Naše galaxie cestovala zdaleka: Ve vesmíru fouká

Ve vesmíru je sice vakuum a ve vakuu není vzduch, i tak to tam ale může pěkně foukat. Vítr tvořený částečkami plynů profukují vysokými rychlostmi kolem galaxií, jejich rychlost může být od 100 či 1000 kilometrů za sekundu.

Vítr ve vesmíru je podle astronomů produktem explodujících hvězd, které okolo sebe při výbuchu pošlou paprsky fotonů, které dokážou plyn postrčit. Vítr se může z galaxií dostat mezi ně a pak cestuje v prázdnotě. Část větru může být vtažena zpět – čemuž se říká větrná recyklace.

Astronomové o galaktických větrech vědí již desetiletí, ovšem stále hledají příčinu. Astrofyzik Daniel Anglés-Alcázar a jeho kolegové se rozhodli prozkoumat proces větrné recyklace. Výzkum dělali pomocí počítačových simulací utváření galaxií. Ty pak porovnávali s předchozími úvahami.

Dočkali se však velkého překvapení. Podle simulací mohou výbuchy umírajících hvězd vyvinout tak silný plynový vítr, že je vytlačen z mateřské galaxie, cestuje miliardy let skrze mezigalaktický prostor a stane se součástí nové galaxie, v níž mohou částečky vytvořit nové hvězdy.

Simulace ukázaly, že větry cestují od malých galaxií k velkým, jako je například Mléčná dráha. Fenomén byl pojmenován intergalaktický transfer a podle Anglés-Alcázara nebyl dříve studován.

Vědci došli k názoru, že mezigalaktické větry jsou zodpovědné až za 50 % hmoty velkých galaxií. Polovina naší vlastní galaxie by podle nich mohla pocházet ze zcela odlišného koutu vesmíru. Atomy, které sestavily sluneční soustavu, planety nebo i naše vlastní těla...to všechno může pocházet ze zcela jiné galaxie, která může být vzdálená až jeden světelný rok.

„Bylo pro nás překvapení, že je mezi galaxiemi taková výměna hmoty,“ uvedl Anlés-Alcázar pro The Atlantic. Ve chvíli, kdy vědci zjistí něco, co opravdu nečekali, musí tato zjištění testovat mnohokrát, aby se ujistili, že nedošlo k omylu.

Anglés-Alcázar tvrdí, že je potřeba pracovat více s počítačovými simulacemi, aby intergalaktické transfery pochopili. Fenomén by snad mohl být sledován pomocí Hubblova teleskopu. Astronomové by mohli Hubblův teleskop nasměrovat ke kvasarům, což jsou nejjasnější objekty ve vesmíru a září jasem 100 galaxií. Plyn, který obklopuje galaxii v dohledu, by mohl absorbovat světlo z kvasaru a astronomové by pak sledovali vlnové délky, které plyn absorbuje a odráží, a zjistili by více o jeho vlastnostech.

Podle Anglés-Alcázara je zajímavá myšlenka, že Mléčná dráha není jen osamělou galaxií, protože je obklopená plynem z galaxií z různých koutů vesmíru. Galaxie jsou vlastně propojené pomocí intergalaktických větrů.

Související

Anna Honzáková

První české vědkyně se prosadily mezi lékaři či historiky

K 11. únoru se váže Mezinárodní den žen a dívek ve vědě, který má mimo jiné upozornit na fakt, že i ženy jsou ve vědeckém světě nepostradatelné. Ještě počátkem minulého století však vědeckých pracovnic působilo velice málo, a to kvůli předsudkům zakořeněným ve společnosti, že se ženy ve vědě nemohou tak dobře uplatnit jako muži. Přesto se mnohé české ženy ve vědě zapsaly, a to na poli medicíny, přírodních věd nebo třeba historie a etnografie.

Více souvisejících

věda vesmír, Mléčná dráha Galaxie

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy