Moč a stolice astronautů poslouží k výrobě nástrojů a živin, doufají vědci

Lidské odpady mohou mít velmi široké využití. Vědci z univerzity v Jižní Karolíně doufají, že časem by využití moči či stolice mohlo posloužit k výrobě živin s obsahem omega-3 mastných kyselin, ale také k výrobě plastových nástrojů.

Vědci přišli se zajímavou novinkou pro vesmírné cestovatele. Astronauti by podle nich mohli a měli ve větší míře využívat látky z jimi vyloučených odpadů. Moč nebo stolice totiž obsahuje důležité látky. 

Výzkumníci dokázali, že je možné "sklidit" živé molekuly z moči, stolice nebo vydechnutého vzduchu a následně je zakomponovat do nějaké 3D formy potahovatelných živin, ale třeba i plastů. Astronauti z logiky věci nemohou mít na palubě tuny náhradních dílů, jídla či živin. S každým kilogramem nákladu navíc se zvyšují i náklady na palivo potřebné k překonání zemské gravitace.

Projekt, který financovala americká NASA a na němž se podíleli vědci z Clemsonovy univerzity v Jižní Karolíně, objevil, že různé kmeny kvasinek mohou lidský odpad rozložit na užitečné produkty. Jeden takový kmen, když se zakomponuje mezi molekuly moči, následně produkuje omega-3 mastné kyseliny, které přispívají ke zdraví srdce, očí a mozku. Jiný zase dokáže vyprodukovat polyesterové polymery. 

Tyto polymery by pak mohly být použity v 3D tiskárně pro generování nových plastových částí. Takže pokud by došlo ke ztrátě nějakého nástroje ve vesmíru, mohl by být jednoduše vytištěn nový z molekul extrahovaných z odpadu.

Podle britského deníku The Telegraph může být tento objev skutečně přelomový. Výzkumník Mark Blenner vnímá jeho výhody v tom, že astronauti by si v budoucnu mohli sami vyrábět to, co potřebují. V praxi by to mělo vést zejména k prodloužení délky pobytu astronautů ve vesmíru. NASA a Evropská vesmírná agentura plánují vybudovat základny na Měsíci - setrvání měsíců či let ve vesmíru však vyžaduje mnohem větší a lepší schopnost recyklace odpadů. Zakladatel SpaceX Elon Musk zase počítá s vybudováním hlavní kolonie na Marsu - chtěl by toho docílit v rámci příštích 50 let. Varuje totiž před tím, že Zemi postihne zkáza a lidstvo se musí odstěhovat. 

V současnosti mohou kvasinkové kmeny produkovat jen malé množství polyesterů nebo živin, ale vědci pracují na zvyšování výkonu. Výzkum vědci čerstvě představili na výročním setkání Americké společnosti pro chemii.

Související

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS)

Astronauti připravují vně ISS instalaci nových solárních panelů

Astronauti Evropské kosmické agentury (ESA) Thomas Pesquet a japonské agentury JAXA Akihiko Hošide zahájili pracovní směnu vně Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) věnovanou hlavně přípravě k instalaci dalších nových solárních panelů. Plánovaná délka jejich pobytu venku je šest hodin a 30 minut.
ISS (Mezinárodní vesmírná stanice)

Kosmonauti objevili na ruském modulu ISS trhliny

Ruští kosmonauti objevili při kontrole ruské části Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) nové trhliny. Jsou sice jen na povrchu, ale zřejmě se časem mohou šířit. Agentuře RIA Novosti to řekl generální konstruktér ruské kosmické korporace RKK Eněrgija Vladimir Solovjov. Prodlužovat využívání ruského segmentu stanice po roce 2025 pokládá za riskantní.

Více souvisejících

astronauti astronomie zdraví věda NASA potraviny jídlo

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 5 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Zemřel filmař Roger Corman, mentor mnoha největších hollywoodských hvězd

Roger Corman, přezdívaný „Král B-filmů“, zemřel ve věku 98 let. Corman byl klíčovou postavou v tvorbě nízkorozpočtových klasik jako „Malý obchod hrůz“ a „Napadení krabími monstry“ a také pomohl mnoha slavným hercům a režisérům začít svou kariéru v Hollywoodu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy