný a šikovný jako osoba, která ho chce sníst - to znamená, že je mnohem obtížnější takovou osobu zabít.

Cole naznačuje, že starověcí homininé mohli mít rituální motivace pro konzumaci členů jejich vlastního druhu, stejně jako současní lidé. Nemělo by to být překvapením vzhledem k tomu, že neandrtálci jsou již známí tím, že měli určité umění, nosili šperky a vyvinuli sofistikovanou komunikaci.

„Je zřejmé, že šlo o složité a různorodé lidské druhy a jejich postoj ke kanibalismu dle mého mínění bude tak složitý a rozmanitý jako náš vlastní,“ řekl.

Paola Villaová, odbornice na neandrtálce a výzkumná pracovnice na University of Colorado v Boulderu, uvádí, že Coleovy výpočty poskytují zajímavé informace, ale neměly měnit naše chápání kanibalismu starověkých homininů. Člověk nemusí mít stejnou kalorický přínos jako jelen, ale homininé se navzájem nelovili způsobem jakým lovili zvěř, uvádí.

„Nikdy jsme nepředpokládali, že lidé byli loveni jako potravinová zvířata,“ vysvětluje expertka. „Jedli je jako jídlo, ano - ale příčina byla vždy popisována buď jako agresivní kanibalismus (dobře zdokumentovaný u dalších savců včetně primátů), nebo jako důsledek hladovění či v souvislosti s pohřební praxí,“ dodává.

Související

Více souvisejících

Neandrtálci kanibalismus Archeologie pravěk

Aktuálně se děje

před 7 minutami

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

před 32 minutami

před 1 hodinou

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

před 1 hodinou

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 4 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy