Oslepnou zvířata? Nejpodivnější otázky, které dostala NASA ohledně zatmění Slunce

Jeden z nejzajímavějších přírodních fenoménů - úplné zatmění Slunce - se odehraje už 21. srpna. Bohužel pro nás, tato fascinující podívaná je rezervována čistě pro území Spojených států. Můžeme se tedy alespoň pobavit nad největšími podivnostmi, na které se lidé ohledně zatmění Slunce zeptali amerického Národního úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA).

Přesně za týden se chystá vzácné úplné zatmění Slunce. My ho bohužel neuvidíme, ale obyvatelé USA se na něj už těší. Přirozeně toto nadšení využila i NASA, která na portálu Reddit vyhlásila možnost zeptat se ohledně zatmění na cokoliv. Na otázky odpovídalo šest skutečných vědců z NASA. Padlo mnoho skutečně vědeckých otázek, ale i několik vtipných a podivných. A na ně přišly ještě vtipnější odpovědi.

Trasa, kterou zatmění proběhne

To jako doopravdy oslepnu? Vážně?

Dívat se do Slunce je obecně špatný nápad, ale někteří lidé budou mít vždy své pochyby. O pravdivosti odvěkého pravidla ho ujistil atmosferický vědec Jay Herman:

Až budeš s tímto experimentem hotový, kontaktuj mě v Braillovu písmu. Teď vážně, nezkoušej to. V těch 1,5 minutách totálního zatmění se můžeš podívat, ale jakmile uplyne, okamžitě přestaň. Nedělám si legraci.

V podobném duchu odpověděl také astronom Bill Cooke, který má s problémem vlastní zkušenosti:

Můžeš si poničit oči, aniž by jsi cítil bolest. Vím to, protože mám na sítnici jizvu z roku 1979, když jsem sledoval zatmění bez ochrany. Prosím, nenásleduj můj příklad!

Mohou oslepnout má zvířata? Nebo se úplně zbláznit?

Jeden uživatel projevil starost, zda neoslepnou jeho zvířata. Chová prý koně a má je pořád ve venkovním výběhu. Ukázalo se, že Bill Cooke s tímto už dříve experimentoval a zjistil, že zvířata neoslepla - jen chvilku zmateně pobíhala. Zvířata pak zmiňovali i další lidé a NASA je požádala, aby si při zatmění dělali o jejich chování poznámky. Je to tak vzácný fenomén, že se nenaskytuje mnoho příležitostí pro zkoumání zvířecího chování.

Co když bude oblačno?

Pro pozorování každé události z vesmíru jsou mraky tragédie. Jednoho z uživatelů trápila možnost, že by mu oblačnost pokazila vyhlídku. Bill Cooke mu dal alespoň částečnou naději:

Při úplném zatmění bude tma! Ale bude to divná tma.

O kolik zábavy přijdu, pokud se nepůjdu dívat?

Plné zatmění je vidět jen z několika konkrétních míst a jeden tazatel vážně nechtěl jet na rodinný výlet do Oregonu, aby zatmění pozoroval. Zajímalo ho tak, o kolik zábavy by kvůli tomu přišel. Geolog Noah Petro se ho snažil přesvědčit:

Přišel by jsi o úžasný zážitek! Sluneční zatmění jsou tak vzácná, že by jsi rozhodně neměl vynechat šanci jedno vidět, pokud můžeš. Další kompletní zatmění v USA bude až v roce 2024.

Má NASA nějakou radu pro moji svatbu při zatmění?

Některé páry se rozhodly využít zatmění jako skvělé doplnění svého svatebního dne. Jedna z nevěst se samozřejmě zeptala NASA na radu. Noah Petro s odpovědí neváhal:

Pijte hodně vody, dejte si pár předkrmů a dobře si to užijte. A gratuluji! Také se ujistěte, že všichni vaši hosté mají brýle na sledování zatmění.

Kdy nám dojdou zatmění?

Zatmění Slunce se objevuje po celou dobu, co lidský druh obývá planetu Zemi. První zprávy o zatmění jsou už z roku 3340 př. n. l. a to je jen rok, kdy člověka poprvé napadlo něco takového zaznamenat pro budoucí generace. Jeden uživatel Redditu však dobře věděl, že toto vesmírné uspořádání nebude fungovat navždy.

Měsíc se časem příliš vzdálí od Země a zatmění už nebude možné. Ukázalo se však, že máme ještě spoustu času. Vědec zkoumající Slunce Mitzi Adams tvrdí, že fenomén úplného zatmění Slunce zmizí za zhruba 600 milionů let.

Můžu nějak využít zatmění, abych přesvědčil svého kamaráda, který věří, že země je placatá?

Jeden uživatel chtěl vědět, zda bude k vidění nějaký „fyzikální důkaz“ v průběhu zatmění, který by přesvědčil jeho kamaráda, že teorie o ploché zemi je nesmysl. Odpověď vědce Jay Hermana skutečně stojí za to:

Ale samozřejmě, že je Země plochá. Jinak by jsi z ni spadl. Akorát teď pracujeme na problému kam přesně Slunce za plochou zem zapadá. Ještě pořád jsme neviděli mraky páry, které vznikají, když zapadne do oceánu.

Bill Cooke poté v o něco vážnějším tónu podotkl, že se nedá moc dělat. Pokud člověk věřící teorii ploché Země neakceptuje důkazy na fotkách z vesmíru, nic jiného zřejmě nepomůže. Pro zdatnější angličtináře, které zajímají i další (i vědecké a odborné) odpovědi, je celá série odpovědí a otázek k dispozici ZDE.

Související

Více souvisejících

Zatmění slunce Slunce vesmir USA (Spojené státy americké) NASA

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 29 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy