Unikátní lidský výtvor: Člun vyrazil na šestiletou cestu, nepotřebuje žádné palivo

O víkendu vyplul z Paříže unikátní člun. Vrátí se až za celých šest let a za tu dobu navštíví mnohé. Přitom nepotřebuje ani kapku paliva. Pojede jen na solární a větrnou energii, kterou doplní elektřina generovaná pomocí mořské vody. Autoři chtějí dokázat, že taková cesta jde podniknout i bez znečišťování planety.

Úžasná cesta kolem světa právě odstartovala z Paříže. Unikátní francouzský člun jménem The Energy Observer stál v přepočtu téměř 120 milionů korun a po dobu své šestileté výpravy udělá přesně 101 zastávek v 50 zemích celého světa. Ne však, aby doplnil palivo.

Moderní loď totiž po celou dobu doplnění paliva potřebovat nebude. Pojede na větrnou a solární energii. Navíc bude pomocí elektrolýzy generovat vodík mořské vody a ten jí tak bude také k dispozici. Cestě se přezdívá "Solární impuls moří", což odkaz k "Solárnímu impulsu", prvnímu letadlu na sluneční pohon, které obletělo zeměkouli.

Solární panely pokrývají úctyhodnou plochu 130 m2 a jsou doplněny dvěma větrnými turbínami. Když je noc či bezvětří, spoléhá se loď na inovativní technologii: elektrolytický systém, který vytahuje vodík ze slané vody. Ten je poté skladován v nádržích na palubě.

Způsob ukládání energie

„Za celým nápadem stojí to, že občas máte příliš větru či slunce a produkuje se víc energie, než loď spotřebuje. A protože energii nechceme plýtvat, používáme produkci vodíku jako způsob jejího uchování,“ vysvětlil vedoucí expedice Jérôme Delafosse v rozhovoru pro server Wired.

„Vodík je nejlepším řešením. Zejména proto, že je velmi lehký a jeho efektivita je trojnásobná ve srovnání s klasickým palivem,“ doplnil Delafosse. K tomu všemu je loď také vybavena plachtou, která slouží jako další způsob pohonu a navíc generování energie.

„Když je plachta vztyčená, pohyb dopředu způsobuje, že vrtule tvořící větrnou energii se točí,“ popsal jeden ze stavitelů lodi Didier Bouix pro portál Discover. 

Stará loď na nové cestě

Ačkoliv to vše zní jako nejmodernější technologie, unikátní energetické systémy pouze maskují fakt, že na cestu se vydává 34 let stará bývalá závodní loď. Pouze rozsáhlé modifikace jí umožnily být tím energeticky nezávislým plavidlem, kterým je teď.

Cesty s podobným záměrem (využití obnovitelné energie) byly uskutečněny již dříve, ale tato je unikátní svou délkou. Posádka si totiž dává na čas a své mnohé zastávky kolem světa chce využít k tomu, aby propagovala čistou energii. Kdysi závodní loď tak čeká pomalá cesta.

„Energy observer svou cestu koná především proto, aby zajistil do budoucna lepší kvalitu života,“ tvrdil minulý týden na křestu lodi Bertrand Piccard, prezident nadace Solar Impulse, která se na přestavbě a cestě lodi podílela. „Potřebujeme lidem ukázat řešení,“ byl přesvědčený Piccard.

Jakkoliv má však loď i její posádka vznešený cíl, vznáší se nad ní potencionální finanční problém. Každý rok provozu lodi vyjde v přepočtu zhruba na 105 milionů korun. Cestovatelé tak musí doufat, že se jim v průběhu výpravy podaří najít dostatek sponzorů, které jejich loď i celý projekt udrží nad vodou.

Související

Anna Honzáková

První české vědkyně se prosadily mezi lékaři či historiky

K 11. únoru se váže Mezinárodní den žen a dívek ve vědě, který má mimo jiné upozornit na fakt, že i ženy jsou ve vědeckém světě nepostradatelné. Ještě počátkem minulého století však vědeckých pracovnic působilo velice málo, a to kvůli předsudkům zakořeněným ve společnosti, že se ženy ve vědě nemohou tak dobře uplatnit jako muži. Přesto se mnohé české ženy ve vědě zapsaly, a to na poli medicíny, přírodních věd nebo třeba historie a etnografie.

Více souvisejících

věda Vědci Paříž životní prostředí Energy Observer (loď)

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy