Lidé se slyšinami jsou lepší v odposlouchávání cizích rozhovorů

Trpěli jste někdy v životě slyšinami? Pokud ano, máte podle vědců větší šanci na odposlouchávání cizích hovorů v baru nebo na hlučném koncertě. Podle vědců mají lidé se slyšinami schopnost rozpoznat hlas i ve směsi hluku.

Zdá se, že ti, kteří slyší ve své hlavě hlasy, jsou šikovnější při poslouchání cizích konverzací v hlučném prostředí. Minimálně to tvrdí studie, kterou vypracovaly týmy z Durham University a University College London. Čím to je?

Vědci zjistili, že lidé, kteří slyší hlasy bez klinické příčiny (non-clinical voice hearers), dokáží rozpoznat mluvu ve smíšeném hluku. To, že slyší hlasy bez klinické příčiny, znamená, že netrpí žádnou mentální poruchou, přesto však hlasy slyší.

Podle IFL Science jsou na tohle lepší než lidé, kteří hlasy v hlavě neslýchají. V praxi to znamená, že jsou lepší v udržení konverzace na koncertě nebo v hlučném a plném baru. Taky to znamená, že by byli schopní poslouchat cizí konverzace ve hlučném baru.

Vědci skenovali mozky účastníků, zatímco jim pouštěli série mluvy skryté za dalšími zvuky. Dvanáct z účastníků studie trpí zvukovými halucinacemi, tedy slyší v hlavě hlasy, zatímco zbylých sedmnáct toto nikdy nezažilo.

Ve většině případů lidé dokážou slyšet mluvu až poté, co jim někdo řekne, ať ji ve směsi zvuků hledají. Podle výzkumu však 75 % z účastníků, kteří mají zkušenosti se slyšením hlasů, si řeči všimlo ještě před tím, než jim někdo řekl, aby ji hledali.

Oproti tomu jen méně než polovina těch, kteří hlasy neslýchají, si řeči vůbec všimla. Mozkové obrazy ukazují, že ti se zvukovými halucinacemi okamžitě reagovali na hlasy skryté ve směsi zvuků. Aktivní byly části mozku, které jsou spojené s pozorností a monitorovací schopností.

„Tato zjištění jsou ukázkou toho, že se můžeme mnoho naučit od lidí, kteří slyší hlasy, a ne všechno musí být negativní či problematické,“ uvedl hlavní autor studie Ben Alderson-Day v prohlášení. „Naznačuje to, že mozky lidí se zvukovými halucinacemi jsou více nastavené k rozpoznání významů zvuků. A ukazuje to, že individuální poznávací a vnímací procesy mohou velmi ovlivnit běžné zkušenosti.“

Ačkoliv je prokázáno, že mnoho lidí se schizofrenií či bipolární poruchu slyší hlasy, vědci si myslí, že okolo 5 až 15 % lidí slyšelo neexistující hlasy alespoň jednou v životě. Až 1 % lidí prý má zkušenosti s delšími a více komplexními zvukovými halucinacemi, které vyžadují lékařskou pomoc.

I když žádný účastník výzkumu netrpí mentálními poruchami, vědci doufají, že jejich výzkum by mohl pomoci těm, kteří trpí závažnějšími formami zvukových halucinací.

Související

Anna Honzáková

První české vědkyně se prosadily mezi lékaři či historiky

K 11. únoru se váže Mezinárodní den žen a dívek ve vědě, který má mimo jiné upozornit na fakt, že i ženy jsou ve vědeckém světě nepostradatelné. Ještě počátkem minulého století však vědeckých pracovnic působilo velice málo, a to kvůli předsudkům zakořeněným ve společnosti, že se ženy ve vědě nemohou tak dobře uplatnit jako muži. Přesto se mnohé české ženy ve vědě zapsaly, a to na poli medicíny, přírodních věd nebo třeba historie a etnografie.

Více souvisejících

věda psychiatrie halucinace slyšiny Lidé

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy